Jaki program do klasyki?
P.S. Do autora watku: co do A. Audition - osobiscie nie cierpie go i nie polecam ;)...
A ja go kocham, bo go znam bardzo dobrze, od sześciu lat i robiłem na nim organy, chóry, kamerę, orkiestry, operetkę i całą masę innych rzeczy a ograniczała mnie tylko moja wyobraźnia. A wersja 3.0 ma na pokładzie naprawdę dużo fajnych narzędzi. Weź to co znasz najlepiej - od softu ważniejszy jest człowiek. No i oczywiście analog.
A ja go kocham, bo go znam bardzo dobrze, od sześciu lat i robiłem na nim organy, chóry, kamerę, orkiestry, operetkę i całą masę innych rzeczy a ograniczała mnie tylko moja wyobraźnia. A wersja 3.0 ma na pokładzie naprawdę dużo fajnych narzędzi. Weź to co znasz najlepiej - od softu ważniejszy jest człowiek. No i oczywiście analog.
...moje drugie imię - oldschool...
Re: Jaki program do klasyki?
Ach, sie uwzieli na tego Sonara. Sonar i Sonar. hehe. Osobiscie powiem tak: Ja na MIDI nie nazekam w Samplitudzie. Ale nie o tym.
NIech kolega sciągnie sobie wersje demo roznych programów i sprawdzi. W wersji demo samplitudy nie ma wszytskich procesorów. Ale ich ilość w standardzie pozwala na poważną prace z audio i wogóle edycja audio w tym programie to dobra sprawa. Nie trawie montowac na kubajsach. Ze swojej strony moge szczerze polecić Samplitude.
Ale jak ktos tam pewnie zaraz napisze MIDI sridi itp. OK, Sonar tez jest ok
Na kazdym to wszytsko zmontujesz. Przy okazji polecam samplitudowskie EQ, tylko na nim ewualizuje.
NIech kolega sciągnie sobie wersje demo roznych programów i sprawdzi. W wersji demo samplitudy nie ma wszytskich procesorów. Ale ich ilość w standardzie pozwala na poważną prace z audio i wogóle edycja audio w tym programie to dobra sprawa. Nie trawie montowac na kubajsach. Ze swojej strony moge szczerze polecić Samplitude.
Ale jak ktos tam pewnie zaraz napisze MIDI sridi itp. OK, Sonar tez jest ok

Na kazdym to wszytsko zmontujesz. Przy okazji polecam samplitudowskie EQ, tylko na nim ewualizuje.
Jest jeszcze jedna rzecz, ktora mi bardzo przy klasyce pomaga, ale byc moze to sa moje preferencje: chodzi o edytor croosfade'ow.
Zgadza sie. Wlasciwie do nagrania wszystko jest mniej lub bardziej dobre, ale jesli chodzi o klasyke to, wedlug mnie, Pyramix nie ma sobie rownych. Edycja Source-Destination dziala na nim swietnie, mozliwosc tworzenia makr, osobne okno do tworzenia crossow, itp. Jesli chodzi o nagranie i miks, tez nienajgorszy, chociaz czasem zbyt pokomplikowany. No i wykrzaczyc sie lubi czasem...
Zgadza sie. Wlasciwie do nagrania wszystko jest mniej lub bardziej dobre, ale jesli chodzi o klasyke to, wedlug mnie, Pyramix nie ma sobie rownych. Edycja Source-Destination dziala na nim swietnie, mozliwosc tworzenia makr, osobne okno do tworzenia crossow, itp. Jesli chodzi o nagranie i miks, tez nienajgorszy, chociaz czasem zbyt pokomplikowany. No i wykrzaczyc sie lubi czasem...
http://www.music.mcgill.ca/sr/
Zgadza sie. Wlasciwie do nagrania wszystko jest mniej lub bardziej dobre, ale jesli chodzi o edycje klasyki to, wedlug mnie, Pyramix nie ma sobie rownych.
[...] Pyramix nie ma sobie rownych. Edycja Source-Destination dziala na nim swietnie, mozliwosc tworzenia makr, osobne okno do tworzenia crossow, itp.
eeee, przeciez on nawet pierwszy w tych rozwiazaniach nie byl ;)
Wszystko zerzniete z wiekowego Sonic Studio :)
eeee, przeciez on nawet pierwszy w tych rozwiazaniach nie byl ;)
Wszystko zerzniete z wiekowego Sonic Studio :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
zreszta Pyramix przy pierwszej instalacji nawet pyta o system hot-keys i jest tam do wyboru i Sonic, i Protools i inne
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...zreszta Pyramix przy pierwszej instalacji nawet pyta o system hot-keys i jest tam do wyboru i Sonic, i Protools i inne...
dokladnie, chociaz najlepiej zdefiniowac swoje. naprzyklad set a'la PT myli 'B' - splice z cut (widac niewielka roznica dla designerow z merging ;))) )
dokladnie, chociaz najlepiej zdefiniowac swoje. naprzyklad set a'la PT myli 'B' - splice z cut (widac niewielka roznica dla designerow z merging ;))) )
-
...Ars Sonara - zasadnicze pytanie, czy ty będziesz sam komponował muzykę klasyczną w oparciu o instr., vsti czy rejestrował "żywe instrumenty" ?...
Chodzi tylko i wyłącznie o "żywą muzykę". I to nawet nie tyle o rejestrację, co o edycję. Większość nagrań robię w terenie i korzystam z wielośladowego Fostexa. Potem obrabiam to na kompie.
Do tej pory korzystałem z Auditiona, obecnie w wersji 2.0 i dobrze się w nim czuję. Czasami przeszkadzają mi jego dość skromne możliwości edycyjne - stąd moje pytanie na forum.
Chodzi tylko i wyłącznie o "żywą muzykę". I to nawet nie tyle o rejestrację, co o edycję. Większość nagrań robię w terenie i korzystam z wielośladowego Fostexa. Potem obrabiam to na kompie.
Do tej pory korzystałem z Auditiona, obecnie w wersji 2.0 i dobrze się w nim czuję. Czasami przeszkadzają mi jego dość skromne możliwości edycyjne - stąd moje pytanie na forum.
Do tej pory korzystałem z Auditiona, obecnie w wersji 2.0 i dobrze się w nim czuję. Czasami przeszkadzają mi jego dość skromne możliwości edycyjne - stąd moje pytanie na forum....
uzywam m.in Auditiona w wersji 3.0, ale 2.0 tez znam swietnie.
o ktore "skromne" mozliwosci edycyjne chodzi ? a moze nie potafisz wykorzsytac mozliwosci programu?
[addsig]
uzywam m.in Auditiona w wersji 3.0, ale 2.0 tez znam swietnie.
o ktore "skromne" mozliwosci edycyjne chodzi ? a moze nie potafisz wykorzsytac mozliwosci programu?
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
o ktore "skromne" mozliwosci edycyjne chodzi ?
Jeżeli obsługa wszelkich możliwych wtyczek, cięcie i fade'y dowolnego kształtu z dokładnością do sampla, midi, video, loopy, time stretching i kopiowanie jednym ruchem, a z praktyki - np poprawianie kiksów waltorni na etapie mastera - to jest skromnie... chyba już jestem za stary na tę robotę...

...moje drugie imię - oldschool...