autor: Tasiorowski » czwartek 27 lis 2008, 22:22
Rozumiem, jednak jak wiesz, Cubase i inne DAW'y są w stanie pracować z INNYMI pluginami vst czy DirectX ( niż te oryginalne "wpięte" w program ) . Zatem porównywanie pluginów vst do rtas właściwie MOIM zdaniem nie ma sensu ? Wprawne posługiwanie się jednymi i drugimi umożliwia uzyskanie JEDNAKOWYCH efektów. Chyba, że się mylę i chcielibyście mi to wyjaśnić na konkretnych przykładach ?...
Nie rozumiesz. Porównałem wtyczki zaimplementowane w obu programach, wychodząc z założenia - kupujemy DAW i to wszystko. O ile w PT i gratisach do niego wtyczki są na takim poziomie, że można tam nimi coś zrobić, bez instalowania DODATKOWYCH innych wtyczek, o tyle do CUBASEa raczej trzeba dokupić dodatkowe rzeczy, bo te pokładowe są słabe - porównaj sobie CUBASOWY kompresor z tym BOMB FACTORY 1176 dodawanym do PT - jest różnica. O to mi właśnie chodzi, co dostajemy w pudełku z gołym programem. A jeśli idzie o dodatkowe wtyczki, to oczywiście jakikolwiek sequencer zapakowany nimi da radę, sequencer to tylko talerz, zaś danie to wtyczki, nagrane ścieżki no i inwencja kucharza. Do czego zmierzam ? - jakaś podstawowa karta typu JULIA - 400 zł, + 1500 zł CUBASE daje nam ~ 2000 zł. MBOX 2 ~ 1700 zł, razem z PT no i kompletem IGNITION PACK. Tutaj tylko będzie problem z piraceniem. Jakbym dzisiaj miał znowu kupować interfejs do domu - kupiłbym MBOXA. Ale że już miałem za grube siano kupionego sprzętu, to kupiłem "odchudzonego" Cubasa, parę wtyczek co mi są potrzebne i nie narzekam

Więc jeszcze raz - jeśli porównujemy sequencery, to w wersjach fabrycznych, a nie tuningowanych, więc moim skromnym zdaniem, wychodząc z założenia, że wszystko kupujemy i robimy legalnie, to konfiguracja jakiegoś MBOXA z PT ma najlepszy stosunek jakość/cena.
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141