...
Sprawdz lepiej w List Editor czy nutki nie sa na 10 kanale midi.........
...
Masz rację, nutki są na 10 kanale.
Ale przy wsześniejszym triggerowaniu sygnału audio do Midi, wybierałem w Drumagogu kanał nr 1.
Przy poźniejszym podkładaniu próbki gog do śladu Midi również poprzez analogię, wybierałem kanał 1. Dlaczego zatem nutki zostały zapisane na kanale 10 ?
Najważniejsze, że rozgryzłem problem i wszystko działa ok.
Jeszcze jedną ciekawą rzecz zauważyłem. Przy podkładaniu sampla do śladu MIDI w opcji Drumagog (fixed lanetcy) występuje słyszalne przesunięcie dźwięku w stosunku do oryginału. W opcjio Drumagog (tej regularnej) zjawisko to nie występuje. Jest to zapewne związane z tym, że opcja ta, jak podaje program ma zerową latencję.
Dzięki Stevelukather za twoje wcześniejsze podpowiedzi. Sporo mi to pomogło. Jestem wdzięczny i pozdrawiam,
Drumagog
Re: Drumagog
Jeszcze jedną ciekawą rzecz zauważyłem. Przy podkładaniu sampla do śladu MIDI w opcji Drumagog (fixed lanetcy) występuje słyszalne przesunięcie dźwięku w stosunku do oryginału. W opcjio Drumagog (tej regularnej) zjawisko to nie występuje. Jest to zapewne związane z tym, że opcja ta, jak podaje program ma zerową latencję.
Wersja fixed od standardowej rozni sie tym ze w tej pierwszej jest jedna stala wartosc latencji niezaleznie od ustawien we wtyczce... w wersji standardowej natomiast latencja moze sie zmieniac w zaleznosci od wybranych opcji... tylko problem polega na tym ze (przynajmniej u mnie w sonarze) w wersji fixed nie dziala kompensacja opoznienia...
Wersja fixed od standardowej rozni sie tym ze w tej pierwszej jest jedna stala wartosc latencji niezaleznie od ustawien we wtyczce... w wersji standardowej natomiast latencja moze sie zmieniac w zaleznosci od wybranych opcji... tylko problem polega na tym ze (przynajmniej u mnie w sonarze) w wersji fixed nie dziala kompensacja opoznienia...
...
wlasnie..Smiechu, mam sonara 7 sciagnelem demo drumagoga, sonar go nie widzi, pomimo skanu pluginow. na stronie www znalazlem info, ze nalezy zainst., dodatkowy program. sciagnelen demo. sonar rozpoznal plugin ale nie ma sygnalu ? o co w tym chodzi ?
wlasnie..Smiechu, mam sonara 7 sciagnelem demo drumagoga, sonar go nie widzi, pomimo skanu pluginow. na stronie www znalazlem info, ze nalezy zainst., dodatkowy program. sciagnelen demo. sonar rozpoznal plugin ale nie ma sygnalu ? o co w tym chodzi ? ...
Hmmm...
Dodatkowy program?? Nie slyszalem o czyms takim... jesli sonar nie widzi Ci wtyczki VST to wylacznie dlatego ze biblioteka .dll z wtyczka nie znajduje się w folderze wskazanym do skanowania... options/global/VST... tam ustalasz folder z puginami, mozesz oczywiscie dodac dodatkowy... wiec albo przerzucasz dll do standardowego program files/cakewalk/vstplugins... albo dodajesz dodatkowa sciezke w sonarze...
A skad ten sygnal chcesz uzyskac?? jesli z midi to ja tez mam problemy zeby uruchomic ten program z obsluga midi... z drugiej strony nie jest mi to potrzebne za bardzo, wiec nie zaglebialem sie w problem...
Standardwolo wtyczke zapinasz na inserty sciezek... np. na stope... wtyczka wykrywa transienty i w ich miejsce wstawia sample z uruchomionego banku...
Hmmm...
Dodatkowy program?? Nie slyszalem o czyms takim... jesli sonar nie widzi Ci wtyczki VST to wylacznie dlatego ze biblioteka .dll z wtyczka nie znajduje się w folderze wskazanym do skanowania... options/global/VST... tam ustalasz folder z puginami, mozesz oczywiscie dodac dodatkowy... wiec albo przerzucasz dll do standardowego program files/cakewalk/vstplugins... albo dodajesz dodatkowa sciezke w sonarze...
A skad ten sygnal chcesz uzyskac?? jesli z midi to ja tez mam problemy zeby uruchomic ten program z obsluga midi... z drugiej strony nie jest mi to potrzebne za bardzo, wiec nie zaglebialem sie w problem...
Standardwolo wtyczke zapinasz na inserty sciezek... np. na stope... wtyczka wykrywa transienty i w ich miejsce wstawia sample z uruchomionego banku...
Ten dodatkowy program to:
DirectiXer (pronounced direct-eye-zer) is a VST adapter for
DirectX host applications. The program wraps VST plugins so
that they can be used in DirectX host applications, such as
Cakewalk SONAR, Sonic Foundry Vegas, Syntrillium; CoolEdit
and many others. DirectiXer fully supports VST 2.0 instruments,
exposing them as DXi instruments, and parameter automation
recording and playback (host support is required). The program
offers flexible per-plugin option settings and routing capabilities.
Supported are both float and fixed point audio formats.
U mnie Drumagog pod Sonarem wogóle nie działa.
Pomimo zainstalowania powyższego hosta.
Jednak zastanwiam się nad sensem używania Drumagoga ( nawet gdyby u mnie działał ), ponieważ mam Battery 3, a przecież właściwie to jakość sampli odpowiada za ostateczne brzmienie.
DirectiXer (pronounced direct-eye-zer) is a VST adapter for
DirectX host applications. The program wraps VST plugins so
that they can be used in DirectX host applications, such as
Cakewalk SONAR, Sonic Foundry Vegas, Syntrillium; CoolEdit
and many others. DirectiXer fully supports VST 2.0 instruments,
exposing them as DXi instruments, and parameter automation
recording and playback (host support is required). The program
offers flexible per-plugin option settings and routing capabilities.
Supported are both float and fixed point audio formats.
U mnie Drumagog pod Sonarem wogóle nie działa.
Pomimo zainstalowania powyższego hosta.
Jednak zastanwiam się nad sensem używania Drumagoga ( nawet gdyby u mnie działał ), ponieważ mam Battery 3, a przecież właściwie to jakość sampli odpowiada za ostateczne brzmienie.
-
Drumagog pod Sonar działa jak najbardziej poprawnie. Poszukaj dema wtyczki Apulsoft Aptrigga 2 i sprawdź to. Moim zdaniem też dobra sprawa.
U mnie też komplikacje pod Sonarem. Właściwie poprostu nie działa... generalnie jeśli chodzi o "drumy" to pozostaje przy Battery 3 , Intakt, SampleTank + sample. Uważam, że Battery to świetne narzędzie do "podpinania" brzmień perkusyjnych. Zatem po cóż MI Drumagog ?
- Miłaszewski
...U mnie też komplikacje pod Sonarem. Właściwie poprostu nie działa... generalnie jeśli chodzi o "drumy" to pozostaje przy Battery 3 , Intakt, SampleTank + sample. Uważam, że Battery to świetne narzędzie do "podpinania" brzmień perkusyjnych. Zatem po cóż MI Drumagog ?...
to zupelnie inne narzedzia
[addsig]
to zupelnie inne narzedzia
[addsig]