Płyta serwerowa + 2 x Quad

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dixi
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 22:05

A co do samego forum, to nic nie mam, ale spadam stad..., bo nasi juz dawno to zrobili. Heja hoł.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 15 gru 2008, 22:07

z tego co On mowi, to juz sam import, czy export sciezek do projektu jest doslownie "sekundowy". Nie wiem na ile dwa procki maja na to wplyw, ale jakis napewno. Tak samo z wtyczkami sprawa sie ma. Praktycznie zero obciazenia procesorów, wiec pomijajac juz wszystko co zostalo wczesniej lepiej, lub "gorzej" powiedziane..., zestaw teki jest chyba raczej spoczko. Dzieki za sugestie....
Obciazenie procka nie zalezy wylacznie od jego wydajnosci... zalezy od sterownikow interfejsu szczegolnie w przypadku ASIO... dalej... czestotliwosc probkowania w jakiej pracujesz... plyta głowna, ram...

A co do tego importu w "mgnieniu oka" jesli czestotliwosc probkowania importowanych probek jest taka sama ja projketu i odznaczysz opcje "copy to project folder" to na kazdym kompie zaladuje sie w mgnieniu oka... gdyz sonar nie musi ich konwertowac i kopiowac...

Dalej... ilosc rdzeni nie ma wplywu na tego typu operacje w sonarze... wielordzeniowa jest wylacznie obsluga silnika audio... zamrazanie, konwersja, operacje offline sa wykonywane na jednym rdzeniu...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 15 gru 2008, 22:13

Oj prosty z ciebie człowiek panie dixi. Nie pomyliłem się w swojej ocenie.
No nic , będę mądrzejszy i na tym zakończę mój opis twojej osoby.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przemiłą polemikę z prawdziwym dinozaurem tego forum.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 22:15

...z tego co On mowi, to juz sam import, czy export sciezek do projektu jest doslownie "sekundowy". Nie wiem na ile dwa procki maja na to wplyw, ale jakis napewno. Tak samo z wtyczkami sprawa sie ma. Praktycznie zero obciazenia procesorów, wiec pomijajac juz wszystko co zostalo wczesniej lepiej, lub "gorzej" powiedziane..., zestaw teki jest chyba raczej spoczko. Dzieki za sugestie....
Obciazenie procka nie zalezy wylacznie od jego wydajnosci... zalezy od sterownikow interfejsu szczegolnie w przypadku ASIO... dalej... czestotliwosc probkowania w jakiej pracujesz... plyta głowna, ram...

A co do tego importu w "mgnieniu oka" jesli czestotliwosc probkowania importowanych probek jest taka sama ja projketu i odznaczysz opcje "copy to project folder" to na kazdym kompie zaladuje sie w mgnieniu oka... gdyz sonar nie musi ich konwertowac i kopiowac...

Dalej... ilosc rdzeni nie ma wplywu na tego typu operacje w sonarze... wielordzeniowa jest wylacznie obsluga silnika audio... zamrazanie, konwersja, operacje offline sa wykonywane na jednym rdzeniu......
Nie nie..., tu chodziło raczej o taki zabieg: zgrywasz wave powiedzmy 10 sciezek 5 minutowych na dysk (44.1/24), pod Sonarem importujesz je, tzn. zaznaczasz je wszystkie i wskakuja na tracki w ciagu kilku sekund. Robilem dzis test na podobnych plikach na quadzie i wyszlo mi 40 sec., gdzie taka sama sesja na 2 Operonach wykonana zostala w ciagu kilku sekund - dokladnie nie wiem ilu, ale z tego co mowil to nie wiecej jak 5 sec.

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 22:18

...Oj prosty z ciebie człowiek panie dixi. Nie pomyliłem się w swojej ocenie.
No nic , będę mądrzejszy i na tym zakończę mój opis twojej osoby.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przemiłą polemikę z prawdziwym dinozaurem tego forum. ...
Idz kolego do psychiatry i powiedz to lekarzowi w takiej samej formie jak do mnie, zobaczysz jakie bedzie rozpoznanie. Kazdy to powie, bo "czy czubek przyzna sie do tego ze jest pomyleńcem? nigdy!". Nic nie sugeruje wobec Twojej osoby, ale tak to zabrzmiało, ta Twoja wypowiedz. Sorka, ale chciałbym pogadać na temat jaki mnie interesuje, wiec mam prośbę, jesli nie masz juz nic więcej na ten temat modrego do powiedzenia, to skocz na temacik obok. Z gory Thx.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 15 gru 2008, 22:21

Dostalem panie jabu do Ciebie odpowiedzi, ale przeczytaj je i zastanow sie czy nie ironizujesz w nich swych odpowiedzi.

Nie mam w zwyczaju ironizować z nikogo i niczego. Bardzo Cię proszę, abyś mnie nie przekonywał, z jaką intencją pisałem swoje odpowiedzi.

Mam propozycję: kup sobie ten komputer, bo od początku chcesz to zrobić, chociaż kilka osób Cię przekonuje że to nie jest całkiem sensowne.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 15 gru 2008, 22:34

Nie nie..., tu chodziło raczej o taki zabieg: zgrywasz wave powiedzmy 10 sciezek 5 minutowych na dysk (44.1/24), pod Sonarem importujesz je, tzn. zaznaczasz je wszystkie i wskakuja na tracki w ciagu kilku sekund. Robilem dzis test na podobnych plikach na quadzie i wyszlo mi 40 sec., gdzie taka sama sesja na 2 Operonach wykonana zostala w ciagu kilku sekund - dokladnie nie wiem ilu, ale z tego co mowil to nie wiecej jak 5 sec....
A czy projekt jest w 44,1kHz?? pytam o to chyba juz 3 raz...
Dziwne bo u mnie na Quadzie w przypadku gdy sesja i importowane pliki sa w tej samej czestotliwosci to laduje sie od razu...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 15 gru 2008, 22:46

z tego co On mowi, to juz sam import, czy export sciezek do projektu jest doslownie "sekundowy"

Takie opowiesci sa niestety g... warte. Dopoki sam nie stwierdzisz tego w swoich warunkach, nie wierz, bo wyjdzie, ze wszystko sie zgadza oprocz trzech rzeczy
Z praktyki zauwaze, ze wprawdzie szybki komputer fajny jest, ale jezeli nie masz nieograniczonego budzetu (a nie masz, bo bys sie nie pytal tylko juz mial) to warto zastanowic sie nad dywersyfikacja. To znaczy - nie wiem, czy te syntezatory musza byc takie, czy moze moga to byc np. Virusy (z Pro-Toolsa czy chocby PowerCore)? Tak samo wspomagane sprzetowo poglosy i bardziej skomplikowane procesory tez odciazaja procesor komputera. IMO takie rozwiazanie jest lepsze niz wypasiony komputer, bo komputer zawsze gdzies pokaze waskie gardlo - jak nie tu to gdzie indziej. Ty planujesz praktycznie "tylko" dodanie mocy procesorow, co oznacza, ze wszystkie inne podzespoly (dyski, ram, szyna PCI) pozostaja na starym poziomie, a dochodzi niepewnosc wykorzystania tej mocy i jej wspolpracy z reszta. Tymczasem dodatkowy hardware od razu uwalnia zasoby i w niezmienionej konfiguracji komputer dostaje skrzydel. Oczywiscie to rozwiazanie jest mozliwe tylko wtedy, gdy istnieja wspomagane DSP procesory i instrumenty, ktore moglbys wykorzystac w swojej produkcji, ale warto sie nad tym zastanowic.

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 22:49

...Nie nie..., tu chodziło raczej o taki zabieg: zgrywasz wave powiedzmy 10 sciezek 5 minutowych na dysk (44.1/24), pod Sonarem importujesz je, tzn. zaznaczasz je wszystkie i wskakuja na tracki w ciagu kilku sekund. Robilem dzis test na podobnych plikach na quadzie i wyszlo mi 40 sec., gdzie taka sama sesja na 2 Operonach wykonana zostala w ciagu kilku sekund - dokladnie nie wiem ilu, ale z tego co mowil to nie wiecej jak 5 sec....
A czy projekt jest w 44,1kHz?? pytam o to chyba juz 3 raz...
Dziwne bo u mnie na Quadzie w przypadku gdy sesja i importowane pliki sa w tej samej czestotliwosci to laduje sie od razu......
Tak, projek jest w 44.1. Wave tez.

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 22:55

...z tego co On mowi, to juz sam import, czy export sciezek do projektu jest doslownie "sekundowy"

Takie opowiesci sa niestety g... warte. Dopoki sam nie stwierdzisz tego w swoich warunkach, nie wierz, bo wyjdzie, ze wszystko sie zgadza oprocz trzech rzeczy
Z praktyki zauwaze, ze wprawdzie szybki komputer fajny jest, ale jezeli nie masz nieograniczonego budzetu (a nie masz, bo bys sie nie pytal tylko juz mial) to warto zastanowic sie nad dywersyfikacja. To znaczy - nie wiem, czy te syntezatory musza byc takie, czy moze moga to byc np. Virusy (z Pro-Toolsa czy chocby PowerCore)? Tak samo wspomagane sprzetowo poglosy i bardziej skomplikowane procesory tez odciazaja procesor komputera. IMO takie rozwiazanie jest lepsze niz wypasiony komputer, bo komputer zawsze gdzies pokaze waskie gardlo - jak nie tu to gdzie indziej. Ty planujesz praktycznie "tylko" dodanie mocy procesorow, co oznacza, ze wszystkie inne podzespoly (dyski, ram, szyna PCI) pozostaja na starym poziomie, a dochodzi niepewnosc wykorzystania tej mocy i jej wspolpracy z reszta. Tymczasem dodatkowy hardware od razu uwalnia zasoby i w niezmienionej konfiguracji komputer dostaje skrzydel. Oczywiscie to rozwiazanie jest mozliwe tylko wtedy, gdy istnieja wspomagane DSP procesory i instrumenty, ktore moglbys wykorzystac w swojej produkcji, ale warto sie nad tym zastanowic....
Tzn..., tu nie chodzi o kase. Raczej o faktyczny stan tematu. Dla mnie to nie problem mieć dwa kompy, jeden taki jak mam na jednym quadzie i drugi na płycie serwerowej. Co do kart DSP to tez je posiadam i tez nie o to chodzi. glownie o to, czy poprawi sie wydajność "ogólna", ale chyba jednak nie bedzie wyjscia jak samemu sie przekonac.

ODPOWIEDZ