...super studio, z wielkimi mozliwosciami (niejedna gwiazda tam plyte nagrala), nowoczesne technologie (wieloslady cyfrowe byly juz tam przed laty), pomieszczenia i patenty na wykorzystanie ich, super realizacja, no i swietne aranze, wykonanie, same w sobie kompozycje...
klaniam sie nisko wszystkim, ktorzy to wspoltworzyli...
Zgadza się!! Z tego co czytałem o abbie, to pracowali w studiu ktore mialo wszystkie nowinki techniczne i bardzo dobrego realizatora. ale żeby wszystko dobrze zagrało musi być dobrze przemyślany aranż i tu te dwa czynniki zostaly spełnione w 100%. Abba wszystkich w tamtych czasach zaskoczyła na eurowizji "ścianą dźwięku". W taki sposób nikt nie brzmiał w tamtych czasach. Jak słucha się dzisiaj płyt Abby, to one w brzmieniu się nie zestarzały, a to z tego powodu, że muzyka pop (świadomie czy nieświadomie) ale czerpie z tych wzorców "organizacji brzmienia".
Co do basu. to jest jedyny zakres pasma, który wyróżnia nowe i stare nagrania. technologia idzie do przodu jeśli chodzi o rejestracje, głosniki, odtwarzacze, a to pozwala grać coraz "głębiej".
ABBA nowe i stare mastery/produkcje
Re: ABBA nowe i stare mastery/produkcje
Bardzo dziękuję za super uzupełnienie wiedzy, a w zasadzie potwierdzenie moich przypuszczeń.
Ja do ABBy musiałem dorosnąć.
Kiedy w 1973' wygrali Eurowizję my słuchaliśmy Henia, Cepów a na topie był Billy Cobham "Spectrum" i jeszcze Head Hunters - Herbie Hancocka.
Wówczas zdawało się, że to taka knajpa. Albo gorzej bo nawet na dancingach tego nie grano. Dziś wiem, że było za trudne do zaspiewania i zagrania.
Ja do ABBy musiałem dorosnąć.
Kiedy w 1973' wygrali Eurowizję my słuchaliśmy Henia, Cepów a na topie był Billy Cobham "Spectrum" i jeszcze Head Hunters - Herbie Hancocka.
Wówczas zdawało się, że to taka knajpa. Albo gorzej bo nawet na dancingach tego nie grano. Dziś wiem, że było za trudne do zaspiewania i zagrania.
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording