Alesis ION czy Roland SH-201

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
audiophone
Kontakt:
Re: Alesis ION czy Roland SH-201

Post autor: audiophone » środa 19 lis 2008, 20:49

A może ten plastik czy plastiki nie są chińskie tylko japońskie a SH-201 jest po prostu montowany w Chinach?...

tralala...

w ogóle sh jak go podniosłem to... sie zdziwiłem że taki lekki heheheh....
http://www.myspace.com/audiophone

radealfa

Post autor: radealfa » piątek 21 lis 2008, 09:22

Moze lepiej wogle zrezygnuj z hardware,
SH201 potrafi , ale jesli ktos liczy ze dzwiek bedzie idealny zaraz po zgraniu do kompa niech lepiej zostanie przy vst. Ten synt moze dobrze zagrac ale trzeba troche podkrecic jego brzmienie potem i nie ma problemu ,w sprawnych rekach moze zdzialac cuda widocznie Ty tego nie potrafiles i teraz gadasz ze to shit,, Kazdy synt ma jakies swoje wady , ale na tym polega praca na hardware aby sobie tymi problemami radzic,, a ty myslisz ze JP tez nie ma wad??, slowo bug wcale nie jest ma obce a jeden z najbardziej znanych to stuki przy zamknietym cut offie ,kazdy problem jest do rozwiazania na ale jak ktos chce miec na starcie zero problemow to niech sobie odrazu kupi virusa , nalepiej jakies vst
...
Może z Virusem też jest jakiś problem czy jakieś problemy.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 21 lis 2008, 09:27

Może z Virusem też jest jakiś problem czy jakieś problemy.
...
Nie ma doskonałego instrumentu A o problemach z Virusem można troszkę poczytać na forach użytkowników. (Starsze OS-y itd, itp.)

Awatar użytkownika
Yamahauser

Post autor: Yamahauser » piątek 21 lis 2008, 11:46

...Może z Virusem też jest jakiś problem czy jakieś problemy.
...
Nie ma doskonałego instrumentu A o problemach z Virusem można troszkę poczytać na forach użytkowników. (Starsze OS-y itd, itp.)...
Oj tak tak masz racje , mialem B , treaz ma C i tez nieraz lubi mu cos odwalic hihi
pozdro

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » sobota 22 lis 2008, 09:24

......Może z Virusem też jest jakiś problem czy jakieś problemy.
...
Nie ma doskonałego instrumentu A o problemach z Virusem można troszkę poczytać na forach użytkowników. (Starsze OS-y itd, itp.)...
Oj tak tak masz racje , mialem B , treaz ma C i tez nieraz lubi mu cos odwalic hihi
pozdro...
Spośród tych VA, które miałem nie było takiego, któremu by nic nie odwalało...
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
BackToThe1986

Post autor: BackToThe1986 » niedziela 23 lis 2008, 19:00

biorąc pod uwagę cenę, za jaką można kupić obecnie Iona (chociaż mogą być problemy z dostępnością), wybór wydaje się być dla mnie oczywisty.

architektura i jakość brzmienia (nie wiem, jak inaczej to określić) Iona bije Sh-201 na głowę, podobnie jakość wykonania.

odnośnie możliwości Alesisa - polecam filmiki na stronie syntezatory.prv.pl :)

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 23 lis 2008, 19:13

...biorąc pod uwagę cenę, za jaką można kupić obecnie Iona (chociaż mogą być problemy z dostępnością), wybór wydaje się być dla mnie oczywisty.

architektura i jakość brzmienia (nie wiem, jak inaczej to określić) Iona bije Sh-201 na głowę, podobnie jakość wykonania.

odnośnie możliwości Alesisa - polecam filmiki na stronie syntezatory.prv.pl :)...

Niby masz dużo racji , ale tu chodzi o konkretne brzmienia , które dla początkującego są 3 x łatwiejsze do osiągnięcia na SH-201 a część z nich za cholerę nie wyjdzie na ION-ie.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » poniedziałek 24 lis 2008, 10:31

......biorąc pod uwagę cenę, za jaką można kupić obecnie Iona (chociaż mogą być problemy z dostępnością), wybór wydaje się być dla mnie oczywisty.

odnośnie możliwości Alesisa - polecam filmiki na stronie syntezatory.prv.pl :)...

Niby masz dużo racji , ale tu chodzi o konkretne brzmienia , które dla początkującego są 3 x łatwiejsze do osiągnięcia na SH-201 a część z nich za cholerę nie wyjdzie na ION-ie.

...
Początkujący z reguły nie maja pojecia o programowaniu brzmienia od podstaw, z reguły jest to improwizacja - co ukreca to jest, wiec niech bierze to co mu lepiej pasi i tyle.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » sobota 29 lis 2008, 18:26

Witajcie, dawno mnie tu nie było :D

Tak pomijając ten konflikt co jest lepsze a co gorsze, to mam parę pytań do użytkowników Rolanda SH-201

1.Jak wygląda kwestia uzyskiwania brzmień instrumentów typu Alpha Juno 1 albo Juno 60?

2.Sygnał z zewnątrz jest tylko modulowany i "leci" tak sobie obok tego generowanego czy faktycznie staje sie elementem patcha?

3.Bassy - mnie interesuja takie gatunki jak breakbeat, electro i minimal więc szukam ostrych basów. Jakie macie odczucia słuchając tych wykreconych przez Was?

Od razu chciałbym zaznaczyć że chce kupić ten instrument gdyż uczyłem się syntezy na Juno 1 a że niedawno go sprzedałem do wciąż brakuje mi Rolanda w drużynie (Mam tez Xiosyntha)
[addsig]

mh

Post autor: mh » niedziela 30 lis 2008, 00:37

Z obojga klawiszami miałem do czynienia- z oboma w sklepach
Od ION-a się nie mogłem oderwać (kumpel mnie wytargał siłą ze sklepu, bo zajęcia się zaczynały), a przy SH201... Posiedziałem, poplumkałem, nic wielkiego. Więcej zabawy mam z Vanguardem ;]

Uhu, jak AdamZ zaraz zobaczy mój post na ten temat to mi tył podsmaży ;)
Pamiętajcie jedno- SH101 to nie SH201- ten, kto widzi w tym jakąś analogię, to się srogo przeliczy (i tak wszyscy to wiedzą)
Psychomaniak

ODPOWIEDZ