poziom kultury na blogu

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: poziom kultury na blogu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 18 gru 2008, 22:32

A ja Wam powiem jako ten wiecznie początkujący - ludzie za szybko piszą te swoje pytania. Ja, zanim napisałem pierwsze, chyba przez dwa lata wyłącznie czytałem to forum.

Co prawda to prawda. Ja też ponad 3 lata tylko czytałem, zanim odezwałem się po raz pierwszy. A dziś? Człowiek się rejestruje i czasem nawet się dokładnie nie przyglądnie, co na tym forum się dzieje (o wyszukiwarce nie wspomnę), a już zadaje pytanie. Przecież zdarzało się i tak, że jeszcze w "aktualnych wątkach" wyświetlało się pytanie o coś, a ktoś zakładał kolejny, identyczny wątek.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 18 gru 2008, 22:34

Co tu komentować - wystarczy spojrzeć na listę.

i znów 1000 Pytanie o Emu0404
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 18 gru 2008, 22:39

...Co tu komentować - wystarczy spojrzeć na listę.

i znów 1000 Pytanie o Emu0404...

Nie, no ale wporzo pytanie jest.

emem

Post autor: emem » czwartek 18 gru 2008, 23:01

Kupiłem emu w internecie, a dostałem jakieś urządzenie.... Chciałem strusia! Co robić?

mistermaster2000

Post autor: mistermaster2000 » piątek 19 gru 2008, 00:10

Wątek o Emu 0404 autorstwa Skwary to świetny przykład tego ze klimat forum bywa nieprzyjemny i ze częste są sytuacje w których brak kultury występuje wlasnie ze strony "weteranów" a nie "kotów".

oto post skwary:
Witam, uzywam karty Emu 0404 i mixera behringer xenyx 802 pod ktorego podlaczam mikrofon pojemnosciowy hsmc001. caly sprzet dziala bez zarzutu oprocz jednej rzeczy. gdy podlaczam sluchawki pod mixer i chce nagrywac wokal slysze jedynie swoj wokal w sluchawkach, nieslysze muzyki z komputera, zupelnie niewiem jak zrobic zebym slyszal i muzyke z komputera i swoj wokal Prosze o pomoc

---Co mozna zarzucic temu postowi z wyjątkiem tego ze jest to pytanie na poziomie podstawowym czy wręcz elementarnym? Wg mnie nic. Nie jest ani chamskie ani prostackie. Zwracam uwagę na zdanie ktore wśród ludzi kulturalnych wzbudza od razu sympatie - mianowicie zdanie "proszę o pomoc"

A teraz, dla odmiany odpowiedzi weteranów

Pan Jabu - Podłączyć komputer z mikserem? Przeczytać instrukcję?
AdamZ - wrócić do modelarstwa?

w końcu zbynia odpowiedzial (oczywiscie musial na koncu sie wymądrzyć i powiedziec ze to banał) i uslyszal od chlopaka szczere słowo dziękuje.

Teraz moje pytanie - Gdzie większa kultura? Po stronie pytającego czy odpowiadających? Wg mnie odpowiedz jest jasna. Więc czemu słysze nawoływania do "większej pokory początkujących " w tym wątku? Czemu slysze historie o chamowatych newbiesach co za nic mają netykiete? Co mają robić początkujący - całować was po stopach i lać sie biczem po pupie? Po co i na co teksty AdamaZ i Pana Jabu jesli nie po to zeby dowalic po chamsku dla wlasnej przyjemnosci? Moze skoro to takie zenujące pytanie, to lepiej od razu wrzucić je do działu "dla początkujących" a nie trenowac zgryżliwość? Ups! Zapomnialem! Dział dla początkujących nie jest dla początkujących. Na forum EiS nie ma miejca dla początkujących. Albo inaczej - jest go cholernie mało.
muzik non stop...

mistermaster2000

Post autor: mistermaster2000 » piątek 19 gru 2008, 00:17

Hehe, kolejny post z gościem który zawinił swoją niewiedzą. Do kubła dupka

Użytkownik destroy:
Kupiłem kartę emu 0202 usb i już zaczęły się problemy. Kiedy próbuję nagrać wokal to wszystko idzie na lewy kanał i to nieważne czy w stereo czy mono (Analig in A działa, B nie). Czy jest ktoś w stanie coś doradzić?

---co jest takiego wnerwiającego w tym poscie poza tym ze dotyczy sprawy podstawowej?

odpowiedz uzytkownika bean:
może warto poczytać obstrukcje.
W Twoim przypadku jedynym problemem jest użytkownik tej karty.

I znowu to samo - pytanie proste, elementarne ale zadane w najlepszej wierze. W najgorszym wypadku przeniesc je do działu dla początkujących. Ale cóż to, jaka na to odpowiedz? Oczywiscie chamska i atakująca pytającego osobiście. I gdzie tu brak kultury? Po strony pcozątkujacego czy zaawansowanego? Nie widze nigdzie braku pokory i chamstwa u pytającego. Cos argumenty starych forumowiczów kupy sie nie trzymaja, widac do po tych przyjladach jak na dloni...
muzik non stop...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 19 gru 2008, 00:30

Teraz moje pytanie - Gdzie większa kultura?
...

Odpowiem krótko

Na dzień dzisiejszy miałem serdecznie dosyć i celowo odesłałem do tego właśnie wątku. Żeby sobie "nowicjusz" poczytał.

Nie poczytał tylko zrobił dokładnie to o czym pisałem. Sorry , ale najzwyczajniej w świecie jestem zmęczony setnym pytaniem na jeden temat. Zaglądam tutaj aby dowiedzieć się czegoś ciekawego, wymienić poglądy i podzielić się tym co wiem - tak ! mówię to świadomie PODZIELIĆ i pomóc ale wybacz... jestem tylko człowiekiem i po którymś razie mam już dość.

Zresztą temat Emu - jest wręcz wzorowym do zobrazowania problemu.

Jeśli go nie widzisz to

A. bywasz tu cholernie rzadko
B. udajesz że nie widzisz
C. jesteś ślepy

Opcja D - ignorowanie puszcza mniej więcej po 50 razie !

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

mistermaster2000

Post autor: mistermaster2000 » piątek 19 gru 2008, 00:36

Dzięki za tekst o byciu ślepym, to bardzo kulturalne.
Ale widocznie dzisiaj miałeś już dosyć.
muzik non stop...

emem

Post autor: emem » piątek 19 gru 2008, 00:38

Czesio poniszczył emu.....

emem

Post autor: emem » piątek 19 gru 2008, 00:39

mistermaster, ja też jestem początkujący, uwierz mi, please - i też już mnie denerwują te same pytania w kółko... naprawdę, uwierz, wiele odpowiedzi uzyskałem przeczesując archiwum.

Zablokowany