witam.
Po nagraniu dźwięku z syntezatora sprawdzam statystyki nagranego dźwięku. Czasem okazuje się, że jego amplituda szczytowa sięga 0dbFS (bardzo rzadko). Mimo to nagrany dźwięk nie jest wcale taki głośny. Wskaźnik głośności w mikserze pokazuje np -3.4dB. Wynika z tego, że jest jakiś krótki peak, którego nie łapie wskaźnik w mikserze. Sprawdzam obraz nagrania i faktycznie jest jeden taki peak, reszta jest kilka dB niżej. W tym wypadku jeśli chcę podgłosić ten dźwięk, bo jest za cicho względem jakiejś super jakości próbki (np wokalu), to wpierw zapinam limiter, który mi "spłaszczy" tego peaka i dopiero podgłaszam suwakiem. (ewentualnie zamiast suwak na np +3dB, daję gain +3dB)
Czy moje rozumowanie jest prawidłowe?
W większości przypadków jednak poziom głośności nagranego dźwięku jest znacznie niższy (powiedzmy wg statystyk (nie wskaźnika w mikserze!) peak jest na poziomie -10dBFS!). Wtedy (nie mam wzmacniacza) pozostaje gain. I tu też zawsze sprawdzam wpierw statystyki, żeby nie przedobrzyć. Gdy peak amplitude jest 0dBFS po gainie, to istnieje ryzyko, że dźwięk będzie spłaszczony. Dlatego zawsze zostawiam choćby ułamek dBFS, tak, żeby po gainie było np -0.1dBFS. Analogicznie, gdy mimo gaina dźwięk jest za cichy, to powinienem sprawdzić peaki i jeśli potrzeba, to wyeliminować je za pomocą limitera. (i tego limitera użyć przed gainem, dopóki peak jest odróżnialny zdecydowanie od reszty sygnału)
Czy tutaj również prawidłowo rozumuję?
Peak amplitude i gain
Re: Peak amplitude i gain
Chyba tak - nie wiem dokładnie o jakim programie mówisz, ale chyba wszystko się zgadza. Najważniejsze, żeby dawało efekt, o który Ci chodzi.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Wszytsko w zasadzie dobrze, ale po co? Od tych operacji jest mikser i jego suwaczki...
mówię o Cubase i zastosowaniu limitera, który jest razem z Cubasem.
w mikserze mogę dać suwakiem gaina 6,02 dB, ale czasem muszę wzmocnić o 10dB (w skrajnych przypadkach o 15dB).
w mikserze mogę dać suwakiem gaina 6,02 dB, ale czasem muszę wzmocnić o 10dB (w skrajnych przypadkach o 15dB).
...mówię o Cubase i zastosowaniu limitera, który jest razem z Cubasem.
w mikserze mogę dać suwakiem gaina 6,02 dB, ale czasem muszę wzmocnić o 10dB (w skrajnych przypadkach o 15dB)....
To podnies nie suwakiem, a gainem! Masz az 48dB w gore!
Albo podnies part - na jedno wyjdzie.
A jeszcze lepiej, zdejmij to, co jest za glosno, zamiast podglasniac inne.
Ponadto uogolniajac, scinanie klipowania juz na sladach podczas miksu, to chyba nie jest najlepszy pomysl
w mikserze mogę dać suwakiem gaina 6,02 dB, ale czasem muszę wzmocnić o 10dB (w skrajnych przypadkach o 15dB)....
To podnies nie suwakiem, a gainem! Masz az 48dB w gore!
Albo podnies part - na jedno wyjdzie.
A jeszcze lepiej, zdejmij to, co jest za glosno, zamiast podglasniac inne.
Ponadto uogolniajac, scinanie klipowania juz na sladach podczas miksu, to chyba nie jest najlepszy pomysl
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!