Adaptacja akustyczna pomieszczenia ze skosami

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Adaptacja akustyczna pomieszczenia ze skosami

Post autor: AdamZ » czwartek 27 lis 2008, 08:18

Żadne ze znanych mi źródeł nie podają akustycznych parametrów absorpcyjnych piasku, podejrzewam więc, że tę opinię ktoś wyssał z palca. Na dodatek z powodu braku jakiejkolwiek spójności piasek w stanie sypkim nie jest sensownym materiałem budowlanym. Dlatego jednak trzymałbym się z daleka od takich pomysłów....
Możliwe ... tu chodziło raczej o wypełnienie szczeliny między dwoma ściankami z cegieł, suporeksu itd. Ja wyobrażałem sobie to tak , że buduje się dwie równoległe ścianki w odległości np. 5 cm od siebie i po każdych 2-3 rzędach cegły ... lukę między nimi zasypuje się IDEALNIE piachem. Wydaje mi się , że jednak może to mieć właściwości tłumiące, jednak ściany muszą być bardzo solidne bo w takim wypadku ciągnąc to do sufitu wychodzą setki kg a nawet tony piachu

Ale jak już mówiłem , pojęcia nie mam czy to działa. Przypomniałem sobie po prostu czyjąś radę i tak właśnie wyobrażam sobie jej zastosowanie. Byćmoże to kompletnie bez sensu. Chwilowo sprawdzić nie mogę , ale jesli znajdzie się jakiś 'Bob budowniczy' na forum chętny do przeprowadzenia ekspetymentu i pomiarów to czekam na opinie Wydaje się to stosunkowo "tanim absorberem" , ale może to poprostu bzdura ...

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Monsun

Post autor: Monsun » piątek 28 lis 2008, 11:44

najwazniejsza w tlumieniu jest masa piach wypelniajacy dwie scianki ma duza mase wiec duze tlumienie, a pozatym zapewnia nam zmiane gestosci osrodka

Paldo

Post autor: Paldo » piątek 28 lis 2008, 15:24

Ano piach oczywiście. Znam ten patent. Nie myślę ze jest wyssany z palca, to chyba dobre rozwiązanie.

Ale kurcze, ja mówiłem o jakiś bardziej "normalnych" rozwiązaniach - budżetowych ;)

Raczej nie będę budował specjalnej ściany i sypał ton piachu

A powracając do pytania o akustyke pomieszczenia - ustawiając bass trapy jedynie w rogach pomieszczenia, nie robiąc żadnych pomiarów i wychodząc z założenia że właśnie rogi pomieszczenia najwięcej psują - czy uzyska sie dużą poprawę? Bo chyba zepsuć się nic nie zepsuje.

MB chyba nawet w jednym z twoich linków o bass trapach była relacja z budowy takich bass trapów i umieszczenia ich w rogach bez żadnych pomiarów i podobnierz pomogło.

Co wy na to?

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » środa 17 gru 2008, 01:57

Nie chce zakładać wątku, więć zapytam tutaj.

Przeczytałem Artykuł z EiS na temat adaptacji pomieszczenia i mam takie pytanie:

czy wymiary pomieszczenia można zbliżyć do jednego z modelowych (proporcje) poprzez powieszenie grubej kurtyny (cos jakby przenosnej sciany)??

Czy w bardzo duzym pomieszczeniu mozna stworzyc obszar odsluchowy dzieki ustawieniu dookola przenosnych paneli? (mam namysli takie "scianki" na kolkach, ktore uzywa sie w duzych studiach do nagrania perkusji)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 18 gru 2008, 00:35

czy wymiary pomieszczenia można zbliżyć do jednego z modelowych (proporcje) poprzez powieszenie grubej kurtyny (cos jakby przenosnej sciany)??
NIE. Wymiary pomieszczenia mają najistotniejsze znaczenie dla małych częstotliwości, a dla takiego zakresu kurtyna, choćby była i najgrubsza jest zupełnie przezroczysta akustycznie. Co więcej - dla tych częstotliwości nawet 1cm drewnianej deski ani sklejki nie stanowi poważnej przeszkody, również nie jest nią ścianka z płyty gipsowej. Jedyną poważną barierą dla takich fal jest solidna ściana murowana albo lepiej z betonu.

Czy w bardzo duzym pomieszczeniu mozna stworzyc obszar odsluchowy dzieki ustawieniu dookola przenosnych paneli? (mam namysli takie "scianki" na kolkach, ktore uzywa sie w duzych studiach do nagrania perkusji)...
tak, można, i jest to nienajgorsze rozwiązanie. Tyle, że takie panele muszą być dobrze skonstruowane, żeby absorpcja którą spowodują była równomierna w całym paśmie akustycznym, a nie tylko dla wysokich częstotliwości. Druga sprawa, że i tak warto zadbać o odpowiednio krótki czas pogłosu. Duże pomieszczenia mają duże ściany i te ściany nie powinny pozostać jednolite i płaskie. Jednym słowem potrzebne będą ustroje rozpraszające o sporych rozmiarach.

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » czwartek 18 gru 2008, 00:49

Pytanie o kurtyne troche na wyrost zadalem, bo pomysl wydawal mi sie malo realny.

Ale dzieki MB za odpowiedz.

ODPOWIEDZ