Yamaha DX7 ll D - problem z wymianą baterii

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
symptom
Yamaha DX7 ll D - problem z wymianą baterii

Post autor: symptom » środa 10 gru 2008, 18:34

Witam ,
mam mega problem z moją Yamahą DX7 ll D, tzn. rozładowała mi się bateria systemowa [miałem niestety zasłąnietą diode sygnalizującą ten fakt] , i wyłączyłem zasilanie. Po wymianie baterii i ponownym włączeniu system zwariował , dopiero w serwisie yamahy we wrocławiu powiedziano mi że baterie sie wymienia na włączonym syntezatorze. Problem polega na tym że musze wgrać system na nowo , we wrocławiu go nie mają i odesłali mnie do warszawy, ale nie mam możliwości jechać po to żeby wgrać system! szukałem rozwiązania w internecie , ale znalazłem tylko system do DX7. Może ktoś z was wie lub zna jakąś strone gdzie znajde system do DX7 ll D , i wie jak go wgrać? Szkoda mi tego instrumentu a nie mam możliwości jechać z nim do warszawy. POMOCY!!

z góry dzięki.
Cubase SX3 | Presonus FirePod | KRK Rockit 8 | Roland MV8800 | Korg Triton Extreme

Awatar użytkownika
ast

Re: Yamaha DX7 ll D - problem z wymianą baterii

Post autor: ast » środa 10 gru 2008, 19:02

...Witam ,
mam mega problem z moją Yamahą DX7 ll D, tzn. rozładowała mi się bateria systemowa [miałem niestety zasłąnietą diode sygnalizującą ten fakt] , i wyłączyłem zasilanie. Po wymianie baterii i ponownym włączeniu system zwariował , dopiero w serwisie yamahy we wrocławiu powiedziano mi że baterie sie wymienia na włączonym syntezatorze. Problem polega na tym że musze wgrać system na nowo , we wrocławiu go nie mają i odesłali mnie do warszawy, ale nie mam możliwości jechać po to żeby wgrać system! szukałem rozwiązania w internecie , ale znalazłem tylko system do DX7. Może ktoś z was wie lub zna jakąś strone gdzie znajde system do DX7 ll D , i wie jak go wgrać? Szkoda mi tego instrumentu a nie mam możliwości jechać z nim do warszawy. POMOCY!!

z góry dzięki....
Coś mi się nie zgadza z tym systemem....

System DX-a jest w EPROMIE, w ramie który Ci się skasował są tylko brzmienia i ustawienia systemowe.

Spróbuj resetu - po włączeniu instrumentu naciśnij jednocześnie [EDIT] + [16] + [32]

Po tej operacji instrument powinien zacząć działać normalnie (ale dalej nie będzie w pamięci żadnych brzmień - zamiast ich nazw dostaniesz krzaczki). Teraz pozostaje tylko wgrać sobie jakieś brzmienia i tyle.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 10 gru 2008, 19:17

...System DX-a jest w EPROMIE, w ramie który Ci się skasował są tylko brzmienia i ustawienia systemowe. Spróbuj resetu - po włączeniu instrumentu naciśnij jednocześnie [EDIT] + [16] + [32] Po tej operacji instrument powinien zacząć działać normalnie (ale dalej nie będzie w pamięci żadnych brzmień - zamiast ich nazw dostaniesz krzaczki). Teraz pozostaje tylko wgrać sobie jakieś brzmienia i tyle....

Amen.
Przy tym zamiast wpadać w rezonans lepiej byłoby aby kolega symptom nauczył się korzystać z wyszukiwarek. Nawet na tym forum sporo już o tym pisaliśmy.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 10 gru 2008, 19:21

Dokladnie
oprocz skasowanych brzmien, moga byc pokazywane dziwne ustawienia, np. nieistniejace w rzeczywistosci kanaly MIDI

P.S. Wymiana _wlutowanej_ w PCB baterii CR 2032 na wlaczonym zasilaniu???
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

symptom

Post autor: symptom » środa 10 gru 2008, 19:27

......Witam ,

z góry dzięki....
Coś mi się nie zgadza z tym systemem....

System DX-a jest w EPROMIE, w ramie który Ci się skasował są tylko brzmienia i ustawienia systemowe.

Spróbuj resetu - po włączeniu instrumentu naciśnij jednocześnie [EDIT] + [16] + [32]

Po tej operacji instrument powinien zacząć działać normalnie (ale dalej nie będzie w pamięci żadnych brzmień - zamiast ich nazw dostaniesz krzaczki). Teraz pozostaje tylko wgrać sobie jakieś brzmienia i tyle....

spoko , zatrybił tyle że midi zwariowało , wysyła sam cały czas sygnały midi - brzęczy jak licznik gajgera , masakra ;/
Cubase SX3 | Presonus FirePod | KRK Rockit 8 | Roland MV8800 | Korg Triton Extreme

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 10 gru 2008, 19:29

P.S. Wymiana _wlutowanej_ w PCB baterii CR 2032 na wlaczonym zasilaniu???...
To mogloby byc piorunujące doświadczenie Ja bym się nie odważył grzebać z lutownicą we włączonym instrumencie. Coś ściemniał ten serwisant chyba...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 10 gru 2008, 19:29

...Wymiana _wlutowanej_ w PCB baterii CR 2032 na wlaczonym zasilaniu???...
Pewnie chodziło o tzw. "gorącą" podmiankę, gdzie przez pewien czas funkcjonują dwie baterie, stara i nowa. To zwykle się udaje, lecz trzeba do tego sprawnej el-ręki (fachury)
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 10 gru 2008, 19:30

spoko , zatrybił tyle że midi zwariowało , wysyła sam cały czas sygnały midi - brzęczy jak licznik gajgera , masakra ;/...
A napewno po wymianie baterii (która zdaje się wymaga wyjęcia płyty głównej) podłączyłeś wszystkie kabelki tam gdzie trzeba?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 10 gru 2008, 19:31

symptom

Post autor: symptom » środa 10 gru 2008, 19:34

...

spoko , zatrybił tyle że midi zwariowało , wysyła sam cały czas sygnały midi - brzęczy jak licznik gajgera , masakra ;/...
A napewno po wymianie baterii (która zdaje się wymaga wyjęcia płyty głównej) podłączyłeś wszystkie kabelki tam gdzie trzeba?...
tak, masakra , nie moge za cholere dojść do tego czemu sie to midi rozłożyło

ODPOWIEDZ