Korg TR i jego brzmienie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Korg TR i jego brzmienie

Post autor: Zbynia » czwartek 14 sie 2008, 22:11

...Brzmienie Piana dobre do popowych i skocznych aranzacji ... instrument bardzo fajny, majac wczesniej korga x5 :) edycja dla mnie nie jest zawila :) na Tr :) hehe :)...
w module zawiła nie - ale długotrwała...

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czwartek 14 sie 2008, 23:08

Kupiłem ostatnio Korga TR, korzystam z niego dopiero tydzień, i jeszcze nie odkryłem wszystkich jego możliwości, ale na dzień dzisiejszy moje spostrzeżenia są następujące:

jest to naprawdę świetnie brzmiący instrument, o wyjątkowo dużych możliwościach, i bardzo niskiej cenie. klawiatura, wbrew temu, co można było np. czytać w teście EiS, lub wywnioskować z dyskusji na różnych forach internetowych, nie jest najgorsza - powiem nawet, bardzo podoba mi się ich praca (mam TR61). oczywiście, jest to kwestia gustu, mnie w każdym razie się podoba. Korg ma bardzo dobre piana elektryczne i akustyczne. Bardzo podobają mi się zarówno Rhodesy jak i wszystkie Wurlitzery, oraz wszystkie wariacje na ich temat - rewelacją jest dla mnie klasyczna już, stanowiąca zupełnie inną kategorię brzmienia fortepianu - "M1 Piano" chwyta za serce, fajnie że Korg pomyślał o tej barwie (i kilku innych, klasycznych barwach z M1, choć można by było zamiast np. organów wsadzić kilka charakterystycznych brassów). Wyjątkowo cieszy mnie obecność próbek DWGS - uwielbiam te próbki, można z nich cały czas wykręcać niesamowite brzmienia. Instrument ma parę nawiązań do starszych modeli, oprócz M1 i DW8000 także do Polysix'a, kilka brzmień przypomina te rodem z DS-8... Oprócz tego wspaniałe, nowoczesne pady, ciekawe basy, doskonała, energetyczna sekcja dęta, warte uwagi chóry (z barw chórowych wyjątkowo podoba mi się brzmienie Talkin' Keys - bardzo Hancockowe - jak Sunlight ) co do samej budowy instrumentu, jest raczej solidny, i wygodny w przenoszeniu - bardzo lekki. podoba mi się też to, że pozbawiony jest samplera, który nie każdemu przydaje się na scenę (bo chyba właśnie na nią kierowany jest Korg TR), w razie potrzeby można dokupić sobie moduł. obsługa jest raczej intuicyjna, na razie bez problemu radzę sobie bez instrukcji.

ogólnie, jak chodzi o moje potrzeby zarówno dźwiękowe jak i związane z użytkowaniem instrumentu - TR spełnia moje wszystkie oczekiwania. Polecam go każdemu!
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

radealfa

Post autor: radealfa » poniedziałek 18 sie 2008, 17:28

...wersja rackowa?kozackie choć timbaland przetrzepał ostro na swoje hity
fajne basy kozacka perka przerąbana edycja - nie udało mi się jej wykonać za pomocą midi - pewnie za słabo się przyłożyłem ...
Chodzi mi o Korg TR 61 lub Korg TR 76

radealfa

Post autor: radealfa » poniedziałek 18 sie 2008, 17:32

...
mialem okazje pograc sobie na TR61 w sklapie. wiadomo kombajn jak sie patrzy. apregiator sampler czytnik kart scsi i te bajerki to podstawa. brzmienia fakt - pianina i smyczki w kosmos wypasione. no z opini kolegow wyzej nawet dobrze ze mialem doczynienia z tradycyjna wersja TR. moim zdaniem instrument wypasiony do grania live jak znalazl - pokazywal mi sprzedawca jego mozliwosci to myslalem ze spadne. techno, dance, house mozna robic na samym jednym klawiszu - na zywo. do studia oczywscie tak samo bardzo dobry wybor.
...

Hmmm my chyba mówimy o starym module Korg TR czyli jakby trynity w module? czy mówimy o tych czarnych workstation np tr61 ?...
Mi chodzi o Korg TR 61 lub Korg TR 76

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » poniedziałek 25 sie 2008, 00:51

Mam, używam i sobię chwalę niezmiernie... Jak zastanawiasz się nad kupnem to śmiało.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

smiler

Post autor: smiler » czwartek 04 gru 2008, 20:38

...Mam, używam i sobię chwalę niezmiernie... Jak zastanawiasz się nad kupnem to śmiało.
...

A czy może ktoś powiedzieć coś o pracy w studiu z tym instrumentem, jak wygląda jego obsługa przez DAW-y np. Cubase ? Da się to jakoś zautomatyzować, czy trzeba do każdego projektu ustawiać ręcznie zestawy brzmień i ręcznie rozkładać je po kanałach midi ?

Dodam że zastanawiam się nad zakupem Yamahy MO6 właśnie głównie ze względu na pełną współpracę z komputerem.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
www.muzykafilmowa.com.pl
www.scelina.com

ODPOWIEDZ