Parametr Q w odniesieniu do equalizera Compact 4

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zbynia
Re: Parametr Q w odniesieniu do equalizera Compact 4

Post autor: Zbynia » środa 17 gru 2008, 22:49

lepiej - przy tak nisko budzetowym sprzecie te roznice moga byc naprawde duze w obrebie nawet 10 kolejnych produktow....

szak takie kondki czy oporki maja swoja tolerancje - niezle powtarzalna ale jdnak kazdy inny

co do rozdzialki eq cyfrowych tez mnie to zastanawialo dlaczego czesto jest tak duza?

wyjasnisz joachim?

podejrzewam ze cos zwiazanego z dynamika i mozliwoscia podbicia danej czestotliwosci(nieraz i o 30 dB)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 17 gru 2008, 23:46

co do rozdzialki eq cyfrowych tez mnie to zastanawialo dlaczego czesto jest tak duza?

wyjasnisz joachim?

podejrzewam ze cos zwiazanego z dynamika i mozliwoscia podbicia danej czestotliwosci(nieraz i o 30 dB)...

m.in. chodzi tez o to - korektory sprzetu analogowego potrafia miec bardzo duze wzmocnienie
32 bity dla korektora, to niestety niewiele (zeby bylo ciekawiej - zmiennoprzecinkowosc wprowadza pewne problemy), w dodatku niektore korektory cyfrowe mocno oszukuja w swojej dokladnosci, lub tez inne czynniki, jak np. proste metody eliminacji bledu denormalizacji wplywaja niekorzystnie na pewne procesy
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » czwartek 18 gru 2008, 10:29

......Nie sadzilem, ze tor eq topowego miksera compact4 ma tak charakterystyczne brzmienie.....

okazuje sie ze ma.....

Kolejny argument w dyskusji: opuscic to forum, czy poczekac jeszcze chwile.

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » piątek 19 gru 2008, 01:43

Możesz napisać po co tak dokładnie chcesz odwzorować ten korektor z Compacta? Tym bardziej jestem ciekawe bo mam takowego, ale potencjometry od tych trzech filtrów są zawsze ustawione na zero. Nie zdażyło mi się ich użyć.

Może spróbuj sobie wyjście z komputera podłączyć do compacta i wrócić do komputera, nagrać 3 razy (najpierw pierwszy na max w dół, potem drugi, potem trzeci) a potem wziąć to co przepuścisz przez mikserek obrobić na kompie wtyczkami, żeby uzyskać ten sam efekt? Dodatkową pomocą była by graficzna analiza pasma (w auditionie jest to łądnie pokazane, ekran można powiększyć na cały). Jeśli wyjście z karty nie koloryzuje w żaden sposób dźwięku - powinno się udać.
:)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 19 gru 2008, 01:58

Dodatkową pomocą była by graficzna analiza pasma (w auditionie jest to łądnie pokazane, ekran można powiększyć na cały). Jeśli wyjście z karty nie koloryzuje w żaden sposób dźwięku - powinno się udać....

Taka analiza _NIC_ Ci nie da, bo ani to dokladne, ani w ogole przydatne. Zahaczasz o teorie przetwarzania sygnalow DSP. To sie mierzy szumiem (bialym, nie rozowym) oraz krotkim impulsem dlugosci jednego sampla(pomiar Delta).
[addsig]
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 19 gru 2008, 17:58

...Możesz napisać po co tak dokładnie chcesz odwzorować ten korektor z Compacta? Tym bardziej jestem ciekawe bo mam takowego, ale potencjometry od tych trzech filtrów są zawsze ustawione na zero. Nie zdażyło mi się ich użyć.
No ja czasami ich używam, komponuję muzykę na różnym sprzęcie i w różnych miejscach. C4 mam u siebie i jestem do tej korekcji przyzwyczajony i w zupełności mi wystarcza do mojej działalności. Jesli wiem, że dany utwór przy określonych ustawieniach dobrze gra u mnie to i chcę go podobnie wykręcić na innym sprzęcie a że i monitory są inne niż moje to dodatkowe ustrudnienie ponieważ w danej sytuacji nie mam czasu ani mozliwości się ich uczyć... Ot i cała filozofia :)

ODPOWIEDZ