Jaki program do klasyki?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
1521kuba
Re: Jaki program do klasyki?

Post autor: 1521kuba » wtorek 09 gru 2008, 16:40

P.S. Do autora watku: co do A. Audition - osobiscie nie cierpie go i nie polecam ;)...
A ja go kocham, bo go znam bardzo dobrze, od sześciu lat i robiłem na nim organy, chóry, kamerę, orkiestry, operetkę i całą masę innych rzeczy a ograniczała mnie tylko moja wyobraźnia. A wersja 3.0 ma na pokładzie naprawdę dużo fajnych narzędzi. Weź to co znasz najlepiej - od softu ważniejszy jest człowiek. No i oczywiście analog.
...moje drugie imię - oldschool...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 09 gru 2008, 22:21

Ach, sie uwzieli na tego Sonara. Sonar i Sonar. hehe. Osobiscie powiem tak: Ja na MIDI nie nazekam w Samplitudzie. Ale nie o tym.

NIech kolega sciągnie sobie wersje demo roznych programów i sprawdzi. W wersji demo samplitudy nie ma wszytskich procesorów. Ale ich ilość w standardzie pozwala na poważną prace z audio i wogóle edycja audio w tym programie to dobra sprawa. Nie trawie montowac na kubajsach. Ze swojej strony moge szczerze polecić Samplitude.
Ale jak ktos tam pewnie zaraz napisze MIDI sridi itp. OK, Sonar tez jest ok
Na kazdym to wszytsko zmontujesz. Przy okazji polecam samplitudowskie EQ, tylko na nim ewualizuje.

Awatar użytkownika
sikorag

Post autor: sikorag » środa 10 gru 2008, 11:00

Jest jeszcze jedna rzecz, ktora mi bardzo przy klasyce pomaga, ale byc moze to sa moje preferencje: chodzi o edytor croosfade'ow.

Zgadza sie. Wlasciwie do nagrania wszystko jest mniej lub bardziej dobre, ale jesli chodzi o klasyke to, wedlug mnie, Pyramix nie ma sobie rownych. Edycja Source-Destination dziala na nim swietnie, mozliwosc tworzenia makr, osobne okno do tworzenia crossow, itp. Jesli chodzi o nagranie i miks, tez nienajgorszy, chociaz czasem zbyt pokomplikowany. No i wykrzaczyc sie lubi czasem...
http://www.music.mcgill.ca/sr/

Awatar użytkownika
sikorag

Post autor: sikorag » środa 10 gru 2008, 11:02

Zgadza sie. Wlasciwie do nagrania wszystko jest mniej lub bardziej dobre, ale jesli chodzi o edycje klasyki to, wedlug mnie, Pyramix nie ma sobie rownych.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 10 gru 2008, 12:45

[...] Pyramix nie ma sobie rownych. Edycja Source-Destination dziala na nim swietnie, mozliwosc tworzenia makr, osobne okno do tworzenia crossow, itp.

eeee, przeciez on nawet pierwszy w tych rozwiazaniach nie byl ;)
Wszystko zerzniete z wiekowego Sonic Studio :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 10 gru 2008, 12:47

zreszta Pyramix przy pierwszej instalacji nawet pyta o system hot-keys i jest tam do wyboru i Sonic, i Protools i inne
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
sikorag

Post autor: sikorag » środa 10 gru 2008, 19:15

...zreszta Pyramix przy pierwszej instalacji nawet pyta o system hot-keys i jest tam do wyboru i Sonic, i Protools i inne...
dokladnie, chociaz najlepiej zdefiniowac swoje. naprzyklad set a'la PT myli 'B' - splice z cut (widac niewielka roznica dla designerow z merging ;))) )

ars_sonora

Post autor: ars_sonora » czwartek 11 gru 2008, 04:13

...Ars Sonara - zasadnicze pytanie, czy ty będziesz sam komponował muzykę klasyczną w oparciu o instr., vsti czy rejestrował "żywe instrumenty" ?...

Chodzi tylko i wyłącznie o "żywą muzykę". I to nawet nie tyle o rejestrację, co o edycję. Większość nagrań robię w terenie i korzystam z wielośladowego Fostexa. Potem obrabiam to na kompie.
Do tej pory korzystałem z Auditiona, obecnie w wersji 2.0 i dobrze się w nim czuję. Czasami przeszkadzają mi jego dość skromne możliwości edycyjne - stąd moje pytanie na forum.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 11 gru 2008, 07:57

Do tej pory korzystałem z Auditiona, obecnie w wersji 2.0 i dobrze się w nim czuję. Czasami przeszkadzają mi jego dość skromne możliwości edycyjne - stąd moje pytanie na forum....
uzywam m.in Auditiona w wersji 3.0, ale 2.0 tez znam swietnie.
o ktore "skromne" mozliwosci edycyjne chodzi ? a moze nie potafisz wykorzsytac mozliwosci programu?
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
1521kuba

Post autor: 1521kuba » czwartek 11 gru 2008, 10:58

o ktore "skromne" mozliwosci edycyjne chodzi ?

Jeżeli obsługa wszelkich możliwych wtyczek, cięcie i fade'y dowolnego kształtu z dokładnością do sampla, midi, video, loopy, time stretching i kopiowanie jednym ruchem, a z praktyki - np poprawianie kiksów waltorni na etapie mastera - to jest skromnie... chyba już jestem za stary na tę robotę...
...moje drugie imię - oldschool...

ODPOWIEDZ