Studio projektowe za 30000zł

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Studio projektowe za 30000zł

Post autor: AkselPL » niedziela 30 lis 2008, 22:56

...Dzięki.Mam jeszcze prośbę ,czytałem trochę o RME .Mają w ofercie interfejsy zewnętrzne i karty PCle.Z czym to się je i jaki jest twoim zdaniem optymalny zestaw tej firmy?
...
Może pokaż co umiesz? Koledzy najwyraźniej wsadzają Pana z kartą rowerową do ferrari bez prawa jazdy. Możesz kupić sprzęt za 30tys po czym okaże się że 3/4 jest zbędne bo po prostu nie przypadło Ci do gustu. Musisz sie zdecydować co chcesz robić oraz na czym chcesz grać. To wygląda tak, przychodzi klient do sklepu i mówi po proszę olej sprzedawca sie pyta jak a on odpowiada dobry i sprzedawca daje mu jakiś tam olej. Szkoda tylko że nie wiadomo o jaki olej chodzi czy o olej silnikowy czy do frytek czy z oliwek itp itd.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

greengo

Post autor: greengo » niedziela 30 lis 2008, 23:16

Kup sobie interface E-mu, odsłuchy Alesis M1, jakiś tani preamp i tani mikrofon.
Baw się tym do czasu aż poczujesz, że ten sprzęt Ci nie wystarcza.
Kase wpłać na konto. Od tej kwoty odsetki będziesz miał ładne za jakiś czas więc zrekompensują stratę na tym pierwszym sprzęcie, którego pozbędziesz się szybko i z małą stratą.

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » niedziela 30 lis 2008, 23:28

......

Wez albo te Alesiski albo jakies KRK, karte m- audio (z uwagi na protoolsa), albo jak kolega radzil wczesniej - MOTU lub RME, a reszty kasy nie ruszaj dopoki nie przemyslisz wszystkiego bo szkoda rozwalic takiej sumki na "byleco".
ps. swoja droga tez bym chcial miec 30 000 od tak :) mysle ze za ta kase mozna zrobic naprawde spoko studio z dobra akustyka, tylko potrzeba wiele rozwagi!

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » poniedziałek 01 gru 2008, 01:31

Dobra, to ja poradzę koledze, po kolei, po swojemu:|

- komputer ( chyba, że już masz mocny ), najlepszy jaki się da. Mocny
procek, dużo ramu, szybka magistrala, duże, dużo i szybkie dyski twarde. 3-4 tyś. powinno styknąć na porządną konfigurację ( wliczyłem windowsa )

- interface , jakiś presonus albo coś innego, co ma 8 wlotów i koniecznie rozszerzenie po ADAT o następne min. 8 wejśc. Jeśli będziesz robił skutecznie to co robisz, kumple będą chcieli u ciebie coś na bank nagrać, przydadzą się dodatkowe wejścia żeby np. bębny nagrać.

zestaw mikrofonów - do wyboru, do koloru. Generalnie akurat tutaj oszczędności nie szukaj. Nie będę się rozpisywał, ale generalnie zestawy Audio-Technici lub AUDIXA albo SHURE - tak, żeby nie było mniej niż ok. 300 zł za jeden mikrofon. Będziesz na tym nagrywał praktycznie wszystko, bębny, elektryki, dęciaki itd. Do tego overheady - jakieś porządne sparowane paluszki POJEMNOŚCIOWE, ja mam SE 3 - są świetne, do ok. 2000 zł za parę i masz coś do nagrywania w stereo w miarę PRO. Ale jak nie - poszukaj na stronach sklepów internetowych MIKROFONY POJEMNOŚCIOWE MAŁO-MEMBRANOWE, najlepiej sparowane.
Do tego bardzo ważne - chociaż jeden, ale porządny mikrofon pojemnościowy z DUŻĄ, najlepiej 1 calową lub większą membraną, taki studyjny koń roboczy, do wokali, akustycznych spraw, wszędzie tam, gdzie będzie najważniejsza wysoka jakość. Przy tym budżecie możesz się sztachnąć na U-87, ale BRAUNER lub BPM też będzie świetnym wyborem, nikt nie pogardzi ani nie wyśmieje ( pamiętaj, to też czynnik psychologiczno-marketingowy ) tutaj możesz się zmieścić w 4000 zł, ale możesz również zaszaleć i wydać dychę. Jak napisałem wcześniej, akurat tutaj nie oszczędzaj, nie szukaj półśrodków, kompletnych zestawów za 500 zł.

TOR AUDIO - tutaj jest tego wiele, ja bym Ci polecił zestaw JOEMEEK TWINQ. Masz dobry lampowy preamp, wbudowany kompresor i korektor. Podczas trackingu pojedynczych ścieżek wszystko będziesz robił na tym, sesje wielokanałowe ( bębny ) będziesz musiał wpinać bezpośrednio w interface. Rozejrzyj się też za innymi firmami, ale stosunek jakość/cena ten JOEMEEK jest świetny. |

Odsłuchy - musisz pójść do sklepu i posłuchać, czego Ci trzeba. Ja używam w domu E-MU pm 5, w studiu mamy GENELCI i AEONY. powiedzmy, około 4000 zł para, ale nie bój, znajdziesz coś taniej.

To są te podstawowe rzeczy, mamy sumkę około 20 tyś. Dolicz jeszcze te 3 tyś na statywy, kable jakieś porządne biurko itd. Całą resztę włóż w porządne pomieszczenie ( nie przegłusz wełną i innymi badziewiami, nie zrób komory bezechowej ) no i jakiś soft do nagrywania. W sumie za 30 tyś masz dobrze wyposażone studio projektowe, które jeśli Ci tylko na to pozwoli talent, wiedza i poświęcenie może się stać pełnowymiarowym studiem nagrań. Spójrz w moją sygnaturkę - to jest konfiguracja za podobną kasę, do podobnych celów. Jak masz pytania to wal śmiało. Pozdrawiam
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Zablokowany