Mikser Cubase - instrumenty VSTi na wspólnej grupie
- inlovewiththedj
Witam.
Chcę na jednym kanale na mikserze umieścić kilka wtyczek VST,
chce je nie jako skierować aby ich dźwięk płynął po przejściu po swoich kanalach przez ten jeden kanal wspolny. Jak to zrobić ?
Nie chodzi mi o sume.
Podam przykład żeby można było łatwiej to zrozumieć.
Mam pad, string, gitare, pianino, i są to wtyczki VST.
na mikserze każda ma swój kanał. Jak teraz zrobić aby wszystkie razem połączyć dodatkowo pod jednym kanałem prócz tego że będą miały te swoje "podrzędne" kanały.
Potrzebne to mi jest po to aby na tym jednym wspolnym kanale umiescic jeden EQ którego ustawienie ma wpłynąc na bzmienie kazdego z nich.
Wiem że mogłbym na każdy instrument oddzielnie wrzucic EQ ale moze mozna to zrobic poslugujac sie 1 EQ a nie czteroma oddzielnymi jesli na kazdym i tak bedzie to samo ustawienie.
Sorry troche zawile ale wiem ze mozecie mnie zrozumiec.
Chcę na jednym kanale na mikserze umieścić kilka wtyczek VST,
chce je nie jako skierować aby ich dźwięk płynął po przejściu po swoich kanalach przez ten jeden kanal wspolny. Jak to zrobić ?
Nie chodzi mi o sume.
Podam przykład żeby można było łatwiej to zrozumieć.
Mam pad, string, gitare, pianino, i są to wtyczki VST.
na mikserze każda ma swój kanał. Jak teraz zrobić aby wszystkie razem połączyć dodatkowo pod jednym kanałem prócz tego że będą miały te swoje "podrzędne" kanały.
Potrzebne to mi jest po to aby na tym jednym wspolnym kanale umiescic jeden EQ którego ustawienie ma wpłynąc na bzmienie kazdego z nich.
Wiem że mogłbym na każdy instrument oddzielnie wrzucic EQ ale moze mozna to zrobic poslugujac sie 1 EQ a nie czteroma oddzielnymi jesli na kazdym i tak bedzie to samo ustawienie.
Sorry troche zawile ale wiem ze mozecie mnie zrozumiec.
Po prostu ja....
Re: Mikser Cubase - instrumenty VSTi na wspólnej grupie
Jak teraz zrobić aby wszystkie razem połączyć dodatkowo pod jednym kanałem prócz tego że będą miały te swoje "podrzędne" kanały.
skierowac sygnaly na grupe...
skierowac sygnaly na grupe...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- inlovewiththedj
...Jak teraz zrobić aby wszystkie razem połączyć dodatkowo pod jednym kanałem prócz tego że będą miały te swoje "podrzędne" kanały.
skierowac sygnaly na grupe......
moglbys troche jasniej.
wiem ze pliki audio mozna z nich tworzyc grupy ale czy z wtyczek vst tez ?
jesli tak to czy wtedy taka grupa bedzie od razu widoczna na mikserze ?
skierowac sygnaly na grupe......
moglbys troche jasniej.
jesli tak to czy wtedy taka grupa bedzie od razu widoczna na mikserze ?
Po prostu ja....
Wyślij interesujące cię scieżki/kanały na jeden wspólny czyli na BUS ... nie wiem jak to nazywa się w Cubasie ... poszukaj
Przeciez kazdy kanal VSTi ma swoj drugi kanal audio na mikserze
Przeciez kazdy kanal VSTi ma swoj drugi kanal audio na mikserze
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- inlovewiththedj
...wiem ze pliki audio mozna z nich tworzyc grupy ale czy z wtyczek vst tez ?
Przeciez kazdy kanal VSTi ma swoj drugi kanal audio na mikserze...
to prawda
ale co z tymi grupami da sie wciagnac w grupe wtyczki VST ?
i czy taka grupa pozniej pojawi sie jako oddzielny kanal na mikserze ?
Przeciez kazdy kanal VSTi ma swoj drugi kanal audio na mikserze...
to prawda
ale co z tymi grupami da sie wciagnac w grupe wtyczki VST ?
i czy taka grupa pozniej pojawi sie jako oddzielny kanal na mikserze ?
Po prostu ja....
w sekwenserze dodaj grupe (add group channel track).. nazwij ja sobie jakos albo zostaw jej nazwe defaultowa (group 1) - jej kanal pojawi sie w oknie miksera..
nastepnie kazdy kanal audio w mikserze w tym instrument tracki na ktorych maz zapiete swoje vst bedziesz mogl wpiac w utworzona wczesniej grupe..
w oknie miksera na samej gorze masz output routing, gdzie prawdopodobnie kanaly maja ustawione stereo out.. i zamiast stereo out wybierz wlasnie swoja grupe..
mozna rownie wyslac sygnal audio na grupe za pomoca sendow, ale chyba nie o to Ci chodzi..
kup sobie ksiazke dot. podstaw obslugi programu - przyda sie..
[addsig]
nastepnie kazdy kanal audio w mikserze w tym instrument tracki na ktorych maz zapiete swoje vst bedziesz mogl wpiac w utworzona wczesniej grupe..
w oknie miksera na samej gorze masz output routing, gdzie prawdopodobnie kanaly maja ustawione stereo out.. i zamiast stereo out wybierz wlasnie swoja grupe..
mozna rownie wyslac sygnal audio na grupe za pomoca sendow, ale chyba nie o to Ci chodzi..
[addsig]
the Sun Personality
btw. zapomnialem, ze starsze wersje cubase nie maja instrument trackow, ale nie wiem jaka Ty posiadasz..
..i zmien avatar - ja bylem pierwszy ;P
[addsig]
..i zmien avatar - ja bylem pierwszy ;P
[addsig]
the Sun Personality
- inlovewiththedj
...w sekwenserze dodaj grupe (add group channel track).. nazwij ja sobie jakos albo zostaw jej nazwe defaultowa (group 1) - jej kanal pojawi sie w oknie miksera..
...
Dziekuje Przyjacielu, brzmi to bardzo racjonalnie za kilka chwil to sprawdze ale juz widze ze to musi sie udac. bardzo dziekuje
...
Dziekuje Przyjacielu, brzmi to bardzo racjonalnie za kilka chwil to sprawdze ale juz widze ze to musi sie udac. bardzo dziekuje
Po prostu ja....
utworz
Add group channer track than in mixer te sciezki które mają miec ten sam efekt hmm w mixerze nad suwakami masz wejscie wyjscie skieruj wyjscia na daną grupę i gotowe jednym suwakiem pilnujesz wybrane przez Ciebie instrumenty.
Add group channer track than in mixer te sciezki które mają miec ten sam efekt hmm w mixerze nad suwakami masz wejscie wyjscie skieruj wyjscia na daną grupę i gotowe jednym suwakiem pilnujesz wybrane przez Ciebie instrumenty.