Muszę nagrać płyte zawierającą materiał audio, ktory ma iść do wytwórni i do tłoczni. Plyta ma zwierać 20 TRacków Audio oraz dwa klipy w formacie MPG.
Problem leży w tym że track z danymi musi wyc widziany we wszytskich odtwarzaczach jako ostatni track. Chodzi o to żeby nie był na samym początku i nie przesunoł numeracji utworów.
Jak to zrobić? Jakim programem.
Proszę o pomoc.
Dzieki! Pozdr
Jak nagrać płytę z Audio i danymi?
Re: Jak nagrać płytę z Audio i danymi?
...Muszę nagrać płyte zawierającą materiał audio, ktory ma iść do wytwórni i do tłoczni. Plyta ma zwierać 20 TRacków Audio oraz dwa klipy w formacie MPG.
Problem leży w tym że track z danymi musi wyc widziany we wszytskich odtwarzaczach jako ostatni track. Chodzi o to żeby nie był na samym początku i nie przesunoł numeracji utworów.
Proszę o pomoc.
Dzieki! Pozdr...
O, to jest właśnie ciekawy post
Proszę o pomoc.
Dzieki! Pozdr...
O, to jest właśnie ciekawy post

niektore programy "masteringowe" do palenia plyt daja mozliwosc zrobienia z niej EXTRA CD czyli po nagraniu sciezek audio mozna potem dograc dowolne dane....mozesz tez zrobic spod NERO EXTRA CD wskazujac pliki z ktorych bedzie utworzone audio a za sciezka audio wskazane dane, np filmiki
Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.
Skąd pobrać taką wersje Nero. W podstawowym pakiecie nie ma takiej wersji. Możesz mi podać jakiś link do niej?
A może są jeszcze jakies informacje, ciekawostki, albo puapki na ktore moge natrafic przy takim nagrywaniu - zktorymi moglbys sie ze mna podzielic.
Dzieki za info!
pozdr
A może są jeszcze jakies informacje, ciekawostki, albo puapki na ktore moge natrafic przy takim nagrywaniu - zktorymi moglbys sie ze mna podzielic.
Dzieki za info!
pozdr
hm...trzeba taka wersje sciagnac np przez DiectConnect:) badz demo ze strony producenta www.ahead.de
Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.
Nierozumiem za co ta zielona kartka? Na wersji DEMO NERO rowniez mozna cos nagrac i jest całkowocie darmowa z tego co wiem. Wiec postepuje calkowicie legalnie.
...Nierozumiem za co ta zielona kartka? Na wersji DEMO NERO rowniez mozna cos nagrac i jest całkowocie darmowa z tego co wiem. Wiec postepuje calkowicie legalnie. ...
Aha , sorry, nie poczytałem od czego są te kartki. Niealktualne, HEHE.
Aha , sorry, nie poczytałem od czego są te kartki. Niealktualne, HEHE.
Dane inne niz audio musza byc zapisane po wszystkich sciezkach.
Jest taka zasada, ze odtwarzacze CD czytaja zawsze tylko i wylacznie pierwsza sesje nagrana na CD. To co jest poza pierwsza sesja jest niewidzialme dla odtwarzaczy CD. Oczywiście czytniki komputerowe widza wszystkie sesje.
Nagrywasz wiec na czystego CD Roma wpierw utwory muzyczne w trybie "Close Session And Leave Disc Open". Czyli zamykasz sesje ale plyte zostawiasz nie zamkniteą (czyli mozna na niej cos dograc) Potem mozesz nagrac cokolwiek bedziesz chcial - w Twoim przypadku video
W ten sposob muzyka zawarta bedzie w sesji pierwszej a w nastepnej sesji beda klipy wideo. Po nagraniu wszystkich sesji plyte trzeba zamknac - finalize CD.
Przewaznie wszystkie programy pozwalaja na wielosesyjne nagrywanie - Nero, Easy CD, WaveLab itd.
Jest taka zasada, ze odtwarzacze CD czytaja zawsze tylko i wylacznie pierwsza sesje nagrana na CD. To co jest poza pierwsza sesja jest niewidzialme dla odtwarzaczy CD. Oczywiście czytniki komputerowe widza wszystkie sesje.
Nagrywasz wiec na czystego CD Roma wpierw utwory muzyczne w trybie "Close Session And Leave Disc Open". Czyli zamykasz sesje ale plyte zostawiasz nie zamkniteą (czyli mozna na niej cos dograc) Potem mozesz nagrac cokolwiek bedziesz chcial - w Twoim przypadku video
W ten sposob muzyka zawarta bedzie w sesji pierwszej a w nastepnej sesji beda klipy wideo. Po nagraniu wszystkich sesji plyte trzeba zamknac - finalize CD.
Przewaznie wszystkie programy pozwalaja na wielosesyjne nagrywanie - Nero, Easy CD, WaveLab itd.
...Dane inne niz audio musza byc zapisane po wszystkich sciezkach.
Przewaznie wszystkie programy pozwalaja na wielosesyjne nagrywanie - Nero, Easy CD, WaveLab itd....
No i jakie to proste! , przeciez wystarczyło troche pomysleć!
Przecież tak robiłem to na Amidze dawno temu , ale jakoś nie pomyslałem o tym że to chodzi o sesje! Jakie to proste, czasami wystarczy zciągnąć klapki z oczu. To chyba przez tego PECETA (wszystkie programy próbują robić wszystko za ludzi), na Amidze tak własnie nagrywałem Płytki.
Dzieki za przypomnienie z tymi sesjami, tak dawno nie nagrywałem multisesyjnej płyty że zapomniałem o tym zupełnie!
HA HA!!!!
Dzieki!
Przewaznie wszystkie programy pozwalaja na wielosesyjne nagrywanie - Nero, Easy CD, WaveLab itd....
No i jakie to proste! , przeciez wystarczyło troche pomysleć!
Przecież tak robiłem to na Amidze dawno temu , ale jakoś nie pomyslałem o tym że to chodzi o sesje! Jakie to proste, czasami wystarczy zciągnąć klapki z oczu. To chyba przez tego PECETA (wszystkie programy próbują robić wszystko za ludzi), na Amidze tak własnie nagrywałem Płytki.
Dzieki za przypomnienie z tymi sesjami, tak dawno nie nagrywałem multisesyjnej płyty że zapomniałem o tym zupełnie!
HA HA!!!!
Dzieki!