Uniwersalny syntezator do 2800 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lakiernik
Re: Uniwersalny syntezator do 2800 zł

Post autor: lakiernik » piątek 19 gru 2008, 19:53

......Tak więc powiedzmy chciałbym mieć samograja ze względu na ewentualne występy. Dlatego same VSTi mogą być niewystarczające oraz kłopotliwe...

Człowieku, na co Ty liczysz? Że ktoś Ci zbuduje sprzętowy kombajn w myśl Twych oczekiwań, za takie, wspomniane wcześniej w sumie grosze?
W myśl tego co oczekujesz, to choćbyś się miał wręcz zagotować musisz jeszcze dorzucić co najmniej ze 3 tys. za coś, co wypuszczono ze trzy/cztery lata temu. I to bez żadnej łaski.
I proszę nie pisz tylko, w myśl ostatnich postów, że akurat Ciebie źle tu potraktowano.
...
spróbuj posłuchać korga M50 podobno posiada barwy korga M3 a cenowo jak dobrze poszukasz może ustrzelisz

99999,
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 19 gru 2008, 19:54

sorki za te 99999, - to robota mojej córeczki
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 19 gru 2008, 20:05

...spróbuj posłuchać korga M50 podobno posiada barwy korga M3 a cenowo jak dobrze poszukasz może ustrzelisz...

A... fakt, to może być całkiem trafne rozwiązanie owego problemu.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » piątek 19 gru 2008, 20:17

HM... hmhmhm;] Ja bym zaproponował jakiś porządny workstation z samplerem, innego wyjścia nie ma;]. Za te pieniążki to starczy Ci MOŻE na Yamahę ES Rack i jakąś badziewną sterującą, ale rack niestety nie ma opcji samplingu, co jest sporym dołem (ja mam 512MB w ES7, jak załaduję odpowiednie sampelki fortepianu koncertowego, to w połączeniu z wewnętrznymi FX i przetwornikami mam brzmienie że klękajcie narody...:D) VST nie przepuszczone przez nic jest stosunkowo płaskie, pamiętaj o tym. Większość budżetowych workstation z tego przedziału cenowego też nie "zaszalało" z jakością, są robione raczej w myśl zasady "jak najwięcej za jak najmniej".
Widzisz, orientuję się na rynku szeroko rozumianych klawiszy całkiem nieźle, w kraju i za granicą, i, niestety, za te pieniądze nie dostaniesz nawet 1/4 krytycznych wymagań:/... Oczekujesz super mega sprzętu za psi grosz, a tu ni ma;]. Dlatego jedynym ratunkiem jest dobry sampler, trochę pomoże jeśli chodzi o brzmienia. Podział klawiatury i takie tam to standard. Dobry sekwencer to prosty sekwencer, za te pieniądze kupisz pewnie Tritona, EX5, Trinity, TRkę, to już lepiej będzie na komputerze wszystko obrabiać;].
Z budżetem może, MOŻE byś się wstrzelił w Motifa Classic, samper co prawda 64MB max ale styka, brzmienia niezgorsze... Niestety stary,trzeba iść na kompromis:)
Z tego co nie kosztuje kosmosów a brzmi - Kurzweil K2500, koniecznie z KDFX - grube amerykańskie brzmienie, jak dostaniesz to raczej od profesjonalisty, z zestawem sampli itd... Brzmienie masz konkretne, sprzęt najwyższej klasy, poniżej 5000zł może Ci się uda:P. M3 jest tak dobry jak jego soft i sample, ale to wydatek z szóstką na przedzie, rzadko chodzą jako używki;). Przykłady można mnożyć...

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » piątek 19 gru 2008, 20:22

Miałem na myśli Yamahe MM6, lecz grałem na niej w sklepie i muszę przyznać, że ma słabiutki bas. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze oraz sugestie ...

Toć to wykastrowany Motif MO, który z kolei jest troszkę zubożoną wersją Motifa ES... Nie ładuj się w tego samograja, bo taka jest o nim prawda, zero edycji;].
Ale faktycznie, dozbieraj do Yamahy MO6 może, z tym że bez samplingu;]. Albo w/w Motif Classic.

...a może to jest tak że oczekiwania są na wyrost, a zadowolisz się porządnym workstationem sprzed kilku lat? Najlepiej przejdź się gdzieś gdzie mają starszawy sprzęt albo posłuchaj dokładnie płyt ulubionych wykonawców którzy wiesz że używają danego sprzętu, będziesz miał obraz co można wycisnąć...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 19 gru 2008, 20:48

...a może to jest tak że oczekiwania są na wyrost, a zadowolisz się porządnym workstationem sprzed kilku lat? Najlepiej przejdź się gdzieś gdzie mają starszawy sprzęt albo posłuchaj dokładnie płyt ulubionych wykonawców którzy wiesz że używają danego sprzętu, będziesz miał obraz co można wycisnąć...

Otóż to, sam ze swej strony mocno popradziłbym powoli zbierać grosiwo a między czasie "ostukać" to i owo.
Reasumując: kolego hubertous, za kwotę 2800 zł zapomnij, że kupisz cokolwiek, co nawet w 1/3 będzie spełniało Twoje oczekiwania.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 19 gru 2008, 20:51

kolego hubertous, za kwotę 2800 zł zapomnij, że kupisz cokolwiek, co nawet w 1/3 będzie spełniało Twoje oczekiwania

Kurczę, właśnie pisałem dokładnie takie samo zdanie, ale Preceli mnie uprzedził

spróbuj posłuchać korga M50 podobno posiada barwy korga M3 a cenowo jak dobrze poszukasz może ustrzelisz

Powiem tak: jak zobaczycie gdzieś M50 za 2800 - dajcie znać. Natychmiast tam pobiegnę.

hubertous

Post autor: hubertous » sobota 20 gru 2008, 00:14

Nie obrażam się za żadne opinie typu "za psie pieniądze chce workstation kupić", ponieważ jestem świadom doskonale tego, ile ten sprzęt kosztuje i z jakich powodów. Jednakże budżet jest dość mocno ograniczony

Ten Korg M50 wydaje się być naprawdę ciekawym rozwiązaniem. Jak wypada na tle konkurencji? MO6, Juno-Stage?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 20 gru 2008, 00:20

Mistrzu, CENA, nówka stoi 4 tysie z wąsem, cholernie wątpliwe żebyś dostał za 3500 używkę... MO vs M50... nie mam pojęcia, zupełnie inne planety, teoretycznie KORG lepszy, ale... W tej cenie Juno-G byłby niegłupim rozwązaniem, silnik z Fantoma, sampler, nie jest to zły instrument...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 20 gru 2008, 09:57

Ten Korg M50 wydaje się być naprawdę ciekawym rozwiązaniem. Jak wypada na tle konkurencji? MO6, Juno-Stage?...

IMHO o MO6 zapomnij. M50 jest bardzo fajny, ale jak kolega wyżej zaznaczył - nie zmieścisz się w budżecie.

Juno-Stage - super, ale nie ma niestety rejestratora, poza tym też nie mieścisz się w budżecie.

Ze wszystkich instrumentów, które mieszczą się w budżecie, ja pewnie brałbym Juno-G. Masz rejestrator, przyzwoite brzmienia. Tylko klawiatura słabsza. Jest jeszcze Korg TR...

Nie zmienia to faktu, że Ty zdefiniowałeś potrzeby znacznie wyżej, niż realizują to powyższe instrumenty. Np. takie brassy moim zdaniem są dość słabe we wszystkich powyższych.

ODPOWIEDZ