...
Co do ilości śladów to domyslam się Joachimie , że utwory o których mówiłeś i które zdarzało Ci się rejestrować , mimo tego że mają dziesiątki śladów sprowadzają się do głownej melodii i tzw. wypełniaczy.
Gorzej jak jest ogromna ilość instrumentów i każdy sobie rzepkę skrobie
Mowiac o takich rozbudowanych (w sensie technicznym) produkcjach, mam na mysli dobrego aranzera, z ktorym jestem stale w kontakcie. Tam nic nie moze grac samo sobie, bo wtedy moze sie okazac, ze naprawde sie nie da zmiksowac nawet polowy.
Dowodem na to ,że duża ilość instrumentów nie musi brzmieć źle może byc chociażby muzyka klasyczna, barokowa ...
Wg mnie nie jest to dobre porownanie. Barok sie rzadzi swoimi prawami. Ja mam na mysli dobor brzmien. W baroku nie ma czego dobierac i sa okreslone zasady prowadzenia linii (akurat troche w tym siedze, jesli chodzi o kwestie nagraniowe, ktore musza byc scisle zwiazane z tym, co graja muzycy, a nie z galkami)
(przy okazji: niektore dawne instrumenty ciezko naglosnic, zmora realizatorow to viola da gamba... ehhhh, juz latwiej da sie naglosnic teorbe)
Jednak nie należy mylić ilości użytych instrumentów klasycznych np. 20 skrzypków grających jeden akord z 20 instancjami nexusa , bo nie sądzę, żeby było to użyte w podobny sposób i o to się rozchodzi w tej dyskusji.
Nie, ale tez pamietaj, ze muzycy wydobywaja roznie rozne dzwieki. Dlatego dla przykladu nie wszedzie mozesz grac slow strings w calym utworze, bo nigdzie nie bedzie tak, ze po glosnym wybrzmieniu bedzie cichy i narastajacy atak. A takich problemow jest sporo wiecej.
Gdyby użyć np 10 minimoogów potrafiących wydobyć tylko jedną nutę naraz do zbudowania akordów miałoby to sens[...]
Dawniej sie tak nagrywalo! Monofon na wieloslad by byl akord (ja to znam z opowiesci starszych i bardziej doswiadczonych kolegow realkizatorow i muzykow). Byly tez przeginki w strone przeciwna, w stylu nagranie jednej trabki wielosladowo, by zrobic wieksza sekcje (i to nawet znane nazwicha probowaly robic)
P.S. od przyszłego tygodnia będę szczęśliwym posiadaczem minimooga voyagera
Ot takie przechwałki
Gartuluje!...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!