Telefunken STM1 - jakie monitory?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tiny
Telefunken STM1 - jakie monitory?

Post autor: tiny » wtorek 02 gru 2008, 16:29

Witam Szacownych forumowiczów.

Niedawno stałem się posiadaczem takiej oto końcówki mocy

TELEFUNKEN STM1

Dane techniczne

Nominal Output Impedance: Nominalna impedancja wyjściowa:
4 Ohms 4 omy
Nominal Output Power: Nominalna moc wyjściowa:
2 x 85 W RMS
Peak Output Power: Szczytowa moc wyjściowa:
2 x 120 W
Distortion Factor: Zniekształcenia Factor:
< 0.1% @ 90 W / 1 kHz
Power Bandwidth: Power Bandwidth:
K <= 0.5% > 58 kHz dla K <= 0,5%
Dampening Factor: Czynnik ograniczający:
20 @ 40 Hz / -12.5 kHz 20 @ 40 Hz / -12,5 kHz
Nominal Input Voltage: Nominalne napięcie wejściowe:
1 V
Nominal Input Impedance: Nominalna impedancja wejściowa:
47 kOhm
Output Level at Wyjściowego na poziomie
18,5 V na wyjście głośnika (4 omy)
7,4 V na słuchawki (200 omów)
Channel Separation: Separacja kanałów:
> 64 dB @ 1 kHz
> 47 dB @ 10 kHz

i tu rodzi sie moje zapytanie jakie dobrać do tego monitory?? oczywiście pasywne w granicach do 600 pln para moga być używane i wiekowe ,bądź jakieś kolumny konsumęckie które grają liniowo jeśli takie są.

Pytam gdyż przewertowałem to forum dość mocno i nie znalazłe zbyt dużo informacji na temamt monitorów pasywnych, gdyż wiekszość z Was poleca aktywne alsesisy które są jeszcze daleko poza moim zasięgiem.

znalazlem takie
http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/Monitory/ALESIS-Monitor-One-MkII.html ale nie wiem czy cena jest za pare czy za sztuke

http://www.reaktormusic.com/plyty.php?pid=698&kid=22&pkid= tu może dałoby się coś wytargowac ale pewności nie mam

wszelkie rady mile wdziane
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

danas

Re: Telefunken STM1 - jakie monitory?

Post autor: danas » wtorek 02 gru 2008, 19:09

Jesli wchodza w gre uzywane monitory - polecam bardzo Tannoy Reveal, starsza seria z czarnymi glosnikami. Na ebayu mozna je kupic za pol darmo a wg mnie bija na glowe wszystkie inne budzetowe monitory (co innego jakies porzadne adamy :) ).

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » wtorek 02 gru 2008, 20:02

...Jesli wchodza w gre uzywane monitory - polecam bardzo Tannoy Reveal, starsza seria z czarnymi glosnikami. Na ebayu mozna je kupic za pol darmo a wg mnie bija na glowe wszystkie inne budzetowe monitory (co innego jakies porzadne adamy :) )....
no adamy hmmm.... moze jakbym auto sprzedal to by starczylo

a czy chodziło o te Tannoye??
http://www.hometheaterhifi.com/volume_7_3/images/tannoy-reveal-speakers.jpg

bo faktycznie na ebayu mozna je wyrwac w dobrej cenie

ewentualnie może jszcze komuś przychodzą do głowy jakieś modele pasywnych monitorków??
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

DZ1

Post autor: DZ1 » wtorek 02 gru 2008, 20:44

Niesłyszałem ich ale ponoć dobre tez były nieprodukowane juz KRK pasywne z szarymi 8calowymi wooferami (niepamietam juz modelu). Moze gdzies na aukcjach w necie jeszcze je wychaczysz.
Pozdr,

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » wtorek 02 gru 2008, 21:53

adam audio anf10 - nie sadze, aby para kosztowala teraz wiecej niz 2KPLN
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 02 gru 2008, 22:29

Nominal Output Impedance: Nominalna impedancja wyjściowa:
4 Ohms 4 omy
2 x 85 W RMS

Uwazaj tylko troche, bo jezeli kupisz monitory osmioomowe (czy nawet szescio, jak ns10) i w dodatku o slabej skutecznosci (jak to monitory), to z tak mala moca koncowki latwo mozesz w nich sfajczyc gwizdki.

Pająk

Post autor: Pająk » wtorek 02 gru 2008, 23:22

...Jesli wchodza w gre uzywane monitory - polecam bardzo Tannoy Reveal, starsza seria z czarnymi glosnikami. Na ebayu mozna je kupic za pol darmo a wg mnie bija na glowe wszystkie inne budzetowe monitory (co innego jakies porzadne adamy :) )....
Tylko nie Tannoy!!!
nic na tym nie zmiksujesz!

danas

Post autor: danas » wtorek 02 gru 2008, 23:26

@tiny

Tak o te Tannoye dokladnie mi chodzi. Zarowno ja jak i pare innych znajomych mi osob je mamy i kazdy zachwala :) Wg mnie to bardzo dobry deal, bo z dobrym wzmacniaczem graja bardzo dobrze, a nie sa popularne za bardzo juz dzis - czyli sa tanie :) Jesli chodzi o brzmienie to wg mnie powalaja np Alesis m1 itp budzetowe monitory, tak samo nowe tannoye, podobne, ze srebrnymi glosnikami - widocznie nie tylko kolor glosnikow sie zmienil, bo jakos dziwnie kuja.

Rzeczywiscie troche slaby ten wzmacniacz, ale to tez zalezy jakie to beda poziomy glosnosci - podejrzewam ze gdzies na 3/4 mocy najwczesniej moglyby sie pojawic problemy, a pewnie nie odkrecisz tego dalej niz na polowe.

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » wtorek 02 gru 2008, 23:46

...Nominal Output Impedance: Nominalna impedancja wyjściowa:
4 Ohms 4 omy
2 x 85 W RMS

Uwazaj tylko troche, bo jezeli kupisz monitory osmioomowe (czy nawet szescio, jak ns10) i w dodatku o slabej skutecznosci (jak to monitory), to z tak mala moca koncowki latwo mozesz w nich sfajczyc gwizdki....
z tego co mi wiadomo o elektronice choc nie jest to wielka wiedza to w takim ukladzie nic sie nie stanie końcówka 4 ohm a kolumny od 4 ohm w zwyż... w odwrotnym przypadku można spalic i jedno i drugie

polecam w wolnych chwilach :
http://www.eioba.pl/a71988/technika_audio

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » wtorek 02 gru 2008, 23:48

......Jesli wchodza w gre uzywane monitory - polecam bardzo Tannoy Reveal, starsza seria z czarnymi glosnikami. Na ebayu mozna je kupic za pol darmo a wg mnie bija na glowe wszystkie inne budzetowe monitory (co innego jakies porzadne adamy :) )....
Tylko nie Tannoy!!!
nic na tym nie zmiksujesz!...

a dlaczego?? jakieś konkrety??

ODPOWIEDZ