Alesis M1 Active 620 - zamienić na tańsze?
cześć
czy jest sens zmieniać alesisy na inne tańsze, typu na FOSTEX PM-0.4 Mk II.
Jak kupowałem alesisy zależało mi na w miarę duyżej membranie,
żyłem nadzieją gdy je kupowałem spory czas temu, że da radę robić dobre mixy w domu, owszem da radę, ale jednak to nie to. Czuję małą bezsilność, tu ograniczenia, bo blok i sąsiedzi, pomieszczenie totalnie nie przystosowane do takich rzeczy.
Mam też wrażenie, że bass w nich zamula, fostexy natomiast grały bardzo fajnie, ale te duże z membraną 6".
Czy do komponowania muzyki i robienia wstępnego mixu, żeby zachęcać osoby i nie zniechęcać do przesłuchiwania wystarczy taka membrana 4" jak w FOSTEX PM-0.4 Mk II i jakoś kontrolować w miarę dół?
czytałem w jakiś testach, że w tych małych fosteksach coś ze środkowym pasmem słabo
jakie są Wasze opinie?
Mam jakąś taką pokusę, żeby zmienić te alesisy i coś wypróbować innego, ale bez dokładania gotówki a nawet z zaoszczędzeniem kwoty jaką uzyskam po sprzedaży alesisów.
pozdrawiam dzięks
czy jest sens zmieniać alesisy na inne tańsze, typu na FOSTEX PM-0.4 Mk II.
Jak kupowałem alesisy zależało mi na w miarę duyżej membranie,
żyłem nadzieją gdy je kupowałem spory czas temu, że da radę robić dobre mixy w domu, owszem da radę, ale jednak to nie to. Czuję małą bezsilność, tu ograniczenia, bo blok i sąsiedzi, pomieszczenie totalnie nie przystosowane do takich rzeczy.
Mam też wrażenie, że bass w nich zamula, fostexy natomiast grały bardzo fajnie, ale te duże z membraną 6".
Czy do komponowania muzyki i robienia wstępnego mixu, żeby zachęcać osoby i nie zniechęcać do przesłuchiwania wystarczy taka membrana 4" jak w FOSTEX PM-0.4 Mk II i jakoś kontrolować w miarę dół?
czytałem w jakiś testach, że w tych małych fosteksach coś ze środkowym pasmem słabo
jakie są Wasze opinie?
Mam jakąś taką pokusę, żeby zmienić te alesisy i coś wypróbować innego, ale bez dokładania gotówki a nawet z zaoszczędzeniem kwoty jaką uzyskam po sprzedaży alesisów.
pozdrawiam dzięks
ww.myspace.com/resbit
Re: Alesis M1 Active 620 - zamienić na tańsze?
...Czy do komponowania muzyki i robienia wstępnego mixu, żeby zachęcać osoby i nie zniechęcać do przesłuchiwania wystarczy taka membrana 4" jak w FOSTEX PM-0.4 Mk II i jakoś kontrolować w miarę dół?...
Odpowiem krótko - nie.
Odpowiem krótko - nie.
szczegółowo,
robię jedynie muzykę, mix i mastering jest zlecany komuś tam
więc musi to być zmiksowane tylko tak w miarę, ale fakt musi dobrze brzmieć, bo klienci oceniają głównie pomysł, a resztą zajmuje się reszta
coś więcej może ktoś napisze?
robię jedynie muzykę, mix i mastering jest zlecany komuś tam
więc musi to być zmiksowane tylko tak w miarę, ale fakt musi dobrze brzmieć, bo klienci oceniają głównie pomysł, a resztą zajmuje się reszta
coś więcej może ktoś napisze?
ww.myspace.com/resbit
aha no i w tych alesisach jest tzw szum własny, a ja jestem zmuszony siedzieć przy nich w odległości pół metra
nawet po skręceniu wzmocnienia na tylnym panelu o 3/4 i podkręceniu na mikserze i tak jest delikatny szum
trzeba by usiąść tak co najmniej 2 metry od nich, żeby tego nie słyszeć
nawet po skręceniu wzmocnienia na tylnym panelu o 3/4 i podkręceniu na mikserze i tak jest delikatny szum
ww.myspace.com/resbit
...
To się gryzie z ideą odsłuchu bliskiego pola.
Spróbuj odsunąć monitory jak najdalej od ściany. Kiedyś, kiedy kupiłem standy monitorowe i odsunąłem monitory od ściany to nie poznałem ich brzmienia! Tak pozytywnie mnie zaskoczyły.
Zadbaj o odpowiednie ustawienie wszystkiego:
- monitory jak najdalej od ściany
- zasada trójkąta równobocznego
- symetryczne ustawienie monitorów względem ścian po Twoich bokach
- może jakaś adaptacja akustyczna (relatywnie niedrogie zestawy do adaptacji VICOUSTIC już dostępne w Polsce, albo coś własnej roboty: Jak zrobić prosty i skuteczny ustrój akustyczny domowym sposobem
- podręcznik akustyki Everesta
Sposobów jest dużo - niekoniecznie downgrade monitorów.
...
To się gryzie z ideą odsłuchu bliskiego pola.
Spróbuj odsunąć monitory jak najdalej od ściany. Kiedyś, kiedy kupiłem standy monitorowe i odsunąłem monitory od ściany to nie poznałem ich brzmienia! Tak pozytywnie mnie zaskoczyły.
Zadbaj o odpowiednie ustawienie wszystkiego:
- monitory jak najdalej od ściany
- zasada trójkąta równobocznego
- symetryczne ustawienie monitorów względem ścian po Twoich bokach
- może jakaś adaptacja akustyczna (relatywnie niedrogie zestawy do adaptacji VICOUSTIC już dostępne w Polsce, albo coś własnej roboty: Jak zrobić prosty i skuteczny ustrój akustyczny domowym sposobem
- podręcznik akustyki Everesta
Sposobów jest dużo - niekoniecznie downgrade monitorów.
Spróbuj odsunąć monitory jak najdalej od ściany
stoją 2 metry od ściany, jestem na studiach i wynajmuje pokój, nie mam jak współlokatorów porozsadzać, żeby sobie zrobić wygodnie, pracuję jak ich nie ma w pokoju
te paczki byłyby lepsze dla kogoś kto ma większe możliwości w ustawianiu i kombinowaniu
nie narzekam na ich brzmienie, poza basem mało czytelnym jak dla mnie, na suba i tak nie mam kasy, więc skoro i tak mam małą kontrolę nad basem i z resztą ktoś inny to miksuje, myślałem o czymś mniejszym, tak tylko, żeby słyszeć barwę basu i ją jakoś trochę kreować, słyszeć że on jest
kiedyś jak zaczynałem miałem zwykłe głośniczki konsumenckie i uzyskiwałem całkiem dobry mix jak na lajka, więc może warto
ww.myspace.com/resbit
a może to poprostu Twoje produkcje mają zamulony bas a Ty usłyszałeś to dopiero teraz jak kupiles monitory?
[addsig]
[addsig]
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]
[/b]
...a może to poprostu Twoje produkcje mają zamulony bas a Ty usłyszałeś to dopiero teraz jak kupiles monitory?
...
alesisy mam od roku, mój bas nie jest genialny, ale chyba wolałbym coś mniejszego do pokoiku
dosłownie tylko tyle, żeby słyszeć że jest bass i kreować jego brzmienie + wspierać się ewentualnie na jakieś słuchawkach
może ktoś coś wie o tych fostexach ciekawego? jak znajdę czas to polece ich posłuchać,
może jakieś inne propozycje?
...
alesisy mam od roku, mój bas nie jest genialny, ale chyba wolałbym coś mniejszego do pokoiku
dosłownie tylko tyle, żeby słyszeć że jest bass i kreować jego brzmienie + wspierać się ewentualnie na jakieś słuchawkach
może ktoś coś wie o tych fostexach ciekawego? jak znajdę czas to polece ich posłuchać,
może jakieś inne propozycje?
ww.myspace.com/resbit
- Tasiorowski
może jakieś inne propozycje?...
Ja bym to zrobił tak - dokup sobie jakieś porządne słuchawy, AKG, AUDIO-TECHNICA albo FOSTEX, na nich odsłuchuj kiedy chcesz poustawiać pasma, na monitorach, aby gmerać przy stereofonii i powiedzmy całość. Naprawdę, nie trzeba głośno tego słuchać. Ja tak sobie w domu robię, i jestem generalnie zadowolony
[addsig]
Ja bym to zrobił tak - dokup sobie jakieś porządne słuchawy, AKG, AUDIO-TECHNICA albo FOSTEX, na nich odsłuchuj kiedy chcesz poustawiać pasma, na monitorach, aby gmerać przy stereofonii i powiedzmy całość. Naprawdę, nie trzeba głośno tego słuchać. Ja tak sobie w domu robię, i jestem generalnie zadowolony
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
- Soundscape
- Kontakt:
O Fostexach mogę powiedzieć tyle, że nawet te PM0.4 grają fajnie. Ale basu w nich nie uświadczysz. Jeśli chodzi o Alesisy, to moim zdaniem 520-ki są o wiele lepsze od ich większych braci. I ciut mniej szumią.
Jednak jak chcesz coś mniejszego, niedrogiego i z w miarę fajnym basem, to posłuchaj Fostexy PM0.5. Ja je bardzo lubię.
[addsig]
O Fostexach mogę powiedzieć tyle, że nawet te PM0.4 grają fajnie. Ale basu w nich nie uświadczysz. Jeśli chodzi o Alesisy, to moim zdaniem 520-ki są o wiele lepsze od ich większych braci. I ciut mniej szumią.
Jednak jak chcesz coś mniejszego, niedrogiego i z w miarę fajnym basem, to posłuchaj Fostexy PM0.5. Ja je bardzo lubię.
[addsig]