Jakiego DAW-a używacie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mr.X
Re: Jakiego DAW-a używacie?

Post autor: mr.X » czwartek 27 lis 2008, 13:51

pomińmy dlaczego , tylko jakie...
sorry, jakie i dla czego

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 27 lis 2008, 13:56

Swoją drogą to nie wiem o czym piszesz.

Otóż o tym, że jak nagrasz coś na ścieżce nr 1 to Ci zapisuje plik jako dajmy na to track01.wav. Jak coś dograsz na pierwszym śladzie tego to nie zapisze tego jako np. track01_2.wav tylko dalej w tym pierwszym pliku po znaczniku "take 2". Przez to robi się niezły tasiemiec.

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » czwartek 27 lis 2008, 13:59

......
kiedyś Cool Edit Pro 2.0, teraz Cubase SX3

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » czwartek 27 lis 2008, 13:59

Hej.

W domku
Ableton 7 (upgrade z m-audio edition) + Sonar 7

W pracy
Wavelab lub PT (zalezy gdzie siedze)
[addsig]
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

methyou

Post autor: methyou » czwartek 27 lis 2008, 14:03

.../ zaznacz gwiazdką /

ableton cubase sonar reaper inny

Samplitude, Cubase, ProTools

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 27 lis 2008, 14:06

...Piszecie generalnie o pracy z plikami audio...dla mnie program sekwencyjny DAW ( uważam, że nazwa powinna być inna, chociażby DAMW - Digital audio & midi workstation :) ) to przede wszystkim najpierw midi a potem audio. Oczywiście mówię o swoich preferencjach, ponieważ pracuje jako muzyk a dopiero potem jako realizator ( miks mastering ). I tutaj właśnie program powinien spełniać się w 100%. Dlatego też chętnie wysłuchałbym opinii o różniacach pomiędy Sonarem, Cubasem a Pro Toolsem ?!...
Cubase ma o wiele lepszą i przyjemniejszą obsługę MIDI - to co widziałem na spotach z PT w wersji 8 było już dostępne dla naszych pradziadó na CUBASE. Pro Tools ma lepsze wbudowane pluginy od Cubasa, ale obsługa formatu RTAS czasem jest upierdliwa, jak jakaś fajna wtyka go nie obsługuje. O protoolsie w wersji HD i wtyczkach TDM się nie wypowiadam, bo to dla ludzi którym złoto kominem wychodzi. Generalnie - pracuję na Cubasie w domu i mi to w zupełności wystaqrcza, w studiu mamy PT LE - też nam wystarcza, jakoś nas nie ciągnie w stronę systemów HD - wolałbym se lepszą furę kupić A zaczynałem na FL Studio - świetny program i moim zdaniem troszku niedoceniony
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 27 lis 2008, 14:46

FL Studio a nawet z dniem dzisiejszym już 7 rok mi z nim styka:) 21 urodziny:)
Jednak FL Studio robi tylko za platforme tak jak windows. Wtyczki vst i "i" odpowiadają za kompozycje:)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 27 lis 2008, 14:57

...FL Studio a nawet z dniem dzisiejszym już 7 rok mi z nim styka:) 21 urodziny:)
Jednak FL Studio robi tylko za platforme tak jak windows. Wtyczki vst i "i" odpowiadają za kompozycje:)...
Oczywiście, ale jak chcesz na szybko usiąść, bo coś ci chodzi po głowie, jakiś podstawowy rytm sklecić i coś do niego zagrać, FL jest nieocenoony. Poza tym ma dużo fajnych efektów i VSTi w sobie. A jeśli idzie o wersję - raz kupiłem wtyczki w wersji siftwarei nigdy więcej. W ciągu roku 3 reinstalki systemu był i mi się klucze skończyły :-/ Po mailowej interwencji, dostałem nowe i za tydzień kupuję I-loka, coby siuę już o takie rzeczy nie martwić. Poza tym jak już bulę 800 zł, to chcę mieć pudełko, płytkę i książeczkę.... A nie "możliwość legalnego pobrania". Mówcie co chcecie, ale półka pełna ładnych pudełek jest lepszym dowodem na legalność programów, lepiej wygląda niż stos plików .txt w folderze moje dokumenty z licencjami. Jak to później sprzedać ??
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » czwartek 27 lis 2008, 15:09

reaper
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » czwartek 27 lis 2008, 15:25

dawniej w kolejnosci: cubase vst32 >> cubase sx1
teraz tylko i wylacznie cubase 4 studio
ma wszystko czego potrzeba i nie zamierzam sie przesiadac na cokolwiek..

[addsig]
the Sun Personality

ODPOWIEDZ