Jakiego DAW-a używacie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tasiorowski
Re: Jakiego DAW-a używacie?

Post autor: Tasiorowski » czwartek 27 lis 2008, 21:18

...jak wam nie żal tyle kasy na te C4S..

Ja, żeby też było precyzyjnie:
Najpierw był Cubase LE3, teraz Cubase Essential 4. ...
dokładnie - też używam go w wersji essential,czyli mam mniej insertów na kanał ( 8 i tak mi w zupełności wystarcza ) i mniej pluginów cubasowych - i tak się ich mało używa. Różnią się generalnie pierdołami, a wersja studio kosztuje 3 razy tyle. Też się upgradowałem z wersji LE do Essentials, a wcześniej - CUBASE SX3 H2O Try Before Buy Sam jestem dowodem na to, że to ma sens, używałem piratai aż w końcu se kupiłem. I jak mi przestanie starczać ten ESSENTIAL, na pewno się zupgreduję do wyższej wersji.
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 27 lis 2008, 21:19

...O ile nie rozwinie się wątek : CZYM różnią się w/w programy lub CO w jednych jest czego w INNYCH nie ma to JA też uważam, że opisane wyżej programy sekwencyjne mogą różnić sięJEDYNIE wyglądem, sposobem promocji i marketingu ( wszędobylski CUBASE i Pro Tools ). Zatem skłaniać się mogę do zdania przdmówcy, że z programami jak z kobietami :) jednemu pasuje taki a drugiemu inny. JAk z powiedzeniem, jeden lubi ogórki - drugi, ogrodnika córki.
Co do któregoś zdania z powyższych przedmówców o wyższości pluginów w Pro Tools nad pluginami Cubase, Sonara wcale się nie ZGODZĘ. Takie wtyki jak Vintage Channel w Sonarze czy wtyki Sonitusa a już osobne typu PSP czy WAVES lub chociażby TC NAtive MOIM zdaniem są takiej samej jakości jak te w Pro toolsie. Wszystko zależy od znajomości sztuki posługiwania siępluginami i żaden marketingowy zabieg nie zmieni mojego zdania co do jakości wtyczek vst. Jedynie to co wyróżnia wtyki Pro Tolosa od innych to to, że mogą one pracować JEDYNIE z wymienionym programem CO MOIM zdaniem, świadczy TYLKO o niezależności firmy Digidesign. Nic więcej ... ...
Ja porównałem wtyczki protoolsowe do cubasowych, o sonarze nic nie wspominałem, bo tych DAW nie znam. A Każdy wie, że Cubasowe to nie mistrzostwo świata
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » czwartek 27 lis 2008, 21:29

....Co do któregoś zdania z powyższych przedmówców o wyższości pluginów w Pro Tools nad pluginami Cubase, Sonara wcale się nie ZGODZĘ. Takie wtyki jak Vintage Channel w Sonarze czy wtyki Sonitusa a już osobne typu PSP czy WAVES lub chociażby TC NAtive MOIM zdaniem są takiej samej jakości jak te w Pro toolsie. Wszystko zależy od znajomości sztuki posługiwania siępluginami i żaden marketingowy zabieg nie zmieni mojego zdania co do jakości wtyczek vst. Jedynie to co wyróżnia wtyki Pro Tolosa od innych to to, że mogą one pracować JEDYNIE z wymienionym programem CO MOIM zdaniem, świadczy TYLKO o niezależności firmy Digidesign. Nic więcej ... ...
Ja porównałem wtyczki protoolsowe do cubasowych, o sonarze nic nie wspominałem, bo tych DAW nie znam. A Każdy wie, że Cubasowe to nie mistrzostwo świata
...
Rozumiem, jednak jak wiesz, Cubase i inne DAW'y są w stanie pracować z INNYMI pluginami vst czy DirectX ( niż te oryginalne "wpięte" w program ) . Zatem porównywanie pluginów vst do rtas właściwie MOIM zdaniem nie ma sensu ? Wprawne posługiwanie się jednymi i drugimi umożliwia uzyskanie JEDNAKOWYCH efektów. Chyba, że się mylę i chcielibyście mi to wyjaśnić na konkretnych przykładach ?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 27 lis 2008, 22:09

Wprawne posugiwanie się jednymi i drugimi umożliwia uzyskanie JEDNAKOWYCH efektów. Chyba, że się mylę i chcielibyście mi to wyjaśnić na konkretnych przykładach ?...
Jesli masz na mysli dwie rozne wtyczki (mimo do tego samego przeznaczenia) to jestes wbłędzie.
Mozesz co najwyżesz uzyskac podobny subiektyny efekt brzmieniowy, ale tego samego toczka w toczke rezultatu nie uzyskasz dwoma roznymi mechanizmami.

Awatar użytkownika
Colo

Post autor: Colo » czwartek 27 lis 2008, 22:09

...A ja
S O N A R
i tylko jestem jemu wierny. Znam go, pasuje mi interfejs, wiem gdzie, co i po co kliknąć ... zatem ... chętnie wysłucham opinii o innych DAW'ach, ba nawet może mnie ktoś przekonać do innego prograu ( o ile mu się uda )

:)

...
JESTEM ZA !!! ZATEM CZEKAMY NA ARGUMENTY INNYCH.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 27 lis 2008, 22:17

......A ja
S O N A R
i tylko jestem jemu wierny. Znam go, pasuje mi interfejs, wiem gdzie, co i po co kliknąć ... zatem ... chętnie wysłucham opinii o innych DAW'ach, ba nawet może mnie ktoś przekonać do innego prograu ( o ile mu się uda )

...
JESTEM ZA !!! ZATEM CZEKAMY NA ARGUMENTY INNYCH....
a DAJ PAN spokoj, co chcesz tu argumentowac? Pusta dyskusja
dobrze wiesz ze nie o to chodzi zeby ktos kogos przekonywał, tylko o to zeby sie połechtać "kto jak fajnie czuje sie na swoim blaciku"

Chociaz jest jedna rzecz przez ktora nie przesiadłbym sie na inny soft. zaawansowana edycja obiektowa w Samplitude. To jest jeden spowazniejszych argumentów. Reszta to wszystko to samo co u reszty więc nie ma sie co podniecac.

Awatar użytkownika
Colo

Post autor: Colo » czwartek 27 lis 2008, 22:19

...O ile nie rozwinie się wątek : CZYM różnią się w/w programy lub CO w jednych jest czego w INNYCH nie ma to JA też uważam, że opisane wyżej programy sekwencyjne mogą różnić sięJEDYNIE wyglądem, sposobem promocji i marketingu ( wszędobylski CUBASE i Pro Tools ). Zatem skłaniać się mogę do zdania przdmówcy, że z programami jak z kobietami :) jednemu pasuje taki a drugiemu inny. JAk z powiedzeniem, jeden lubi ogórki - drugi, ogrodnika córki.
Co do któregoś zdania z powyższych przedmówców o wyższości pluginów w Pro Tools nad pluginami Cubase, Sonara wcale się nie ZGODZĘ. Takie wtyki jak Vintage Channel w Sonarze czy wtyki Sonitusa a już osobne typu PSP czy WAVES lub chociażby TC NAtive MOIM zdaniem są takiej samej jakości jak te w Pro toolsie. Wszystko zależy od znajomości sztuki posługiwania siępluginami i żaden marketingowy zabieg nie zmieni mojego zdania co do jakości wtyczek vst. Jedynie to co wyróżnia wtyki Pro Tolosa od innych to to, że mogą one pracować JEDYNIE z wymienionym programem CO MOIM zdaniem, świadczy TYLKO o niezależności firmy Digidesign. Nic więcej ... ...
Zgadzam sie z Tobą w 100%. Dzis DAW, czy to bedzie Cubase, Sonar, czy Protek..., daja podobne narzedzia edycyjne, ale.......
Panowie - pomijajac Protka, bo to zamknieta platforma - wymieńcie DAW ktory moze konkurowac dzisiaj z Sonarem (teraz w wersji 8) pod wzgledem oferowanych wtyczek, jak i ich jakosci. Wedlug mnie moze byc to jedynie Logic, ale tez pominmy go, bo mozna go uznac tez za zamknieta platforme wyłącznie na maczka. Zatem???

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 27 lis 2008, 22:20

Sonar 7 PE...

Jak wielu napisalo to czego sie uzywa to kwestia indywidualnych preferencji a czasem przymus bo np. w studiu w ktorym pracujemy jest wylacznie pro tools...
Dalej... konkurencja w tej branzy oprogramowania przez ostatnie pare lat sie zaostrzyła, kazdy producent przy kolejnej wersji probuje nadganiac konkurencje i za kazdym razem wprowadzac jakies nowosci... w efekcie wszystkie programy w wersjach "pelnych" oferuja praktycznie te same funkcje...
Wielu tez czesto wskazuje ze ten czy inny program czesto sie wysypuje, ja kiedys gdzies o tym pisalem, ze nie ma DAW bez wad i bez niedopatrzeń... i prawdziwa znajomosc i umiejetnosc obslugi programu zaczyna sie wtedy gdy jestesmy swiadomi wszystkich wad i ograniczen i potrafimy je skutecznie omijac...
Np. mimo ze Sonar lubi sie zwiesic a niektore funkcje nie sa dopracowane, to siedze juz tak dlugo z nim ze wiele rzeczy praktyvcznie robie podswiadomie, kopiowanie, skroty klawiszowe, edycja itd... doslownie blyskawica, co podczas sesji nagraniowych jest bardzo wazne... albo wiem przed wlaczeniem jakich funkcji warto zapisac projket bo istnieje ryzyko ze program sie wysypie... mozna by tak dlugo wymieniac...

Tyczy sie to kazdego DAW i mowienie o roznicach nie ma najmniejszego sensu, bo to juz kwestia osobistych preferencji i stopnia opanowania programu, bo podejzewam ze uzytkownik ktory ma program w malym paluszki nie bedzie sie zastanawial nad zmiana daw (po sobie wiem ze jest to ostatni rzecz jaka bym zrobil), co innego osoby ktore obsluge opanowaly w stopniu podstawowym... ale w tym przypadku niewiedza jest zazwyczaj przyczyna bezpodstawnych frustracji...
Inna sprawa ze warto miec pojecie o obsludze innych programow, czasem nigdy nie wiadomo kiedy moze sie to przydac...

Jedyna roznica o jakiej mozna dyskutowac to jest cena/mozliwosci... to chyba jedyna sensowna plaszczyzna na ktorej mozna porownywac DAW...

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 27 lis 2008, 22:22

Rozumiem, jednak jak wiesz, Cubase i inne DAW'y są w stanie pracować z INNYMI pluginami vst czy DirectX ( niż te oryginalne "wpięte" w program ) . Zatem porównywanie pluginów vst do rtas właściwie MOIM zdaniem nie ma sensu ? Wprawne posługiwanie się jednymi i drugimi umożliwia uzyskanie JEDNAKOWYCH efektów. Chyba, że się mylę i chcielibyście mi to wyjaśnić na konkretnych przykładach ?...
Nie rozumiesz. Porównałem wtyczki zaimplementowane w obu programach, wychodząc z założenia - kupujemy DAW i to wszystko. O ile w PT i gratisach do niego wtyczki są na takim poziomie, że można tam nimi coś zrobić, bez instalowania DODATKOWYCH innych wtyczek, o tyle do CUBASEa raczej trzeba dokupić dodatkowe rzeczy, bo te pokładowe są słabe - porównaj sobie CUBASOWY kompresor z tym BOMB FACTORY 1176 dodawanym do PT - jest różnica. O to mi właśnie chodzi, co dostajemy w pudełku z gołym programem. A jeśli idzie o dodatkowe wtyczki, to oczywiście jakikolwiek sequencer zapakowany nimi da radę, sequencer to tylko talerz, zaś danie to wtyczki, nagrane ścieżki no i inwencja kucharza. Do czego zmierzam ? - jakaś podstawowa karta typu JULIA - 400 zł, + 1500 zł CUBASE daje nam ~ 2000 zł. MBOX 2 ~ 1700 zł, razem z PT no i kompletem IGNITION PACK. Tutaj tylko będzie problem z piraceniem. Jakbym dzisiaj miał znowu kupować interfejs do domu - kupiłbym MBOXA. Ale że już miałem za grube siano kupionego sprzętu, to kupiłem "odchudzonego" Cubasa, parę wtyczek co mi są potrzebne i nie narzekam Więc jeszcze raz - jeśli porównujemy sequencery, to w wersjach fabrycznych, a nie tuningowanych, więc moim skromnym zdaniem, wychodząc z założenia, że wszystko kupujemy i robimy legalnie, to konfiguracja jakiegoś MBOXA z PT ma najlepszy stosunek jakość/cena.
[addsig]

Awatar użytkownika
Colo

Post autor: Colo » czwartek 27 lis 2008, 22:22

.........A ja
S O N A R

...
JESTEM ZA !!! ZATEM CZEKAMY NA ARGUMENTY INNYCH....
a DAJ PAN spokoj, co chcesz tu argumentowac? Pusta dyskusja
dobrze wiesz ze nie o to chodzi zeby ktos kogos przekonywał, tylko o to zeby sie połechtać "kto jak fajnie czuje sie na swoim blaciku"

Chociaz jest jedna rzecz przez ktora nie przesiadłbym sie na inny soft. zaawansowana edycja obiektowa w Samplitude. To jest jeden spowazniejszych argumentów. Reszta to wszystko to samo co u reszty więc nie ma sie co podniecac. ...

JAK SIE CZUJESZ NA SILACH I MASZ STALOWE NERWY TO SPOKO, ALE JA NA EDYCJE MIDI W SAMPLITUDE BYM SIE DZIS NIE PORWAŁ, CHOC ZNAM I TEGO DAWA

ODPOWIEDZ