Najbardziej naturalny/najlepszy pogłos do wokalu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Najbardziej naturalny/najlepszy pogłos do wokalu

Post autor: JoachimK » piątek 26 gru 2008, 14:04

...a Joachim nadal nie wyraził krytycznej opini co do wartości pogłosu jaki użyłem w tej mojej balladce :) :) :).. Mówiąc poważnie, chodzi o to czy można wykręcić z pluginów o wiele więcej czy właśnie tak mniej więcej brzmią pogłosy z natywnych VST.

http://www.mon.webd.pl/singiel/?download=tylkoraz...

Nie wiem, co mam powiedziec, bo przeciez mozna to zrobic na kilka sposobow. Pytasz, czy da sie wyciagnc z VST poglos "taki sam, ale lepszy " czy "lepszy, bo inny"? Mysle, ze w jednym i w drugim przypadku ejst to mozliwe
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 26 gru 2008, 14:32

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:59 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 26 gru 2008, 14:38

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:59 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 26 gru 2008, 14:44

Pytanie tylko czy rzeczywiście wpinając w tor 480L np będzie od razu pięknie i klasycznie i nie trzeba będzie właśnie kombinować tak wiele a wokal z pogłosem będzie pięknie leżał w miksie tak jak chcemy go zazwyczaj słyszeć.

Zalezy od utworu oczywiscie. Presetow masz duzo, wiele z nich od razu nadaje sie bez grzebania do wykorzystania. Piaszczystej gory i innych problemow tego typu nie ma.
A reszta - zalezy. Zeby ukrecic np. takie poglosy, jak na wokalu w Jesus To A Child George Michael'a, musialem sie nieco nakrecic parametrami.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 26 gru 2008, 15:20

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 26 gru 2008, 15:25

Natomiast, pewnie jesteś zapoznany z dyskografią Michaela Jacksona :) Mam, wrażenie że on wogóle nie używa pop-filtra na swoich płytach :)...

Bruce Swedien mowil, ze istotnie niekiedy nie stosowal ponczochy u M.J. Ale to trzeba umiec spiewac/mowic do mikrofonu.

Dwa przyklady w tej materii: ostatniu usuwalem popy i mlaski na godzinnym materiale mowionym znanej osoby. Czas pracy: ponad pietnascie godzin nad jednym sladem (jak juz pisalem w innym watku - robie takie rzeczy recznie, nie znam metody atomatycznej pracy, ktora to zrobi rownie dobrze, jak metoda reczna).

Kilka dni temu rejestracja koncertu: prowadzi znany facet i mloda dziewczyna. On nie ma popow wcale, ona (duzo wyzszy glos oczywiscie w porownaniu do faceta) ma ich mnostwo, wlasciwie kazde 'p' i 'b' do walenie w dole po glosnikach czy sluchawkach.

ODPOWIEDZ