Jak zabezpieczyć materiał Audio-CD(R)?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Jak zabezpieczyć materiał Audio-CD(R)?

Post autor: Elfuello » niedziela 21 gru 2008, 05:39

....chodzi tutaj przede wszystkim o zabezpieczenie, by przeciętna osoba nie mogła sobie skopiować krążka audio-cd w Nero....a także na MP3. Ostatnio trafił mi się taki program, który ingeruje w obraz płyty i ją zabezpiecza - niestety do takiego stopnia, że ani na komputerze nie można jej otworzyć ani na wieży:)....jedynie udało mi się w aucie;P Tak więc nie tędy droga. Poza tym zdaję sobie sprawę, że osoba znająca się dobrze na komputerze złamie bez problemu lekkie zabezpieczenie. Mi zależy na czymś w sumie lekkim, aby taki przykładowy Pan Zenek nie skopiował płytki byle freeware'owym softem do kopiowania CD.

Skąd taka potrzeba? Ostatnio rejestrowałem chór starszych ludzi, którzy chcieli płytki. Tak jednak jeden od drugiego by sobie przegrywał i w sumie co za zarobek z takie pracy, gdy kupią 2 płytki i je skopiują zamiast kupić 30 oryginalnych.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Pietro

Re: Jak zabezpieczyć materiał Audio-CD(R)?

Post autor: Pietro » niedziela 21 gru 2008, 12:49

Skąd taka potrzeba? Ostatnio rejestrowałem chór starszych ludzi, którzy chcieli płytki. Tak jednak jeden od drugiego by sobie przegrywał i w sumie co za zarobek z takie pracy, gdy kupią 2 płytki i je skopiują zamiast kupić 30 oryginalnych.
...
Chór wujów :P.

Ja bym Ci proponował tak ładnie przygotować stronę zewnętrzną płytki, żeby "było warto mieć" ;). Wydrukowana okładka, nadruk na płytce - jeśli miałbym wybierać między nędzną przegrywką a ładnie obłożoną płytką za niewiele więcej - nie wahałbył się. Podejrzewam - jak i większość ludzi.

Ludziska lubią sobie mieć co ładnego na półkę postawić i pochwalić się znajomym przy herbacie ;). Co to za bajer mieć przegraną płytkę CD?

- Piotr

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 gru 2008, 12:53

dam ci dobra rade - nie tykaj zadnych zabezpieczen cd i dvd(bluray tez juz nie)

to tyko koszta czas i nic nie warte badziewie ktore predzej wkurzy ciebie gdy bedziesz chcial na kompie posluchac niz tego kto bedzie chcial skopiowac bo zrobi to ez najmniejszego problemu

tyle na ten temat

ps.francuskie single kiedys mialy naklejke CompactDisc na krawedzi - komus nieuwaznemu moze rozerwac plyte w napedzie :)

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » niedziela 21 gru 2008, 13:04

Nie zgadzam się z przedmówcą...
Wiele razy "produkowałem" dla klientów płyty i stosowanie zabezpieczeń jest jak najbardziej na miejscu ( o czym zresztą poinformowałem Płatnika i co było ujęte umową ). Po pierwsze: "szary" klient nie wie jak i nie bawi się w "rozkodowywanie" zabezpieczeń płyt audio. Po drugie: dla mnie jako "producenta" materiału dźwiękowego i copiera to dodatkowy zarobek, na który niejako liczę otrzymując takie zlecenie. Po trzecie: Okładka i nadruk na płycie to Faktycznie Bardzo Ważna rzecz, na którą nabywcy zwracają uwagę. Po czwarte: jestem pewien, że płyty "ode mnie" będą w 100% działać. Po piąte: zabezpieczenie płyt audio to standard i wiekszośc wytwórni je stosuje.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 21 gru 2008, 13:07

Nie zabezpieczysz płyty CD-Audio - nie da rady. Czemu? Płyta musi być w określonym standardzie, opisywanym w RedBook bodajże, i jakakolwiek ingerencja może spowodować właśnie to, że nie będzie szło jej odtworzyć. Możesz oszukać jedynie komputer, nagrywając płytkę CD Extra, gdzie na początku włącza się jakiś loader muzyki czy coś... Ale i tak popularny freeware'owy (chyba nie zrobię nikomu reklamy:P) CDex zripuje płytkę celująco... Więc lepiej zrobić okładeczkę, pudełeczko i bajerę:-).

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » niedziela 21 gru 2008, 13:23

Stosowanie zabezpieczeń godzi w interesy klienta. Uniemożliwia klientowi dokonanie dozwolonej prawem kopii - to po pierwsze.
Płyta z zabezpieczeniami - jak wspomniał kolega wyżej - nie trzyma standardów Red Book i tym samym nie jest to już compact disc.
Nie ma absolutnie żadnej gwarancji, że płyta z zabezpieczeniem będzie odtworzona na odtwarzaczu. Trzeba się liczyć z reklamacjami.
Tak więc więcej kłopotów niż zysków.

Słusznie zauważono, że dobra poligrafia, bogata książeczka ze zdjęciami, nadruk na CD oraz przyzwoita niska cena są najlepszym zabezpieczeniem. Nikomu się nie będzie chciało robić kopii kiedy za kilka złotych można się stać posiadaczem pięknego wydawnictwa.

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » niedziela 21 gru 2008, 13:55

...Nie zabezpieczysz płyty CD-Audio - nie da rady. Czemu? Płyta musi być w określonym standardzie, opisywanym w RedBook bodajże, i jakakolwiek ingerencja może spowodować właśnie to, że nie będzie szło jej odtworzyć.

ZAWSZE ODTWORZYSZ TAKĄ PŁYTĘ ( ja używam programu SafeLock ) na jakimkolwiek odtwarzaczu CD.

Możesz oszukać jedynie komputer, nagrywając płytkę CD Extra, gdzie na początku włącza się jakiś loader muzyki czy coś... Ale i tak popularny freeware'owy (chyba nie zrobię nikomu reklamy:P) CDex zripuje płytkę celująco... Więc lepiej zrobić okładeczkę, pudełeczko i bajerę:-)....

Tak nie jest.... :)
Systemy SafeDisc 1 i SafeDisc 2 tworzą w początkowym obszarze płyty około 10 000 błędnych sektorów. Czytnik CD po natrafieniu na taki właśnie błędny sektor rozpoczyna, mogący trwać bardzo długo, proces naprawiania. Szczególnie podczas procesu kopiowania płyty, błędne sektory mogą doprowadzić do „zawieszenia się” nagrywarki.

System SafeDisc 2 jest podobny do SafeDisc 1, aczkolwiek jest bardziej skomplikowany. Na zabezpieczoną płytkę naniesione zostają „słabe sektory”. Są to szeregi kilku lub kilkunastu następujących po sobie sektorów wypełnionych specjalnie dobraną, regularną sekwencją bitów (np. 11001100…). Skuteczność zabezpieczenia polega na wykorzystaniu specyficznych mechanizmów korekcji błędów. Ciąg bitów, zanim zostanie zapisany na nośniku, zostaje przekazany do modulatora EFM. Modulator ten wprowadza pomocnicze dane pomagające w bezbłędnym odtworzeniu danych ze zniszczonej płytki.

Mniej popularne systemy zabezpieczające to: Dummy Files, Laser Lock, Cactus Data Shield, Illegal TOC, Key2Audio, Libcrypt, SafeDisc, Tages. Illegal TOC modyfikuje informacje znajdujące się w tablicy zawartości płyty (TOC – Table of Contents). Dysk zabezpieczony tym systemem nie jest zgodny z ISO 9660. Tak zabezpieczone płyty zostają odrzucone przez programy do wypalania, jak Nero Burning ROM czy WinOnCD.

----------------------------------------

Czy zabezpieczenie przed kopiowaniem godzi w interes kupującego . No niby tak ... wg., prawa każdy ma prawo do wykonania kopii bezpieczeństwa. Ale patrząc na interes producentów, autorów to już nie jest tak "różowo".

Pozdrawam

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » niedziela 21 gru 2008, 14:06

Czy te programy do zabezpieczeń są darmowe? Jeśli nie to ile kosztuje licencja na korzystanie?

Czy te płyty przeznaczone do sprzedaży będą tłoczone czy też samodzielnie wypalane?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 21 gru 2008, 14:08

Kurczę, faktycznie temat jest obszerny, no nie jestem ekspertem:) Ale... Jak to wygląda w odniesieniu do odtwarzacza płyt audio? Czy radzą sobie od razu z takimi płytami?
Druga sprawa - jest taki program Alcohol 120%, 30dniowy trial za free, jak na razie ŻADNA płytka się mu nie oparła, przynajmniej w moim przypadku;)
Jak w grach RPG i systemie D&D: na każde zaklęcie jest antyzaklęcie :P (offtopic z kosmosu;P), tak i na każde zabezpieczenie jest metoda. Walka z wiatrakami jeśli chodzi o "Zatrzymanie" ludzi przed szerzeniem niecnego procederu, komplikacja dla szarych userów, natomiast zawsze znajdzie się ktoś kto ma pojęcie, rozcyka zabezpieczenie i udostępni dla innych... JEDNAK! Taka walka jest celowa, bo większość ludzi i tak kupi towar, z brakuj umiejętności nie skopiuje go, więc cel osiągniety:).
A poza tym... KAŻDĄ płytę audio, z zabezpieczeniami czy bez, skopiuje stacjonarna nagrywarka audio, tudzież w/w Alcohol z włączoną opcją dla danego zabezpieczenia - zrobi to byle laik z podstawową wiedzą informatyczną... Niemniej życzę szczęścia i pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 21 gru 2008, 14:26

1. Każde (każde!) zabezpieczenie można łatwo (łatwo!) złamać.
2. Świętą rację ma Oneman: stosowanie zabezpieczeń godzi w interesy klienta.
3. Zabezpieczenie jest najczęściej najbardziej dolegliwe dla legalnych, uczciwych klientów, których dodatkowo traktuje się po prostu jako potencjalnych złodziei. Nieuczciwi oraz piraci - patrz punkt 1.

ODPOWIEDZ