Jaki mixer audio do kontroli nad ścieżkami

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
AkselPL
Jaki mixer audio do kontroli nad ścieżkami

Post autor: AkselPL » czwartek 11 gru 2008, 22:53

Witam
Chciałbym podłączyć taką konfiguracje:
gitara elektryczna--> mixer - > Korg M3(efekt) - > mixer
Korg M3(instrument) -> mixer
Kawaii(klawiatura sterująca) --midi-> laptop(DAW) -> mixer
mixer -> monitory aktywne(głośniki)
Mixer ma służyć tylko jako jednostka do kontroli nad ścieżkami. Nie potrzebuje żadnych efektów. Jednak nie znam się totalnie na mixerach i dlatego pytam... Jaki polecicie? Chciałbym się zmieścić w max 700zł.
Przeglądałem wiele tematów na forum ale żaden nie dał odpowiedzi na moje pytanie.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Jaki mixer audio do kontroli nad ścieżkami

Post autor: AkselPL » czwartek 11 gru 2008, 23:53

...Witam
Mixer ma służyć tylko jako jednostka do kontroli nad ścieżkami. Nie potrzebuje żadnych efektów. Jednak nie znam się totalnie na mixerach i dlatego pytam... Jaki polecicie? Chciałbym się zmieścić w max 700zł.
Przeglądałem wiele tematów na forum ale żaden nie dał odpowiedzi na moje pytanie....
Zastanawiam się nad tym mixerem "Soundcraft Compact 4" lecz tak jak mówie nie mam za bardzo pojęcia o tym sprzęcie.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 11 gru 2008, 23:58

na forum poczytaj opinie o soundcrafcie - generalnie dalby rade i bylby dosc wygodny w zastosowaniach aczkolwiek potrafi sprawic nieco problemow

szkoda ze kwota cie troszke ogranicza bo w sumie chyba wielowejsciowa karta bylaby lepszym wyjsciem
chocby dzieki mozliwosci nagrywania poszczegolnych sladow typu efekt sama gitara synth i ewentualnej korekcji proporcji

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » piątek 12 gru 2008, 00:04

......Witam
Przeglądałem wiele tematów na forum ale żaden nie dał odpowiedzi na moje pytanie....
Zastanawiam się nad tym mixerem "Soundcraft Compact 4" lecz tak jak mówie nie mam za bardzo pojęcia o tym sprzęcie....
ło matko, kolego serdeczny właściwie każdy budżetowy mikserek z co najmniej jedną stereofoniczną wysyłką fx i 4 kanałami stereo, a tego jest od... albo i więcej. powodzenia
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 12 gru 2008, 00:07

...na forum poczytaj opinie o soundcrafcie - generalnie dalby rade i bylby dosc wygodny w zastosowaniach aczkolwiek potrafi sprawic nieco problemow

szkoda ze kwota cie troszke ogranicza bo w sumie chyba wielowejsciowa karta bylaby lepszym wyjsciem
chocby dzieki mozliwosci nagrywania poszczegolnych sladow typu efekt sama gitara synth i ewentualnej korekcji proporcji

...
Kwota mnie ogranicza bo kolejne 600zł wkrótce będę musiał przeznaczyć na karte dźwiękową;/. Obecnie mam to podłączone tak:
Gitara-> m3(efekt) oraz instrument(idą tym samym wyjściowym kablem, niestety)-> kostka za 10zł łącząca 2 stereo w jeden -> głośniki.
Klawiatura sterująca -> laptop-> ta sama kostka co powyżej
Więc jest to rozwiązane tandetnie, bo 2 sygnały łączą się w jeden przez kostkę za 10zł.
Dlatego szybko potrzebuje czegoś co mi podzieli sygnały i da chociaż małą kontrole nad nimi.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 12 gru 2008, 00:16

Spytam inaczej który z tych wypada najlepiej.
Samson MDR624
Soundcraft Spirit Compact4
Tapco MIX 100
Alesis Multimix 6FX
Musze jeszcze dziś złożyć zamówienie. Gdyż od jutra nie mam neta a tylko w sklepie internetowym mam zniżke 20% na każdy produkt gdyż często tam kupuje

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » piątek 12 gru 2008, 00:28

...Spytam inaczej który z tych wypada najlepiej.
Samson MDR624
Tapco MIX 100
Alesis Multimix 6FX
Musze jeszcze dziś złożyć zamówienie. Gdyż od jutra nie mam neta a tylko w sklepie internetowym mam zniżke 20% na każdy produkt gdyż często tam kupuje...
samson
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » piątek 12 gru 2008, 00:32

......Spytam inaczej który z tych wypada najlepiej.
Samson MDR624
Tapco MIX 100
Alesis Multimix 6FX
Musze jeszcze dziś złożyć zamówienie. Gdyż od jutra nie mam neta a tylko w sklepie internetowym mam zniżke 20% na każdy produkt gdyż często tam kupuje...
samson...
chociaż nie, zmieniłem zdanie, soundcraft jest najlepszą opcją. pozdr
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 12 gru 2008, 01:04

Poczekam z zakupem do jutra, najwyżej zrobie to u kogoś jak neta nie będę miał.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 12 gru 2008, 08:11

aksel potrzebne ci to na juz?

bo skoro napisales ze bedziesz musial niedlugo wydac na karte to moim skromnym zdaniem poodkladaj i odrazu kup wielokanalowa karte i poprostu pomin mikser

powinno sie cos znalezc w tej kwocie co bys mial

ODPOWIEDZ