Płyta serwerowa + 2 x Quad

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 14 gru 2008, 12:57

Ja wolę już nic więcej się nie wypowiadać... Jeżeli uważasz, że potrzeba jest >20 instancji VSTi, żeby zrobić dobrą muzykę...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 14 gru 2008, 13:17

Wskrócie - po co ci wszystko w realu?

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » niedziela 14 gru 2008, 13:28

PS: Panowie nie róbcie kabaretu, ze na kilku instr. vst dziś produkuje sie muzykę...
No to sobie pochałturzyliśmy Panowie,ja przez jakieś ostatnie 8lat a..Może faktycznie tych parę wtyczek więcej i dawno byłbym legendą elektroniki..Kolega pobudza do refleksji jak mało kto..Chórów gregoriańskich z sedesu tam nie słychać czasem przy takiej ilości wtyczek?? "Retrofilów chauturników,kabareciarzy,statystów,huzarów jednordzeniowych i innych matowych gwiazdorów z padem, basem za pazuchą"-może pytać nie wypada o takie menu instrumentalne?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 14 gru 2008, 14:06

...To na ilu Wy vstekach robicie aranże? Na 6?, 9?....

PS: Panowie nie róbcie kabaretu, ze na kilku instr. vst dziś produkuje sie muzykę...

Czy uważasz , że 6-9 to za mało ?

Czekaj ... skoro pracujesz na vst nexusy , vanguardy itd. domyślam się że chodzi o muzykę elektroniczną.

Powiedzmy , że jest bas ... ok 2 basy
pad
arpeggio
lead
przeszkadzajki

wychodzi mi 6 i uważam że dodanie kolejnych 2-3 wprowadzi niezły sajgon !
Pomijam perjusję. OK ... aranżacja potem się trochę zmienia ... niech będą kolejne 2 brzmienia mam 8 i już jest tłok !

Nie sztuką jest mieć wypasionego kompa i 1000 brzmień grających papkę. a zrobić utwór składający się z kilku dobrych riffów, melodii i tak dobrać instrumenty aby przy 4-5 brzmieniach była miazga dodając czasami ewentualne smaczki i drobiazgi.

Jeśli twierdzisz , że z 4-5 brzmień nie da się zrobić hitów to przesłuchaj dowolny aranż madonny, britney, timbalanda czy choćby tiesto. i policz ile brzmień nawala równocześnie. Zachęcam do bliższego przyjzenia się aranżacjom Timbalanda , w których każde stuknięcie bębenka czy inne bajery są idealnie dostrojone do tonacji utworu i często zamiast tłoczyć się w aranżu uzupełniają się i zamieniają rolami. Np w którymś momencie zamiast nuty basu w to miejsce wchodzi jakiś bęben w identycznej tonacji ... Dla mnie te produkcje to majstersztyk i często wystarczą 2-3 brzmienia, żeby była pełnia.

Dużo nie znaczy lepiej. Spójrz na skład typowej, dobrej grupy rockowej.
Perkusja , 2 gitary, bas , klawisz i wokal.

OK , bywają bardziej skomplikowane aranzacje , ale Ty ilością używanych instrumentów równoczesnie pobijasz najlepsze studia na świecie

DOBRY MIX TO SZTUKA WYBORU ! Trzeba umieć wyłowić to co najlepsze i często zrezygnować z niektórych instrumentów w przeciwnym wypadku słuchacz będzie rozproszony i zagubi sie w nadmiarze efektow , melodii i brzmień.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 14 gru 2008, 14:11

Czy uważasz , że 6-9 to za mało ?

Czekaj ... skoro pracujesz na vst nexusy , vanguardy itd. domyślam się że chodzi o muzykę elektroniczną.

Powiedzmy , że jest bas ... ok 2 basy
pad
arpeggio
lead
przeszkadzajki

wychodzi mi 6 i uważam że dodanie kolejnych 2-3 wprowadzi niezły sajgon !
Pomijam perjusję. OK ... aranżacja potem się trochę zmienia ... niech będą kolejne 2 brzmienia mam 8 i już jest tłok !

Stosunkowo rzadko mi sie zdarza miksowac taki maly, nawet bym powiedzial bardzo skromny, zestaw...
(fakt, ze nie mam na mysli muz. elektronicznej)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 14 gru 2008, 14:13

Brawo, flaszka dla tego Pana!

Dodam tylko tyle, że nawet jak ktoś się uprze i napcha 30 instrumentów na raz, to nikt tego i tak nie usłyszy. Jedyne co usłyszy, to chaos i ścianę dźwięku.

P.S. Pozdrawiam AdamZa

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 14 gru 2008, 14:14

Stosunkowo rzadko mi sie zdarza miksowac taki maly, nawet bym powiedzial bardzo skromny, zestaw...
(fakt, ze nie mam na mysli muz. elektronicznej)...

OK , ja nie twierdzę , że nie da się zrobić dobrego utworu z większą ilością brzmień. Ale to wymaga niesamowitego wyczucia harmonii i uzupełniania się. W przeciwnym razie wyjdzie papka.

Czy wg Ciebie z 14 x Nexus, 9 X z3ta+ i nie pamiętam co tam jeszcze było wymieniane wyjdzie coś przejrzystego ?

Wg mnie totalny młyn.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 14 gru 2008, 14:20

Jeśli twierdzisz , że z 4-5 brzmień nie da się zrobić hitów to przesłuchaj dowolny aranż madonny, britney, timbalanda czy choćby tiesto. i policz ile brzmień nawala równocześnie.

Czesto jedno brzmienie jest wynikiem zlozenia kilku skladnikow. Niekoniecznie z jednego instrumentu.
Przyklad: aby zlozyc dobre smyczki, niekiedy potrzeba kilku do nawet parunastu sladow, ktore odzywaja sie w zaleznosci od charakteru gry.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 14 gru 2008, 14:25

Przyklad: aby zlozyc dobre smyczki, niekiedy potrzeba kilku do nawet parunastu sladow, ktore odzywaja sie w zaleznosci od charakteru gry....

No ale chyba nie składa się tego realtime z VSTi, prawda?

Przynajmniej ja cały czas rozmawiam o syntezatorach VSTi i sensowności pchania w miks dwudziestu instancji takich samych syntezatorów.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 14 gru 2008, 14:26

Czesto jedno brzmienie jest wynikiem zlozenia kilku skladnikow. Niekoniecznie z jednego instrumentu.
Przyklad: aby zlozyc dobre smyczki, niekiedy potrzeba kilku do nawet parunastu sladow, ktore odzywaja sie w zaleznosci od charakteru gry....

Joachim, oczywiście masz rację , ale mówimy tutaj o 14 nafaszerowanych efektami instancjami Nexusa + około 15 innych.

Ja się zgadzam , że kilka brzmień nałożonych na siebie może dać wspaniały efekt. Sam często dubluję syntezatory i jedną melodię grają 2-3 brzmienia.
Da się , ale jak wspominałem jest to trudna sztuka.

Kiedyś zrobiłem utwór ( remix utworu - Return of the mack ) na 2 brzmieniach + perkusja i było wystarczająco aby uzyskac odpowiedni klimat i kawałek wcale nie był nudny.
Jeśli go wygrzebię to wrzucę zaraz fragment aby udowodnić że taka ilośc czasem wystarczy i nie wyobrazam sobie , aby było tam coś więcej.

ODPOWIEDZ