Płyta serwerowa + 2 x Quad

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dixi
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 08:56

Panowie, mylicie pojęcia. Ja nie mam na myśli ze jeżeli utwór ma 3,5 minuty, to wszystkie ścieżki od 2 sek. non stop graja. Sa rożne zagrywki, frazy, fx z vst itd. Nie było mnie cala niedziele i po łepkach przeleciałem wypowiedzi heh. Powiem jedno, jak moje aranżacje opierały by sie o nawet 10 vst, to szczerze mówiąc..., przyszło by mi zaciągnąć sie do innej pracy, bo nikt by nie chciał ze mną gadać, tym bardziej zlecić opracowania. Jak mówiłem wcześniej, interesuje mnie komfort pracy. Jeśli jestem na etapie aranżacji, projektu w Sonarze, to mnie to juz nudzi jak musze frezowac traki. Nudzi mnie tez wchodzenie w panel ASIO RME by zwiekszyc latencje jak zaczyna mi komp pierdzieć. Zgodze sie natomiast z tym, ze na 6 vst tez sie da zrobić numer, ale nie dla potencjalnego zleceniodawcy, który chce numer wydać na CD - na karaoke zgoda, przejdzie. Skoro macie takie zdanie, to pozostaje cieszyć mi sie niezmiernie, bo konkurencja spadnie (z tego co piszecie) i mogę spac spokojnie, bo nie zostanę bez roboty...

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 09:09

Dodam tylko, ze nie chodzi tez o to, ze stosuje vst bezmyślnie, byle by zagrał. Niekiedy trzeba zdublować podstawowe brzmienie np 3 razy na innych ścieżkach, na ktrore zapinam rożne modulacyjne fxy - to juz jest 4 vst. Do tego bas podstawowy i oktawa i juz mamy 6 vstekow. Co z dumami, padami, gdzie ledy na solowki (nie jednokrotnie tez kilka rożnych np.1. podstawa, 2. z fx, 3. panorama...)??? Dzisiejszy rynek - nasz rynek - muzyki opierającej sie o elektroniczną (dance, discopolo...), ma wielkie wymagania. To nie lata 90 ze z byle gówna (za przeproszeniem), robiło sie byle jaki aranż - czego następstwem, jest dzisiejsze podejście (niektórych) ludzi do tych gatunków.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 15 gru 2008, 09:26

Nie znam się na takiej muzyce, w sumie nie znam się w ogóle na muzyce jako produkcie, który robi się dla zleceniodawcy.

I być może z tego odmiennego rozumienia muzyki wynika moje przekonanie, że nie tędy droga.

Kup sobie taki super wypasiony komputer i będziesz zadowolony. Do momentu oczywiście, aż znowu zabraknie Ci mocy. A podejrzewam że przy takim podejściu braknie Ci jej raczej wcześniej niż później.

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 09:29

No to idziemy z górki...

autor pisze :"Ja sobie nie wyobrażam znowu jak brzmi (gra) taki numer na 6 vst, choć dzis to modne, wystarczą durmsy, basior, pas, led i jazda do przodu z koksem, bo i tak słuchaczom to wsio równo, byle by kopało i wątrobą wstrząsnęło".
Emocje wskazują na wyraźny awers do niewykorzystywania w pełni zasobów mocy komputera(awers towarzyszący nawet przy potencjalnie powstającegym arcydziele,tudzież bardzo chwytliwej niekomercyjnej - udanej produkcji) jak i do jej wykorzystywania 40stoma wtyczkami.Prawdziwe spełnienie,by nie napisać subiektywne poczucie udanej produkcji, może nadejść jedynie w przypadku zapchania sekwencera w osi Y - przy towarzyszącym braku dropów i przeładowania CPU.Pytanie zatem : czy jest taki PC dla kolegi,w dobie tak,a nie inaczej pisanego oprogramowania i drobnego lenistwa autora wątku? -
Odpowiadam jest - w wyszukiwarce,albo w kilku odpowiedziach udzielonych wcześniej.Czyli bumerang wrócił i "ugryzł" w ......
O tym napisałem powyżej. Mylisz sie Kolego. Nie na tym to polega bym zapchał kompa tak by juz nie ruszyl i wtedy jestem szczęśliwy ze uadała mi sie produkcja. Bawisz sie w psychologa bo oceniasz mnie po moich słowach, lecz mylisz sie i probujesz postawic moja osobe w innym swietle..., jakim? sam dobrze wiesz do czego pijesz...
Odnosicie sie do tematu, jak bym nie wiem co mial z tym kompem robic. Raz wyjdzie tak ze odpali sie 40vst, a raz wyjdzie tak ze tylko 15 i co(?)..., cos nie tak z taka organizacja projektów? Cos mi sie wydaje ze tu nie chodzi o organizacje pracy czy projektow, tylko o cos zupelnie innego.

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 09:36

...Nie znam się na takiej muzyce, w sumie nie znam się w ogóle na muzyce jako produkcie, który robi się dla zleceniodawcy.

I być może z tego odmiennego rozumienia muzyki wynika moje przekonanie, że nie tędy droga.

Kup sobie taki super wypasiony komputer i będziesz zadowolony. Do momentu oczywiście, aż znowu zabraknie Ci mocy. A podejrzewam że przy takim podejściu braknie Ci jej raczej wcześniej niż później.
...
Człowieku..., o czym Ty mówisz? Powiedz mi w takim układzie na cholere ludzie sie srają ze kupili sobie macka z 8 core? Troche przeginasz. Skoro rynek oferuje takie maszyny, to dla kogo one sa w takim układzie? Czy gdyby to pytanie zadał Timbeland, tez bys tak sie wypowiadał, jak zresztą i inni? On tez produkuje muze na zlecenie. Ehhhh. no ale taka to narodowością niestety jesteśmy. Polak to potrafi trafnie odpowiedzieć na temat. heh

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 09:46

Kolega wlasnie napisal mi gadu jedno trafne stwierdzenie. "Nie pytaj o takie rzeczy na forum Estrady, bo i tak nikt Ci nic nie podpowie konkretnie, a i zobaczysz ze ten temat przerodzi sie w głupia do niczego nie prowadzącą dyskusje i i tak sie nie dowiesz czy warto inwestowac w taka maszyne. Kup sobie chlopiaku takie graty i na kilka dobrych lat masz kompa zełba..., bo na forum zaraz zaczna Cie oceniac ze nic dla Ciebie nie bedzie odpowiednie".
he, chlopak nie psycholog, a jak trafil w to co sie dzieje w tym temacie... Pozdrawiam i dzieki za "podpowiedzi", ale juz decyzja podjęta.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 15 gru 2008, 10:13

Człowieku..., o czym Ty mówisz? Powiedz mi w takim układzie na cholere ludzie sie srają ze kupili sobie macka z 8 core?

Też się nad tym zastanawiam.

Troche przeginasz.

Ty też.

Skoro rynek oferuje takie maszyny, to dla kogo one sa w takim układzie?

Rynek oferuje różne rzeczy. I nie widzę problemu, że jeżeli ktoś ma pieniądze, to niech sobie kupi. Taką odpowiedź dostałeś w drugim poście, dalej nie musiałeś czytać.

zobaczysz ze ten temat przerodzi sie w głupia do niczego nie prowadzącą dyskusje i i tak sie nie dowiesz czy warto inwestowac w taka maszyne

Jeżeli oczekiwałeś, że wszyscy będą bili Ci brawo i powiedzą, że warto - to faktycznie było to oczekiwanie bezsensowne. Zwłaszcza że zadając pytanie nie wysiliłeś się na podanie właściwie żadnych szczegółów.

Ehhhh. no ale taka to narodowością niestety jesteśmy. Polak to potrafi trafnie odpowiedzieć na temat.

Bez komentarza.

EOT.

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 10:32

...Człowieku..., o czym Ty mówisz? Powiedz mi w takim układzie na cholere ludzie sie srają ze kupili sobie macka z 8 core?

Też się nad tym zastanawiam.

Troche przeginasz.

Ty też.

Skoro rynek oferuje takie maszyny, to dla kogo one sa w takim układzie?

Rynek oferuje różne rzeczy. I nie widzę problemu, że jeżeli ktoś ma pieniądze, to niech sobie kupi. Taką odpowiedź dostałeś w drugim poście, dalej nie musiałeś czytać.

zobaczysz ze ten temat przerodzi sie w głupia do niczego nie prowadzącą dyskusje i i tak sie nie dowiesz czy warto inwestowac w taka maszyne

Jeżeli oczekiwałeś, że wszyscy będą bili Ci brawo i powiedzą, że warto - to faktycznie było to oczekiwanie bezsensowne. Zwłaszcza że zadając pytanie nie wysiliłeś się na podanie właściwie żadnych szczegółów.

Ehhhh. no ale taka to narodowością niestety jesteśmy. Polak to potrafi trafnie odpowiedzieć na temat.

Bez komentarza.

EOT....
Jak to nie musiałem dalej czytać. To ja założyłem ten temat, wiec nie wiem o czym mówisz. Zastanów sie nad tym co piszesz.

Nie oczekiwałem na brawa, tylko na konkretne odpowiedzi i nie na zasadzie a na cholerę Ci to..., tylko w formie bardziej technicznej co zyskam dzięki temu, lecz jak widać trafili sie (miedzy innymi) wyłącznie sami laicy, chcący podnieść swoje ego w temacie komputerów.

Bez komentarza? Tu sie zgadzam..., czytaj powyżej.

PS: Spróbuj nagrać wokal na kompie z odpalonymi 10 vst w realu, przy latencji 1,5 ms... he, ale cuda sie zdarzają. Tylko błagam..., nie piszcie juz "a na co tak robić?", bo juz odpowiadam, dla wygody.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 15 gru 2008, 10:43

Zbastuj stary.

Poczytaj wątek jeszcze raz i zobacz ile dostałeś konkretnych informacji (również ode mnie) odnośnie RAM, systemu operacyjnego itp. Dyskusja "po co" zaczęła się później i z mojej strony głównie z powodu Twoich pogardliwych wypowiedzi o kabarecie itp. (post z 14-12-2008, godz. 12:41).

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 15 gru 2008, 10:45

PS: Spróbuj nagrać wokal na kompie z odpalonymi 10 vst w realu, przy latencji 1,5 ms... he, ale cuda sie zdarzają. Tylko błagam..., nie piszcie juz "a na co tak robić?", bo juz odpowiadam, dla wygody....
No ale właśnie, po co tak? Ja jak chcę nagrać wokal, to robię oddzielny mix właśnie po to. (No tak dochodzą plus 2 minuty pracy, bo projekt trzeba wyeksportować.) To nie jest wygodne martwić się czy podczas rejestracji coś się zatnie, bo chodzi 10 procesorożernych VST. Ale to już są osobiste preferencje i własne upodobania. Mnie od zawsze wystarcza np. latencja 7ms.

Ogólnie jednak twierdzę iż warto mieć już dla spokoju mocną maszynę. Ale nie zawsze to pomaga. Poza tym głód rośnie, jeśli chodzi o zakup nawet nowych komputerów, lub podzespołów. Warto też exportować do wave pewne już ścieżki.

ODPOWIEDZ