Witam,
Mam dosc ogolne pytanie. Wlasnie kompletuje sobie male domowe studio. Szukam jakiegos interfejsu na ktorym bylaby szanas nagrac przynajmniej cala perkusja na raz (czyli posaidajacy dostateczna ilosc wejsc na mikrofony itd). Przeszukujac siec natrafilem na dwa ciekawe produkty o dosc przystepnej cenie Alesisi Multimix 16 i M-Audio ProFire 2626. Ktory z nich mozecie mi bardziej polecic. Sa to urzadzenia w dosc podobnej konfiguracji, tylko, ze Alesis moze zawsze pracowac, jako samodzielny mixer, ale nie posiada mozliwosci rozszerzenia ADAT. Cos takiego juz ma ProFire, ale tez on nie jest juz mikserem. Obydwa urzadzenia posiadaja podobna ilosc wejsc i wyjsc. Parametry pracy tez wydaja sie podobne. Ktory z nich jest lepiej wykonany, oferuje lepsza wydajnosc, jakosc dzwieku i lepiej wspolpracuje z komputerem? ...A moze lepiej wydac prawie polowe mniej na Alesis iOI26 (oferuje mniejsza rozdzielczosc nagrywania, bo nie az 24bit/192kHz, ale zawsze jest tanszy i posiada ADAT), ktlory moze zupelnie wystarczy na nagranie przyzwoitej jakosc demowki zespolu.
Alesisi Multimix 16 czy M-Audio ProFire 2626?
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Alesisi Multimix 16 czy M-Audio ProFire 2626?
Jeśli to ma być tylko nagrywanie to zdecydowanie bardziej warto wybrać Alesis iOI26. Jeśli jednak chciałbyś nagrywać przy okazji nagłaśniania to wtedy mikser z FW.
-
Ale ProFire ma też jedna zasadniczą różnicę z Alesisem. M-audio współpracuje z ProTolls, ja osobiście wybrałbym M-Audio, Alesis ma różne opinie, aczkolwiek tym się nie sugeruj. Sam osobiście w przyszłości przymierzam się do ProFire, w tej cenie widziałem na jakiejś aukcji DIGI 002 wersja rack, też 8 wejść, z tym, że 4 mikrofonowe, 4 pozostałe liniowe, więc trzeba nagrywać albo mikrofonami dynamicznymi, albo z pomocą miksera.
...Ale ProFire ma też jedna zasadniczą różnicę z Alesisem. M-audio współpracuje z ProTolls, ja osobiście wybrałbym M-Audio, Alesis ma różne opinie, aczkolwiek tym się nie sugeruj. Sam osobiście w przyszłości przymierzam się do ProFire, w tej cenie widziałem na jakiejś aukcji DIGI 002 wersja rack, też 8 wejść, z tym, że 4 mikrofonowe, 4 pozostałe liniowe, więc trzeba nagrywać albo mikrofonami dynamicznymi, albo z pomocą miksera....
PRO-FIRE jest 2 razy droższy! A opinie o ALESISie są wyłącznie pozytywne. Łącznie z superoptymistycznym testem w EiS (chyba 11/2007).
A PRO-TOOLS M-POWERED poza tym, że jest najtańszym DAW nie jest niczym specjalnym.
PRO-FIRE jest 2 razy droższy! A opinie o ALESISie są wyłącznie pozytywne. Łącznie z superoptymistycznym testem w EiS (chyba 11/2007).
A PRO-TOOLS M-POWERED poza tym, że jest najtańszym DAW nie jest niczym specjalnym.
Hmm... Powoli sie bardziej przekonuje do Alesis. Mysle, ze kiedys moze sie mi przydac taka hybryda mikser-interfejs. Cena tez tutaj gra role, poniewaz za to co oszczedze moge przeznaczyc na dodatkowy osprzet. Bardzo tanio chodza te Multimix'y oparte na USB, ale to chyba marnowanie pieniedzy, bo to chyba zbyt wolny interfejs. Mysle, ze w role wchodza tylko USB2 i FireWire. Czy sie myle? Jak sie prawuje taka "zabawka" na usb1? Ma ktos z tym doswiadczenie?
-
...Hmm... Powoli sie bardziej przekonuje do Alesis. Mysle, ze kiedys moze sie mi przydac taka hybryda mikser-interfejs. Cena tez tutaj gra role, poniewaz za to co oszczedze moge przeznaczyc na dodatkowy osprzet. Bardzo tanio chodza te Multimix'y oparte na USB, ale to chyba marnowanie pieniedzy, bo to chyba zbyt wolny interfejs. Mysle, ze w role wchodza tylko USB2 i FireWire. Czy sie myle? Jak sie prawuje taka "zabawka" na usb1? Ma ktos z tym doswiadczenie?...
sam sie czaje na alesis multimix 16 FireWire. USB ma zamala przepustowosc i byłby problem z nagraniem garów (tak slyszałem) a pozatym firewire nie obiciaza w takim stopniu procesora.
sam sie czaje na alesis multimix 16 FireWire. USB ma zamala przepustowosc i byłby problem z nagraniem garów (tak slyszałem) a pozatym firewire nie obiciaza w takim stopniu procesora.
coś o sobie
ALesis USB ma za małą przpustowość? Bzdura. Nagrywałem na Alesisie USB Perkusję na 10 śladach bez najmniejszego problemu.