Płyta serwerowa + 2 x Quad

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 14 gru 2008, 11:50

Co do projektów, to mowie o takiej ilości wtyczek: 14 x Nexus, 4 x LegacyCell, 2 x Hypersonic 2, 2 x Battery3, 9 x z3ta+. Do tego, dla każdego instrumentu fx, w rożnych zestawieniach: Duende, TRacks3, SonitusFX, i inne... Przy latencji 6ms komp się poci i nie daje rady....

I te wszystkie wtyczki mają jednocześnie grać???
I do tego kilkanaście ścieżek audio?

Jaka muzyka wymaga tylu instrumentów jednocześnie?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 14 gru 2008, 11:53

Dziś na quadzie 2,4 muszę frezować ścieżki bo komp nie daje rady ciągnąć w realu projektów.
A co jest złego we frezowaniu sciezek? Ja tak robie zawsze i nie potrzebuje takich wyajnosci.
Pozatym potem praca z wave daje wiele innych mozliwosci ktorych midi nie zrobisz. Ale to oczywiscie twój wybór, twój styl pracy.
POdrowienia

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 14 gru 2008, 12:02

I te wszystkie wtyczki mają jednocześnie grać???
I do tego kilkanaście ścieżek audio?

Jaka muzyka wymaga tylu instrumentów jednocześnie?
...

nowy nurt muzyczny ... total chaos
po angielsku - tojtel kejos
po czesku - straślivy burdelek itd...

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 14 gru 2008, 12:06

nowy nurt muzyczny ... total chaos
po angielsku - tojtel kejos
po czesku - straślivy burdelek itd...

...

Ale w takim przypadku żaden komputer nie będzie wystarczający... Bo skoro może być 14 x Nexus i 9 x z3ta+, co w kolejnym projekcie robionym na nowym jeszcze wydajniejszym kompie pojawi się pokusa dania 23 x Nexus i 17 x z3ta+

Zastanawiam się, na jakim etapie ja jestem, z moimi maksymalnie 5-6 instancjami wszelkich VSTi

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » niedziela 14 gru 2008, 12:07

Warto zainwestować w taki system.To dobra konfguracja, która pozwoli ci pracować na luzie spokojnie przez kilka lat . Życzę powodzenia
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 14 gru 2008, 12:13

...Warto zainwestować w taki system.To dobra konfguracja, która pozwoli ci pracować na luzie spokojnie przez kilka lat . Życzę powodzenia...

Ja bym napisał - pozwoli Ci spokojnie przcować ZA kilka lat ! Tylko wtedy bedzie kosztowała 5-10 x mniej.

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 14 gru 2008, 12:14

...Warto zainwestować w taki system.To dobra konfguracja, która pozwoli ci pracować na luzie spokojnie przez kilka lat . Życzę powodzenia...
Nie sądze. Problem tkwi w tym ze sam uzytkownik jest poprostu nie wydajny. Pracuje w taki sposób który być moze sprawi ze zadna maszyna nie bedzie dla niego wystarczająca ani teraz ani w przyszlosci. Apetyt zawsze rosnie. Instrumenty rowniez sie rozwiją i są coraz bardziej mocorzerne. Duzą ulgą jest zmiana sposobu gospodarowania zasobami podczas pracy z DAW. Ale to juz jego sprawa.

Ogolnie rzecz biorac im szybszy komputer tym lepiej - to oczywiste.

Ale czy nie lepiej zamiast ładowac paru tys w komputer kupić jakiś ciekawy instrument, czy procesor - by poszerzyc swoje brzmieniowe mozliwosci.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 14 gru 2008, 12:17

Ale czy nie lepiej zamiast ładowac paru tys w komputer kupić jakiś ciekawy instrument, czy procesor - by poszerzyc swoje brzmieniowe mozliwosci.
...

Za 5 tys jest juz prawie minimoog w racku ...

dixi

Post autor: dixi » niedziela 14 gru 2008, 12:41

To na ilu Wy vstekach robicie aranże? Na 6?, 9?. Grunt to mieć możliwości. To nie na tym polega ze robię "totalna rozpierduche" w aranżacji. Skoro tak jest zbudowany aranz to nie widze problemu ze jest odpalonych tyle wtyczek. A moze zaraz mi ktos powie, ze inwencja twórcza sprowadza sie do tego, by najmniejszym kosztem obciążenia kompa, produkować największe hity? Ja sobie nie wyobrażam znowu jak brzmi (gra) taki numer na 6 vst, choć dzis to modne, wystarczą durmsy, basior, pas, led i jazda do przodu z koksem, bo i tak słuchaczom to wsio równo, byle by kopało i wątrobą wstrząsnęło.
Jak juz ktoś wspomniał wcześniej, to nie jest az tak wielki wydatek dzisiaj na takiego kompa, a jesli nawet..., to cena kompa do wydajności i komfortu pracy, według mnie jest adekwatna w 100%.

PS: Panowie nie róbcie kabaretu, ze na kilku instr. vst dziś produkuje sie muzykę

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 14 gru 2008, 12:57

PS: Panowie nie róbcie kabaretu, ze na kilku instr. vst dziś produkuje sie muzykę...
Nikt tego nie powiedział. Natomiast powiedzial ze nie musza byc na raz wszystkie aktywne i grac wczasie rzeczywistym. Przy zadnym aktywnym vst moglo byc ich uzytych nawt 100. Chyba ze caly czas cos zmieniasz i korygujesz, bez przerwy.
Byc moze to wynika z tego ze ja lubie pracowac z prawdziwym sladem audio. Z czym co przypomina dzwiek zagrany przez prawdziwego muzyka, a nie nutki odgrywane caly czas na zywo.
Ale tak jakpisalem pracuj jak ci wygodnie. Ja wole freeze i sodlidego lekutkiego jak piórko wava.

Pozdrowienia.

ODPOWIEDZ