Otwarcie studia - jakie formalności?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
ars_sonora
Otwarcie studia - jakie formalności?

Post autor: ars_sonora » piątek 12 gru 2008, 11:21

Czy założenie i otwarcie studia nagraniowego wymaga jakichś specjalnych zezwoleń, np. od inspekcji przeciwpożarowej, sanepidu itp.? Czy tylko wystarczy mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą i wystawiać faktury?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akton

Re: Otwarcie studia - jakie formalności?

Post autor: Akton » piątek 12 gru 2008, 11:29

...Czy założenie i otwarcie studia nagraniowego wymaga jakichś specjalnych zezwoleń, np. od inspekcji przeciwpożarowej, sanepidu itp.? Czy tylko wystarczy mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą i wystawiać faktury?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

...
Wystarczy :)
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » piątek 12 gru 2008, 11:34

Nie obracasz niczym co wymagałoby licencji/pozwoleń, nie ma mowy o żywności, odpadach niebezpiecznych, normach RoHS (bo nic nie produkujesz), nie ma zwiększonego ryzyka na stanowisku pracy... no nie wiem, nic takiego co by wymagało "błogosławieństwa";) Tak więc tylko działalność, parę złotych w urzędzie i rozszerzasz o profil muzyczno-artystyczny, usługowy? (nie wiem jak to się nazywa, sam takiej działalności nie prowadzę;)). I powinno być spoczko. ACZKOLWIEK najlepiej zapytać urzędnika, niech przejrzy kwity czy tam jakiejś pierdoły nie trzeba, wiadomo jak to w państwie o rozrośniętej biurokracji bywa;)

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 12 gru 2008, 11:56

...Nie obracasz niczym co wymagałoby licencji/pozwoleń, nie ma mowy o żywności, odpadach niebezpiecznych, normach RoHS (bo nic nie produkujesz), nie ma zwiększonego ryzyka na stanowisku pracy... no nie wiem, nic takiego co by wymagało "błogosławieństwa";) Tak więc tylko działalność, parę złotych w urzędzie i rozszerzasz o profil muzyczno-artystyczny, usługowy? (nie wiem jak to się nazywa, sam takiej działalności nie prowadzę;)). I powinno być spoczko. ACZKOLWIEK najlepiej zapytać urzędnika, niech przejrzy kwity czy tam jakiejś pierdoły nie trzeba, wiadomo jak to w państwie o rozrośniętej biurokracji bywa;)...
prowadze dzialanosc od 2000 roku....
zezwolen nie trzeba...
rejestrujesz w urzedzie miasta, potem regon, nip1, zus..
beizesz ksiazke podatkowa, od razu wybierze liniowy 19%, chyba ze pierwszy rok zyskow nie bedzie mial to narastajacy (bo bedziesz miec do odliczenia pewna kwote). vat 22%, stronka www i jedziesz :>
ja akurat mam dodatkowo apteczke i gasnice,,, ale bardzie... jako przezornosc i zabezpieczenie
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ars_sonora

Post autor: ars_sonora » piątek 12 gru 2008, 12:02

vat 22%,
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 12 gru 2008, 12:36

...vat 22%,
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec....
Z VAT-em uważaj. Musisz złożyć specjalne oświadczenie w Urzędzie Skarbowym, że nie masz ochoty na przyjemność typu VAT. To ważne. Kiedyś się na tym przejechałem i miałem ogromne szczęście, że udało się to odkręcić. Wiesz - urzędnik skarbowy to nie zawód. To charakter
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pająk

Post autor: Pająk » piątek 12 gru 2008, 12:37

...vat 22%,
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec....
Ale jeżeli masz zamiar iwestować w sprzętw studio to vat 22% może się przydać do odbicia z zakupów.....

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 12 gru 2008, 12:48

Ale jeżeli masz zamiar iwestować w sprzętw studio to vat 22% może się przydać do odbicia z zakupów........
eeeh
lepiej nie byc vatowcem, jaka to różnica czy nie zapłacisz vatu od zarobku czy go później będziesz musiał odbić z towaru...
staram się gdzie mogę pisać zw. czy inne zero ale nie wszędzie się da ;/

ars_sonora

Post autor: ars_sonora » piątek 12 gru 2008, 12:49

Ale jeżeli masz zamiar iwestować w sprzętw studio to vat 22% może się przydać do odbicia z zakupów........

Jeśli nie jestem VATowcem, to mogę odliczać cały koszt inwestycji jako koszt uzyskania przychodu (koszt brutto zakupu). Potwierdziłem to przed chwilą u znajomej księgowej.

Wszyscy znajomi radzą, żeby do kiedy się tylko da, to nie wchodzić w VAT.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » piątek 12 gru 2008, 14:16

Wszyscy znajomi radzą, żeby do kiedy się tylko da, to nie wchodzić w VAT....

I bardzo słusznie. Tym bardziej że na naszym poletku nie za bardzo wiadomo jakie stawki stosować. Sam ostatnio wyszedłem z vatu i jestem szczęśliwy:-) (narazie)

ODPOWIEDZ