Komora bezechowa
Witam,
Mamy w firmie do zrealizowania projekt komory bezechowej która będzie docelowo używana do pomiarów hałasu urządzeń elektronicznych.
Ma ktoś z Szanownych forumowiczów namiary na firmy które budują takie pomieszczenia?
Za wszelką pomoc bardzo dziekuję.
Mamy w firmie do zrealizowania projekt komory bezechowej która będzie docelowo używana do pomiarów hałasu urządzeń elektronicznych.
Ma ktoś z Szanownych forumowiczów namiary na firmy które budują takie pomieszczenia?
Za wszelką pomoc bardzo dziekuję.
Re: Komora bezechowa
Nie słyszałem by w Polsce była taka firma. Pozostaje jedynie wykonać projekt i zlecić firmie budowlanej. Oczywiście proponuje bardzo dokładnie nadzorować firme bo w przypadku tak nietypowych konstrukcji Pan Władek na budowie może chcieć wstawić okno w miejsce gdzie ma być kanał wentylacyjny, a ściany zamiast wypełnienia z piasku mogą mieć żużel(mówie z doświadczenia przy budowie studio). Co do komory to jej konstrukcja jest opisana w książce Zbigniewa Engela - Ochrona Środowiska Przed Drganiami i Hałasem.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024
...Nie słyszałem by w Polsce była taka firma. Pozostaje jedynie wykonać projekt i zlecić firmie budowlanej. Oczywiście proponuje bardzo dokładnie nadzorować firme bo w przypadku tak nietypowych konstrukcji Pan Władek na budowie może chcieć wstawić okno w miejsce gdzie ma być kanał wentylacyjny, a ściany zamiast wypełnienia z piasku mogą mieć żużel(mówie z doświadczenia przy budowie studio). Co do komory to jej konstrukcja jest opisana w książce Zbigniewa Engela - Ochrona Środowiska Przed Drganiami i Hałasem....
Wyslalem zapytanie do firmy ABC saundlab, i skontaktuje sie takze z instytutem akustyki w Poznaniu moze studenci pomoga
Czekam moze jednak ktos zna jakas profesionalna firme.
Pozdrawiam.
Wyslalem zapytanie do firmy ABC saundlab, i skontaktuje sie takze z instytutem akustyki w Poznaniu moze studenci pomoga

Pozdrawiam.
...Nie słyszałem by w Polsce była taka firma. Pozostaje jedynie wykonać projekt i zlecić firmie budowlanej. Oczywiście proponuje bardzo dokładnie nadzorować firme bo w przypadku tak nietypowych konstrukcji Pan Władek na budowie może chcieć wstawić okno w miejsce gdzie ma być kanał wentylacyjny, a ściany zamiast wypełnienia z piasku mogą mieć żużel
To tak jak ze studiem Politechniki Wrocławskiej w podziemiach bud. C-5. Podobno panom budowlańcom nie podobały się brzydkie dziury między podłogą a ścianami.... i pływającą podłogę szlag trafił
To tak jak ze studiem Politechniki Wrocławskiej w podziemiach bud. C-5. Podobno panom budowlańcom nie podobały się brzydkie dziury między podłogą a ścianami.... i pływającą podłogę szlag trafił

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Wyslalem zapytanie do firmy ABC saundlab,
ABCsoundlab na pewno nie zrobi komory bezechowej
ABCsoundlab na pewno nie zrobi komory bezechowej
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Pozdrawiam....
Proponuje też tą katedre. Znajdują się tam dwie komory. I to nie jakieś semi komory tylko "pełne" (czyli cały sześcian ma ściany rozpraszająco-pochłaniające.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024
Dal zainteresowanych podaje podstawowe parwmetry jakiema spelniac to pomieszczenie:
background noise < 40dBA,
Inner Dimension:5.8(L)m x 4.0(W)m x 3.0(H)m.
Ja bym spróbował tu:
http://www.industrialacoustics.com/
http://www.industrialacoustics.com/
proponuję napisać do chłopaków z Adwards
http://www.audiojunkies.com/blog/503/the-worlds-largest-anechoic-chamber
na pewno coś doradzą!

http://www.audiojunkies.com/blog/503/the-worlds-largest-anechoic-chamber
na pewno coś doradzą!

Trochę OT, grupa smartelectronix zrobiła plugin VST anechoic chamber.
Do czego on może służyć?
Do czego on może służyć?