Jak zabezpieczyć materiał Audio-CD(R)?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
oneman
Re: Jak zabezpieczyć materiał Audio-CD(R)?

Post autor: oneman » niedziela 21 gru 2008, 20:40

Dalej nie dostałem odpowiedzi ile kosztuje komercyjna licencja na soft zabezpieczający. Bo chyba kolega nie chce zabezpieczać płyty CD pirackim oprogramowaniem.

-> Masters (21-12-2008, godz. 16:47) napisał
Panowie ... standardem na świecie jest zabezpieczona płyta audio ... te bez zabezpieczeń już dawno odeszły do lamusa. Tak robią największe wytwórnie na świecie, więc właściwie po co ten temat.

To jakieś nieporozumienie. Płyt zabezpieczonych na rynku jest cholernie mało. Ciężko trafić na takie tytuły. Jak się trafi to na CD brak logo Compact Disc (bo płyta nie trzyma standardu) oraz zawsze jest info o zabezpieczeniu. Takie płyty w MediaMarkt są sprzedawane na przecenie po 15 zł - obsługa mi kiedyś powiedziała, że je przeceniają bo za dużo mają zwrotów. Nie ma gwarancji, że zwykły player zabezpieczoną płytę odczyta.
Swego czasu glośna była sprawa z zabronieniem stosowania znaczka Compact Disc na zabezpieczonych płytach. Właściciele patentu do Compact Disc jednoznacznie stwierdzili, że płyty z zabezpieczeniem nie mogą być sygnowane charakterystycznym logo. Argumentowali, że standard Compact Disc nie zezwala na jakiekolwiek zabezpieczenia. Tym sposobem płyty zabezpieczone to nisza na rynku.

Zresztą jak chcesz uprzykrzyć życie swoim zleceniodawcom to zabezpieczenie zastosuj. Twoja wola. Zrobisz przykrość klientom. Tym sposobem nie wiem czy ponownie dostaniesz zlecenie na przygotowanie materiału - pójdzie fama, że jesteś partaczem co nie potrafi wyprodukować płyty czytanej w byle wieży za 150 zł.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 21 gru 2008, 21:07

...pójdzie fama, że jesteś partaczem co nie potrafi wyprodukować płyty czytanej w byle wieży za 150 zł...

Święte słowa.
Tu małe sprostowanie: na rynku jest już całe wręcz miasto "wież" poniżej 100 zł z których praktycznie każda odczyta nawet deskę od sracza, aby tylko nie bzdurnie, właśnie po partacku "zabezpieczoną". Tego nie potrafi odczytać czasem nawet sam napęd, który (najczęściej lewe) zabezpieczenie owe zrealizował. Bo tak to już jest, iż szybciej znajdziecie połamańca który dobrze odczyta niż dobrze zapisze.
No chyba, że się jednak zabecalowało te parę groszy. Nie sądze jednak aby kolega Elfuello chciał nawet dla kilkuset swych płytek wejść w taki interes.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 22 gru 2008, 09:07

Z tego jasno wynika, że zabezpieczenie utrudnia mi jedynie wykonanie kopii na własny użytek (co jest dozwolone), oraz często utrudnia mi użytkowanie danego produktu. Żadnej innej roli nie pełni.

Niestety prawda. Sam mam płytę Norah Jones którą mój CD (sony, osobny klocek) nie odtwarza dobrze. Tzn. niby gra ale w najgłośniejszych momentach zwyczajnie brzmi to tak jakby był cyfrowy przester.

Na Exact Audio Copy zabezpieczenia nie zrobiły większego wrażenia. No teraz na tym samym sony przesteru nie ma
Ale prawdopodobnie wielu posiadaczy tej płyty wiesza psy na "masteringowcu nie potrafiącym użwać limitera"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 22 gru 2008, 13:11

Ale prawdopodobnie wielu posiadaczy tej płyty wiesza psy na "masteringowcu nie potrafiącym użwać limitera"
Tak właśnie myślałem. Więc jednak nie udało mi się poprawnie zgrać tej płyty...

Domyślam się, że ściągający z emule nie mają takich problemów?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 gru 2008, 13:22

zabezpieczen jest masa ale tylko kilka stosuje sie do cdaudio.....

nie mogles zgrac bo wlazyles plyte do cd a ze pewnie miales odpalony autorun to zabezpieczonko sie wgralo
slynna afera z rootkitami

wkladajac plyte z wcisnietym ctrl(trzeba troszke potrzymac) autorun sie nie uruchamia

a wtedy i chocby winampem mozna zgrac

zgrac moze kazdy a potem to masz na torrentach emulach i innych - kwestia zeby zaczac na tym zarabiac wydajac swoja muze i wrzucajac w net

minimax

Post autor: minimax » poniedziałek 22 gru 2008, 13:51

Tu małe sprostowanie: na rynku jest już całe wręcz miasto "wież" poniżej 100 zł z których praktycznie każda odczyta nawet deskę od sracza

Oplułem monitor

Dołączam swój skromny głos do zdania że "zabezpieczenia" utrudniają życie tylko uczciwym ludziom. Osobiście obchodzę takie płyty z daleka (kupiłem takie badziewie tylko RAZ), ale już dawno ich nie spotkałem w sklepie.

Myślę Elfuello, że ktoś tu słusznie zauważył - masz znakomitą okazję żeby sobie spaprać opinię.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 22 gru 2008, 14:00

Dawno temu mialem podobna sytuacje - i to z chorem koscielnym, ktorego szefem byl ksiadz. To bylo w czasach, gdy zrobienie plyty audio nie bylo takie oczywiste, a czysta plyta kosztowala 20PLN. Chor chcial plyte bez przerw miedzy utworami (co oczywiste, bo to bylo na zywo wykonanie z oklaskami itp), ale poniewaz majac nagrywarke za 3500USD i program za 1200USD chialem troche kasy za kazda zrobiona porzadnie plyte, powiedzieli, ze nie, ze sami sobie zrobia, bo to latwe. I zrobili, ale wtedy soft na peceta dodawal obligatoryjnie 2sek przerwy i nie dalo sie tego obejsc
Przyszli z placzem i przeprosili.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 22 gru 2008, 17:05

Ciekawostka, dostałem dzisiaj pocztą prezent urodzinowy, Roadrunner, Dream Theater - Chaos in Motion Collector's Edition, 2 płyty DVD i 3 płyty audio, piękny napis Compact Disc, zero zabezpieczeń...:) Jak dla fana, np. dla mnie, samo wydanie, okładka, dodatki itd powodują że brzydzę się wersją spiraconą... Kiedyś ściągnąłem z emule Live at Budokan tej kapelki a potem obejrzałem na DVD... i kupiłem wszystkie koncerty i wydania oryginalne na DVD:). JAKOŚĆ przyciągnęła;) Tego nie ma Esperanza za 80 groszy :P Więc miast zabezpieczeń, wabić klienta, a nie traktować jak złodzieja! Rzekłem;]

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 gru 2008, 18:18

fajnie ze sie cieszysz ale esperanza za 80 groszy ma wszystko co najwazniejsze - czyli strumien bitow jak i na twoim krazku.....chyba ze muzyka ciebie nie obchodzi bo kupujesz dla samej okladki :)

jak dla mnie cd to produkt wylacznie dla konesera(obecnie) - dlatego lepiej niech wydaja mniej ale duzo elegantszych a calej reszcie tanie mp3 przez net

a naprawde coraz mniej ludzi ma cd w domu...ja juz od dawna nie mam a w kompie jak mam wlaczyc cd to odrazu zgrywam bo napewno zonglowac plytami nie bede

a co do traktowania nas jak zlodzieji....wchodzisz do sklepu juz jestes zlodziejem...3 kamery, 10 tępych przydupasów myślących że cokolwiek mogą pomóc nie mając zielonego pojęcia, frajer na bramce czy towar w stanie rozsypki poprzypinany linkami i łańcuchami bys przyp[adkiem się nie rzucił jak głodny na suchary

taki gówniany kraj ta polska

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 22 gru 2008, 19:43

...fajnie ze sie cieszysz ale esperanza za 80 groszy ma wszystko co najwazniejsze - czyli strumien bitow jak i na twoim krazku.....chyba ze muzyka ciebie nie obchodzi bo kupujesz dla samej okladki :)

Tak, to prawie to samo, a prawie robi wielką różnicę;) Fakt, sam nośnik, ale w czasach gdzie wszystko jest zdigitalizowane fajnie poczuć w ręku coś prawdziwego, nawet nie-fan to doceni;) a nie 200 katalogów na dysku 750GB... to nie to samo;)

jak dla mnie cd to produkt wylacznie dla konesera(obecnie) - dlatego lepiej niech wydaja mniej ale duzo elegantszych a calej reszcie tanie mp3 przez net

A ja się cholernie cieszę że są audio - dziękuję za mp3 na płycie, a tak wkładam sobie płytkę, siadam w salonie przy kominku wieczorem, słuchaweczki i na wieży sobie słucham... A tak mogę się najwyżej patrzeć na diody LED w obudowie kompa.. o ile jakieś mam;)

a naprawde coraz mniej ludzi ma cd w domu...ja juz od dawna nie mam a w kompie jak mam wlaczyc cd to odrazu zgrywam bo napewno zonglowac plytami nie bede

Fakt, ja sam operuję mp3, sam dla siebie ripuję do mpc albo flac, ale powiem szczerze że jak odpalę od czasu do czasu oryginały remasterowane np. Yes - Close to the Edge na wieży w domu, czuć tą jakość dźwięku, brak szumu wentylatora w komputerze... czysta muzyka:-)

a co do traktowania nas jak zlodzieji....wchodzisz do sklepu juz jestes zlodziejem...3 kamery, 10 tępych przydupasów myślących że cokolwiek mogą pomóc nie mając zielonego pojęcia, frajer na bramce czy towar w stanie rozsypki poprzypinany linkami i łańcuchami bys przyp[adkiem się nie rzucił jak głodny na suchary

taki gówniany kraj ta polska

Z ostatnim każdy się zgodzi;) Śmieszne jest to że ja chyba ani razu nie spotkałem w sklepie kogoś kto by mi doradził lepiej niż ja sam, np. w muzycznym ze sprzętem czy nawet przy głupiej płycie audio. Albo nie trafiłem jeszcze na kogoś kto przejmuje się swoją pracą tak jak ja swoją pasją i pracą;D

...

ODPOWIEDZ