Otwarcie studia - jakie formalności?
-
Czy założenie i otwarcie studia nagraniowego wymaga jakichś specjalnych zezwoleń, np. od inspekcji przeciwpożarowej, sanepidu itp.? Czy tylko wystarczy mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą i wystawiać faktury?
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Re: Otwarcie studia - jakie formalności?
...Czy założenie i otwarcie studia nagraniowego wymaga jakichś specjalnych zezwoleń, np. od inspekcji przeciwpożarowej, sanepidu itp.? Czy tylko wystarczy mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą i wystawiać faktury?
...
Wystarczy :)
...
Wystarczy :)
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
Nie obracasz niczym co wymagałoby licencji/pozwoleń, nie ma mowy o żywności, odpadach niebezpiecznych, normach RoHS (bo nic nie produkujesz), nie ma zwiększonego ryzyka na stanowisku pracy... no nie wiem, nic takiego co by wymagało "błogosławieństwa";) Tak więc tylko działalność, parę złotych w urzędzie i rozszerzasz o profil muzyczno-artystyczny, usługowy? (nie wiem jak to się nazywa, sam takiej działalności nie prowadzę;)). I powinno być spoczko. ACZKOLWIEK najlepiej zapytać urzędnika, niech przejrzy kwity czy tam jakiejś pierdoły nie trzeba, wiadomo jak to w państwie o rozrośniętej biurokracji bywa;)
...Nie obracasz niczym co wymagałoby licencji/pozwoleń, nie ma mowy o żywności, odpadach niebezpiecznych, normach RoHS (bo nic nie produkujesz), nie ma zwiększonego ryzyka na stanowisku pracy... no nie wiem, nic takiego co by wymagało "błogosławieństwa";) Tak więc tylko działalność, parę złotych w urzędzie i rozszerzasz o profil muzyczno-artystyczny, usługowy? (nie wiem jak to się nazywa, sam takiej działalności nie prowadzę;)). I powinno być spoczko. ACZKOLWIEK najlepiej zapytać urzędnika, niech przejrzy kwity czy tam jakiejś pierdoły nie trzeba, wiadomo jak to w państwie o rozrośniętej biurokracji bywa;)...
prowadze dzialanosc od 2000 roku....
zezwolen nie trzeba...
rejestrujesz w urzedzie miasta, potem regon, nip1, zus..
beizesz ksiazke podatkowa, od razu wybierze liniowy 19%, chyba ze pierwszy rok zyskow nie bedzie mial to narastajacy (bo bedziesz miec do odliczenia pewna kwote). vat 22%, stronka www i jedziesz :>
ja akurat mam dodatkowo apteczke i gasnice,,, ale bardzie... jako przezornosc i zabezpieczenie
[addsig]
prowadze dzialanosc od 2000 roku....
zezwolen nie trzeba...
rejestrujesz w urzedzie miasta, potem regon, nip1, zus..
beizesz ksiazke podatkowa, od razu wybierze liniowy 19%, chyba ze pierwszy rok zyskow nie bedzie mial to narastajacy (bo bedziesz miec do odliczenia pewna kwote). vat 22%, stronka www i jedziesz :>
ja akurat mam dodatkowo apteczke i gasnice,,, ale bardzie... jako przezornosc i zabezpieczenie
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
-
vat 22%,
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec.
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec.
...vat 22%,
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec....
Z VAT-em uważaj. Musisz złożyć specjalne oświadczenie w Urzędzie Skarbowym, że nie masz ochoty na przyjemność typu VAT. To ważne. Kiedyś się na tym przejechałem i miałem ogromne szczęście, że udało się to odkręcić. Wiesz - urzędnik skarbowy to nie zawód. To charakter
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec....
Z VAT-em uważaj. Musisz złożyć specjalne oświadczenie w Urzędzie Skarbowym, że nie masz ochoty na przyjemność typu VAT. To ważne. Kiedyś się na tym przejechałem i miałem ogromne szczęście, że udało się to odkręcić. Wiesz - urzędnik skarbowy to nie zawód. To charakter

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
...vat 22%,
Ale jeżeli masz zamiar iwestować w sprzętw studio to vat 22% może się przydać do odbicia z zakupów.....
Ale jeżeli masz zamiar iwestować w sprzętw studio to vat 22% może się przydać do odbicia z zakupów.....
Ale jeżeli masz zamiar iwestować w sprzętw studio to vat 22% może się przydać do odbicia z zakupów........
eeeh
lepiej nie byc vatowcem, jaka to różnica czy nie zapłacisz vatu od zarobku czy go później będziesz musiał odbić z towaru...
staram się gdzie mogę pisać zw. czy inne zero ale nie wszędzie się da ;/
-
Ale jeżeli masz zamiar iwestować w sprzętw studio to vat 22% może się przydać do odbicia z zakupów........
Jeśli nie jestem VATowcem, to mogę odliczać cały koszt inwestycji jako koszt uzyskania przychodu (koszt brutto zakupu). Potwierdziłem to przed chwilą u znajomej księgowej.
Wszyscy znajomi radzą, żeby do kiedy się tylko da, to nie wchodzić w VAT.
Jeśli nie jestem VATowcem, to mogę odliczać cały koszt inwestycji jako koszt uzyskania przychodu (koszt brutto zakupu). Potwierdziłem to przed chwilą u znajomej księgowej.
Wszyscy znajomi radzą, żeby do kiedy się tylko da, to nie wchodzić w VAT.
Wszyscy znajomi radzą, żeby do kiedy się tylko da, to nie wchodzić w VAT....
I bardzo słusznie. Tym bardziej że na naszym poletku nie za bardzo wiadomo jakie stawki stosować. Sam ostatnio wyszedłem z vatu i jestem szczęśliwy:-) (narazie)