Witam,
Na początku roku (styczeń/luty) będą miał spore dofinansowanie do sprzętu komputerowego. Planuje zakup laptopa za min 5k zł, max może wydoje 7k.
Tego typu tematów było całe mnustwo, mniej więcej je przejrzałem, ale są to tematy dosyć stare (wiadomo przemysł komputerowy nie stoi w miejscu).
Postanowiłem kupić najmocniejszą maszynę jaką mi sie uda za tą kasę. Laptop będzie używany do live przy włączonej dużej ilości wtyczek VSti. Dokładniej chodzi mi o Abletona z instrumentami z całego Komplete 5.
Nie widziałem laptopa, do którego by dawali 4-rdzeniowy procek na starcie, zawsze jako opcja. A na tym mi zależy. Następna szansa otrzymania takiego dofinansowania będzie dopiero za 5 lat, więc na obecny czas chcę miec coś co szybko sie nie zestarzeje.
Moje wymagania:
-4-rdzeniowy procek
-obługa 8GB ramu
- minimum 17-calowy
-FW na chipsecie TI
-2 dyski 320GB 7200 + zewnętrzny raptor 10k
8GB-16GB ramu chce mieć na przyszłość, teraz nie sądzę, żebym potrzebował więcej niz 4 GB. Nie mam pojęcia czy brać się za DDR3. Nie widziałem lapka, w którym można by było zainstalować więcej niż 4 GB ramu DDR2. Pojawia mi sie jeszcze problem:
DDR3 maja na razie wysoki CL ale wyższe taktowanie. Czy dzięki teu nie wychodzi na to samo w szybkości?
Monitor chcę mieć duży, żeby wszystko na nim było widać, najlepiej matowa matryca (chociaż ponoć sa teraz problemy, żeby ją dostać). Przyzwyczaiłem sie pracować w domu na 24' i dopiero przy rozdzielczości 1920x1200 czuje komfort pracy bez przewijania okien. Na lapku może być 1650.
I teraz sprawa FW. Wiem, że z TI będę mial o wiele mniej problemów niż z jakimkolwiek innym chpsetem, tylko, że chyba nie jest aż tak łatwo go dostać (mówie o laptopach z zestawu, nie składakach). Jeśli nie TI to ewentualnie jaki?
Karta dźwiekowa... tutaj nie mam zbyt wielkiej wiedzy. Na pewno nie będę jej kupował razem z lapem, bo mi nie starczy kasy, więc ciężko mi będzie sprawdzić czy na pewno nic sie nie będzie gryzło. Muszę wiedzieć za wczasu jaka kupię i muszę byc pewien że będzie wsio grało. Najważniejsze, żebym dzięki niej mógł lepiej pracować z VST. Jezeli na FW to przydałyby się 2 FW: jeden na zewn dysk, drugi na kartę. Absolutnie nie na USB, bo już mam kiepskie doświadczenia.
Bateria nie gra roli. Raczej mam nadzieję, że większości przypadków będę miał jak podłączyc do prunda.
Czytałem jakiś czas temu jakis topic, w którym ktos napisał, że złozyli mu kompa z gwrancją, że wszystko będzie działać jak należy, a jeśli nie to idzie do zwrotu. Nie pamiętam ani gdzie to było, ani kto o tym napisał. Jeśli znacie dobre firmy, które mogą złożyć laptopa marzeń to napiszcie (nazwa firmy oczywiscie na PW ;]).
no i jeszcze... maki... nie chcę, żeby tu się zaczęła kolejna bójka o wyższości jednego lub drugiego. Wiem, że przy nim nie będę miał problemów z FW, jesli chodzi o USB to zawsze można dorzucić huba. Tylko, że nigdy nie pracowałem na tym i średnio mam ochotę. Poza tym nie aż tyle kasy, żeby później kupowac do niego programy. Jeśli będzie się dało to wole mieć PC.
Opisałem mniej więcej czego potrzebuję.... i teraz na ile to jest realne ;] Czekam na komentarze, propozycje, zarówno jesli chodzi o laptopa, jak i odpowiednią pod niego kartę dźwiękową.
//to się rozpisałem ;p
//zaznaczam, że mam jeszcze minimum miesiąc na zastanawianie się.
zakup 4-rdzeniowego laptopa
Re: zakup 4-rdzeniowego laptopa
google i nie zawracaj głowy
sory za taka odpowiedź ale tematy o komputer staja się straszliwie nudne - to nie forum komputerowe
sory za taka odpowiedź ale tematy o komputer staja się straszliwie nudne - to nie forum komputerowe
DDR3 maja na razie wysoki CL ale wyższe taktowanie. Czy dzięki teu nie wychodzi na to samo w szybkości?
I teraz sprawa FW. Wiem, że z TI będę mial o wiele mniej problemów niż z jakimkolwiek innym chpsetem, tylko, że chyba nie jest aż tak łatwo go dostać (mówie o laptopach z zestawu, nie składakach). Jeśli nie TI to ewentualnie jaki?
Czytałem jakiś czas temu jakis topic, w którym ktos napisał, że złozyli mu kompa z gwrancją, że wszystko będzie działać jak należy, a jeśli nie to idzie do zwrotu. Nie pamiętam ani gdzie to było, ani kto o tym napisał. Jeśli znacie dobre firmy, które mogą złożyć laptopa marzeń to napiszcie (nazwa firmy oczywiscie na PW ;]).
to zostawiam tylko te pytania.
Pierwsze jest czysto komputerowe, ale nigdzie nie dowiedziałem się jaka jest różnica w działaniu tych tenologiii ramu przy pracy nad dźwiękiem.
O FW może mi ktoś miły coś napisze. Ale na googlach jeszcze poszukam.
Ale sory, google mi nie udzieli odpowiedzi na pytanie, kto z tego forum w jakiej firmie składał laptopa. Tamtego posta czytałem prawdopodobnie z pół roku temu, podczas przeszukiwania forum.
I teraz sprawa FW. Wiem, że z TI będę mial o wiele mniej problemów niż z jakimkolwiek innym chpsetem,
he he he...
marsz do wyszukiwarki :)
he he he...
marsz do wyszukiwarki :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
chciałem jednemu uzytkownikowi z forum znaleźć cos na temat opóźnień korga we frucie - niestety musze przyznac że wyszukiwarka to GÓWNO !!!
dostałem ponad 300 tematów na wyszukiwane dwa słowa - flstudio korg
tylko około 10 było związanych z flstudio i korgiem - nie dziwie sie że ludziom szukać się nie chce
lepiej postarajmy się o poprawne tytuły i wyszukiwanie po tytułach a nie słowach......
co do FW zalezy od interfejsu - jedne chodzą na wszystkich inne są bardzo wybredne i nie chcą chodzić na najlepszych a śmiegaja na dziadostwie
najpierw wybierz interfejs a póxniej szukaj z czym najlepiej chodzi
co do ddr3 to ciężko powiedzieć - niby szybciej ale niewiele a przy tym dużo drożej(kupując osobno)
no ale na temat latopów to google i szukaj - za duzo modeli nie ma więc kłopotu miec nie będziesz
dostałem ponad 300 tematów na wyszukiwane dwa słowa - flstudio korg
tylko około 10 było związanych z flstudio i korgiem - nie dziwie sie że ludziom szukać się nie chce
lepiej postarajmy się o poprawne tytuły i wyszukiwanie po tytułach a nie słowach......
co do FW zalezy od interfejsu - jedne chodzą na wszystkich inne są bardzo wybredne i nie chcą chodzić na najlepszych a śmiegaja na dziadostwie
najpierw wybierz interfejs a póxniej szukaj z czym najlepiej chodzi
co do ddr3 to ciężko powiedzieć - niby szybciej ale niewiele a przy tym dużo drożej(kupując osobno)
no ale na temat latopów to google i szukaj - za duzo modeli nie ma więc kłopotu miec nie będziesz
Jest taka marka XXODD, holenderska, ale raczej dla gamerów, cena od 2900 ojro wzwyż, na dzień dobry 2 GeForce 900GTX po SLI, Quad Core Extreme itp kosmosy...:P A wątpię żeby znalazła się solidna firma ze "standardową" konfiguracją w postaci Quada Extreme na pokładzie... Co do interfejsu FW, mi się wydaje że tu bardziej chodzi o samą płytę główną i jej współpracę z problematycznym złączem, wątków było całe mrowie... Hm, a bardziej nie potrzebujesz jakiegoś kompa w obudowie ultra desktop+mobilna matryca do niego? Wydasz mniej a kupisz killera, oszczędzisz na karcie bo wpakujesz PCI i gitarka... bo chodzi tylko o sprzęt który się nie zadyszy a będzie wymiatał, tylko na scenie, tylko na gigsy. Może tędy droga? Jak nie, zagadaj z Dellem, od niedawna sprzedają lapki dla detalicznych klientów, seria XPS jest godna polecenie, tylko nei wiem co tam wkładają. A, i jak już kupisz wymarzoną maszynkę, a w sumie zanim to zrobisz, zwróć uwagę na chłodzenie tego monstrum, laptopy lubią się przegrzewać, szczególnie te potężniejsze z własnym GPU;)
tym bardziej ze nvidia wypusciala cala serie wadliwych gpu i nie robi z tym nic - firmy ktore to sprzedaly w laptopach tez olewaja klientow - miej to na uwadze