Dylematy z zakupem mikrofonów
-
Przymierzam się tuż po świętach do zakupu mikrofonów.
Chodzi o mikrofony do nagrań klasyki. Póki co mam zestaw Rode - parowane wielkomembranowe NT1A. Potrzebuję dokupić coś do nagrywania fortepianu, oraz innych instrumentów akustycznych. Pewnie będą musiał zakupić co najmniej cztery sztuki.
Co polecacie? Myślałem nad paluszkami, konkretne typy to:
- Rode NT5
- Rode NT55
- Neumann KM 184
- Neumann KM 185
- rosyjskie Oktava MK 319
- Oktava MK-012-02 MSP
- AKG Perception 150
- AKG SE 300B (AKG Blue Line)
- audio-technica AT 3031
- SHURE KSM137/SLST PAIR
Pewnie najlepsze będą Neumanny, ale obawiam się że finansowo mogę nie wyrobić. Dlatego optuję za czymś tańszym, a niewiele gorszym.
Proszę o pomoc.
Chodzi o mikrofony do nagrań klasyki. Póki co mam zestaw Rode - parowane wielkomembranowe NT1A. Potrzebuję dokupić coś do nagrywania fortepianu, oraz innych instrumentów akustycznych. Pewnie będą musiał zakupić co najmniej cztery sztuki.
- Rode NT5
- Rode NT55
- Neumann KM 184
- Neumann KM 185
- Oktava MK-012-02 MSP
- AKG Perception 150
- audio-technica AT 3031
- SHURE KSM137/SLST PAIR
Pewnie najlepsze będą Neumanny, ale obawiam się że finansowo mogę nie wyrobić. Dlatego optuję za czymś tańszym, a niewiele gorszym.
Proszę o pomoc.
Re: Dylematy z zakupem mikrofonów
...Przymierzam się tuż po świętach do zakupu mikrofonów.
- Rode NT5
- Rode NT55
- Neumann KM 184
- Neumann KM 185
- Oktava MK-012-02 MSP
- AKG Perception 150
- audio-technica AT 3031
- SHURE KSM137/SLST PAIR
Proszę o pomoc.
...
Polecam te bo mam i sa sprawdzone Oktava MK 319 i Oktava MK-012 oczywiscie sparpwane( no i zostanie Ci troszke kasy na piwko)
Tylko zakup sobie orginaly nie podrobione!!!!
Wesolych swiat
- Rode NT5
- Rode NT55
- Neumann KM 184
- Neumann KM 185
- Oktava MK-012-02 MSP
- AKG Perception 150
- audio-technica AT 3031
- SHURE KSM137/SLST PAIR
Proszę o pomoc.
...
Polecam te bo mam i sa sprawdzone Oktava MK 319 i Oktava MK-012 oczywiscie sparpwane( no i zostanie Ci troszke kasy na piwko)
Wesolych swiat
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
Wesolych swiat...
a gdzie można kupić orginały mk-012?? Bo novamusic coś słyszałem ze szfamkuje...

Presonus Inspire 1394, Sennheiser HD 280 pro, Kurzweil SP2X, RH Sound HSMC001, Oktava Mk-012, Alesis Mk1 active mkII
Zakladajac, ze bedziesz mial tych mikrofonow malo, to wg mnie beda najgorsze. Najlepsze w sensie jakosciowym, ale najgorsze modele wybrales. Mozesz powiedziec dlaczego z serii 180 akurat te? Jakimi kryteriami sie kierujesz?
Zakladajac, ze bedziesz mial tych mikrofonow malo, to wg mnie beda najgorsze. Najlepsze w sensie jakosciowym, ale najgorsze modele wybrales. Mozesz powiedziec dlaczego z serii 180 akurat te? Jakimi kryteriami sie kierujesz?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
Zakladajac, ze bedziesz mial tych mikrofonow malo, to wg mnie beda najgorsze. Najlepsze w sensie jakosciowym, ale najgorsze modele wybrales. Mozesz powiedziec dlaczego z serii 180 akurat te? Jakimi kryteriami sie kierujesz?...
Znajomy korzysta właśnie z tych dwóch wymienionych przeze mnie.
Wracając do sedna - nie upieram się przy Neumann'ach, a nawet wręcz przeciwnie - wolałbym zakupić coś tańszego, tym bardziej że chyba powinienem pomyśleć o zakupie 4-6 sztuk, jak na początek.
Będę na nich nagrywał klasykę - chóry, orkiestry, zespoły kameralne typu kwartety, małe orkiestry itp.
Znajomy korzysta właśnie z tych dwóch wymienionych przeze mnie.
Wracając do sedna - nie upieram się przy Neumann'ach, a nawet wręcz przeciwnie - wolałbym zakupić coś tańszego, tym bardziej że chyba powinienem pomyśleć o zakupie 4-6 sztuk, jak na początek.
Będę na nich nagrywał klasykę - chóry, orkiestry, zespoły kameralne typu kwartety, małe orkiestry itp.
...
Dziwie sie wiec, ze nie majac zadnych mikrofonow, do takich nagran chcesz zaczac od wyboru modeli z podcietym dolem, czy ch-ki hipernerki z jeszcze bardziej podcietym dolem i o to pytam.
...
Dziwie sie wiec, ze nie majac zadnych mikrofonow, do takich nagran chcesz zaczac od wyboru modeli z podcietym dolem, czy ch-ki hipernerki z jeszcze bardziej podcietym dolem i o to pytam.
-
Dziwie sie wiec, ze nie majac zadnych mikrofonow, do takich nagran chcesz zaczac od wyboru modeli z podcietym dolem, czy ch-ki hipernerki z jeszcze bardziej podcietym dolem i o to pytam....
Powiem tak - na te Neumann'y namawiał mnie znajomy, który z nich korzysta.
Co więc polecasz do nagrań klasyki? Jestem otwarty na wszelkie propozycje, także spoza podanej przeze mnie listy.
Dziwie sie wiec, ze nie majac zadnych mikrofonow, do takich nagran chcesz zaczac od wyboru modeli z podcietym dolem, czy ch-ki hipernerki z jeszcze bardziej podcietym dolem i o to pytam....
Powiem tak - na te Neumann'y namawiał mnie znajomy, który z nich korzysta.
Co więc polecasz do nagrań klasyki? Jestem otwarty na wszelkie propozycje, także spoza podanej przeze mnie listy.
Co więc polecasz do nagrań klasyki? Jestem otwarty na wszelkie propozycje, także spoza podanej przeze mnie listy....
Te KM-y sa swietne, tyle ze nie do wszystkiego, bo - jak wspomnialem - maja podciety dol (stad tez stosowane sa na overheady).
Lepszym rozwiazaniem z paluszkow Neumanna wydaje sie para KM183, ale to sa dookolne. Jak dla mnie - lepiej, poczatkujacym stanowczo odradzam.
A z innych? No coz, kazdy "chinczyk" bedzie podobny, tanie AKG takze. Dobrze jest dysponowac zestawem mikrofonow spotykanym bardzo czesto w nagraniach klasyki, a wiec Schoeps czy BK/DPA, jednak slono za nie trzeba zaplacic, wiec raczej odpada.
Wydaje sie, ze RODE NT beda dla Ciebie dobre.
Te KM-y sa swietne, tyle ze nie do wszystkiego, bo - jak wspomnialem - maja podciety dol (stad tez stosowane sa na overheady).
Lepszym rozwiazaniem z paluszkow Neumanna wydaje sie para KM183, ale to sa dookolne. Jak dla mnie - lepiej, poczatkujacym stanowczo odradzam.
A z innych? No coz, kazdy "chinczyk" bedzie podobny, tanie AKG takze. Dobrze jest dysponowac zestawem mikrofonow spotykanym bardzo czesto w nagraniach klasyki, a wiec Schoeps czy BK/DPA, jednak slono za nie trzeba zaplacic, wiec raczej odpada.
Wydaje sie, ze RODE NT beda dla Ciebie dobre.
-
Wydaje sie, ze RODE NT beda dla Ciebie dobre....
No właśnie szczerze mówiąc mierzyłem się na RODE. Jeszcze pytanie - czy ograniczyć się do NT5, czy iść w NT55.
No właśnie szczerze mówiąc mierzyłem się na RODE. Jeszcze pytanie - czy ograniczyć się do NT5, czy iść w NT55.
Jeszcze pytanie - czy ograniczyć się do NT5, czy iść w NT55....
Nie odpowiem, bo nie sluchalem takich porownan. Tyle tylko, ze NT55 jest bardziej funkcjonalny (pad, filtry)
Nie odpowiem, bo nie sluchalem takich porownan. Tyle tylko, ze NT55 jest bardziej funkcjonalny (pad, filtry)