Jakiego DAW-a używacie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Jakiego DAW-a używacie?

Post autor: DJOZD » sobota 29 lis 2008, 12:38

...No a moze tak nie jest? Porownajcie brzmienie Cubase i Sonara to uslyszycie ze inaczej brzmią....
No rzeczywiscie porownujac czysty DAW to różnic rzeczywiscie nie ma... ale gdyby uwzgledniać wbudowane lub dodawane w zestawie wtyczki i instrumenty wirtualne, mozna by juz dosc powaznie podyskutować...
Tak, ale to juz jakby sprfawa innej natury. Bo nie patrzymy w tym przypadku na brzmienie konkretnych instrumentów i wtyczek, tylko na przezroczytosc samego systemu miksujacego sygnał. Jakosc procesorów to juz poprostu inna sprawa bo można założyc ze każdy DAW mozna wyposazyc w tej samej klasy procesory i instrumenty. Pomine tu kwestie oplacalnosci cenowej. Bo takie zawsze bedą większe lub mniejsze.

Ryba

Post autor: Ryba » sobota 29 lis 2008, 14:11

Ja od lat wierny jestem cubase'owi , obecnie C4 .Jakoś nie widzę potrzeby zmiany na inny daw,jeżeli w tym wszystko działa i jestem z tego zadowolony. Takiego optymizmu jak mój, życzę wszystkim innym użytkownikom najróżniejszej maści softu od "cubasów" po "protulsy" .To muza jest najistotniejsza -wiem brzmi to trywialnie ale to prawda. A swoją drogą cofnijmy się tak ....15 lat wcześniej .Kto z Was wtedy marzył o takich możliwościach jakie mamy obecnie kupując nawet najprostszy interfejs audio.Dostajemy do produktu pakiet oprogramowania do kompletnej rejestracji i edycji audio/midi i ....... marudzimy na potęgę .Czy ten postęp wpłyną na jakość muzyki którą piszemy- wątpię. Dostaliśmy prawie nieograniczone możliwości kreowania i prezentowania swojej muzyki. I co, i du.a , czego najlepszym odzwierciedleniem jest to co leci w radio, co można znaleźć na portalach z darmowymi mp3mi .Na falach eteru rządzi nijakość i grafomania na potęgę, a w mp3kach lepiej przemilczeć.Niestety talentu nie kupimy! .O.k to jest tylko moje zdanie, i jesli kogoś uraziłem to nie było to zamierzone bo dotyczy to również mnie - z apgrejdem do cubasa nie kupię apgrejdu do własnego talentu. poz ryba

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 29 lis 2008, 14:13

Tak, ale to juz jakby sprfawa innej natury. Bo nie patrzymy w tym przypadku na brzmienie konkretnych instrumentów i wtyczek, tylko na przezroczytosc samego systemu miksujacego sygnał. Jakosc procesorów to juz poprostu inna sprawa bo można założyc ze każdy DAW mozna wyposazyc w tej samej klasy procesory i instrumenty. Pomine tu kwestie oplacalnosci cenowej. Bo takie zawsze bedą większe lub mniejsze. ...
Wiadomo jesli chcemy cos porównywac musza być okreslone scisle kryteria, bez tego to zwykle "widzimisie"...

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » niedziela 30 lis 2008, 12:28

W końcu hardware zamieniłem na software i Moja swięta 3-ca to:

Cubase SX 2

Ableton Live

Reason 4 (tak wiem to nie jest pełny DAW ale...)

Teraz pozostało mi opanować te programy do perfekcji.Reszta przyjdzie sama...
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
artis

Post autor: artis » niedziela 30 lis 2008, 16:32

czy tylko ja pracuje na fl studio?

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » niedziela 30 lis 2008, 17:08

...czy tylko ja pracuje na fl studio? ...
Dobrze ze przypomniales...jeszcze z ciekawosci chce sprobowac fl studio
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » niedziela 30 lis 2008, 18:38

Sonar

Awatar użytkownika
PadreTovaros

Post autor: PadreTovaros » sobota 17 sty 2009, 18:08

czy tylko ja pracuje na fl studio?

Nie tylko Ty :) Ja też, od wersji gdzieś będzie 3 albo 4. Obecnie FL Studio 8 - niby niewiele się zmienił w stosunku do poprzedniej wersji ale jednak są wyczuwalne spore udogodnienia. Obsługa procesorów z dwoma rdzeniami czy też chociażby Slicex (świetne przyrządzik). Samo przeniesienie części playlisty ,w której ustawia się linie automatyzacji czy chociażby otwiera się pliki wave, z dołu do góry było fajnym posunięciem:)
Ogólnie jest to naprawdę niesamowity kombajn do całkowitej obróbki muzyki/dzwięku za sporo konkurencyjną cene w stosunku do innych DAW :)
Aaaale nie o tym chciałem napisać:D
Jak już wspomniałem pracuje na FL-ku już dość długo, no i od jakiegoś czasu korci mnie by wypróbować Cubase 4.
Wiem ,że program to tylko "dodatek" do talentu i pomysłów, tzn nie od niego zależy czy zrobi się dobry utwór czy totalną kaszane, ale to juz abstrahując od tej kwestii...
Moje pytanko brzmi czy trudno się przerzucić w sensie samej obsługi programu z FL Studio na Cubase?
Zauważam pewne analogie w działaniach programu choć znacząco się różnią od siebie wyglądem.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » niedziela 18 sty 2009, 00:12

Chciałbym umieć pracować na jednym programie ale przyzwyczajenia są zbyt silne, i tak:

Audition 2 - kiedy nie pracuję z MIDI. Ale jestem na odwyku i śmigam Cubase, są postępy

Cubase SX3 - zaprzyjaźniliśmy się (SX2) głównie z uwagi na MIDI. Nawet jeśli Audition dogania to za późno już, lubię go. Mam nadzieję zrobić upgrade w tym roku do v5. Cubase to świetny DAW

Czasem gdy potrzebuję zrobić coś na jednej ścieżce posiłkuję się Sound Forge'm. Ostatnio wyszukiwałem dropów w wielogodzinnych nagraniach, miałem tych nagrań kilkadziesiąt i to akurat wygodniej mi robić w nim.

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

DZ1

Post autor: DZ1 » niedziela 18 sty 2009, 02:44

......czy tylko ja pracuje na fl studio? ...
Dobrze ze przypomniales...jeszcze z ciekawosci chce sprobowac fl studio
...
Fl studio 8 (od ver.2) a gdy tylko nagranie kilka trakow audio albo jakas obrobka jednego tracka to audition (od ver. cool edit 1.1)

Podchodziłem do cubase ale nie mogłem jakos nauczyc sie sprawnie go obsługiwac, naprostsze zeczy w 'sesji' zajmowały mi duzo czasu a w adobe to chwila i juz zrobine.

Wczesniej ktos wspomniał, ze niema idealnego DAWa i zgodze sie z tym. Dla mnie ideałem byłby program ktory byłby połaczeniem fruta i audition. Czesc z fruta jako idealny sekwecser krokowy i wogle do midi i vsti a z auditiona zabrałbym całą obsługe sesji, audio i mikser. Puki co gdy przychodz mi dogrywac slady audio to męcze sie w FL'u - mam nadzieje ze w kolejnej wersji panowie z image line rozwiaza to jakos bardziej sensownie.

Oprocz tego chciałbym podszkolic sie w obsłudze pro toolsa bo wypadałoby znac tego DAWa ale puki co niemam ani karty m-audio ani win98 do darmowej wersji - i tu takie małe pytanko istnieje jakas mozliwosc postawic win98 na PC z C2D i hdd na sata?

ODPOWIEDZ