Witam
Pozyczylem od kolegi taki mikser jak temacie i napotkalem problem podczas proby podlaczenia go do zwyklego wzmacniacza ONKYO przez wyjscie CONTROL ROOM. Mianowicie wzbudzaja sie straszne szumy jakies dziwne jakby sprzezenia , czasem jak dotkne regulatora glosnosci to stuknie glosno i ustanie. CZasem te szumy nie wystepuja. Dodam tylko ze nawet jak wcisne przycisk TALKBACK to wlacza sie jakies zabezpieczenie na wzmacniaczu(to samo co przy uruchamianiu wzmacniacza).
Moze ktos wie co to moze byc. Cos z pradem?? Niedopasowanie wzmacniacza do konsolety?? Co to takiego??
Nawet jesli wycisze wszytskei tlumiki to slychac ten szum. Mniemam ze to wina wzmacniacza ale dlaczego??? Na wyjsciu MAIN OUT problem nie wystepuje.
Pozdrawiam
Michał
Połączenie MX8000 ze wzmacniaczem
Re: Połączenie MX8000 ze wzmacniaczem
Ja bym był za tym, że mikser się sypie. Spróbuj podłączyć go do innych wzmacniaczy i zobacz czy będzie to samo.
gadu-gadu 4021735
jeżeli chodzi o control róóm to albo ten potencjometr "magiczny" albo któryś z przycisków zwiazanych z tą funkcją
spraj do styków/potencjometrów moze pomóc, proponuje też sprawdzić ustawienia klawiszy w polu monitor section -może ktoś tam naklikał troche za dużo? (bardzo przydatny do tego jest schemat blokowy urządzenia -do sciągniecia ze strony behringera wraz z resztą instrukcj)
zachowanie przy funkcji talk back jest dla mnie niejasne, przyczyny przypuszczam takie same jak z wyjściem control room
aby usłyszeć co z tego wyjścia tak naprawde wychodzi proponuję włożyć w nie słuchawki
sposób chamski ale prosty i skuteczny (o ile otoczenie nie hałasuje)
ps
zapytaj właściciela czy nie napoił swojego miksera browarem czasami, bo to typowa przyczyna nagłych kłopotów z potencjometrami i przełącznikami
spraj do styków/potencjometrów moze pomóc, proponuje też sprawdzić ustawienia klawiszy w polu monitor section -może ktoś tam naklikał troche za dużo? (bardzo przydatny do tego jest schemat blokowy urządzenia -do sciągniecia ze strony behringera wraz z resztą instrukcj)
zachowanie przy funkcji talk back jest dla mnie niejasne, przyczyny przypuszczam takie same jak z wyjściem control room
aby usłyszeć co z tego wyjścia tak naprawde wychodzi proponuję włożyć w nie słuchawki
ps
zapytaj właściciela czy nie napoił swojego miksera browarem czasami, bo to typowa przyczyna nagłych kłopotów z potencjometrami i przełącznikami

Wlasnie tak zrobilem i o dziwo w sluchawkach szumu nie ma!!! Wprawdzie slyszalem tylko w jednej ale szumu nie ma wiec co to moze byc??
Moze nie mikser w takim przypadku.
Michał
słyszałes w jednej bo to wyjsie 2*mono i niesymetryczne
opisz dokładnie kable ąłączące oraz zasilające oba urządzenia, a szczególnie wzmacniacz
czy coś jest do niego jeszcze podłąaczone?

opisz dokładnie kable ąłączące oraz zasilające oba urządzenia, a szczególnie wzmacniacz
czy coś jest do niego jeszcze podłąaczone?
...Możliwe że to wzmacnaicz, i pewnie wynika to z jego konstrukcji.
Ja np. w czerwcu podłaczałem kartę USB własnej roboty do wzmacnaicza SONY (dośc starego), pracującego w kasie A i po podłaczeniu: Laptop+ moja karta+ wzmacniacz, wzmacnaicz zaczął się on silnie grzać, po czasie było czuć zapach spalenizny, ale się nie spalił
. Karta była jak najbardzoej sprawna. Moze to jakas pętla masowa czy co...
...
Wlasnie. Wydaje mi sie ze to cos z masa lub z zasilaniem. Wzmacniacz po prostu glupieje. Na dodatek nie dziala korekcja na wzmacniaczu (choc tak nie uzywam) ani panorama. Cos po prostu jest nie tak. W poprzenim mikserze Spirit Folio SX gniazda sa plastikowe wiec byc moze problem sie nie ujawnil.
Jedno wiem ze podlaczajac sluchawki i wzmacniacz sluchawkowy jest wszystko dobrze (hehe pocieszam sie ze to nie mikser)
).
Pozostalo mi tylko podlaczyc zwykla, bez zadnych elektronicznych bajerow i pilotow, chlopska koncowke mocy i sprawdzic czy wszystko jest OK.
Pozdrawiam
Michał
Ja np. w czerwcu podłaczałem kartę USB własnej roboty do wzmacnaicza SONY (dośc starego), pracującego w kasie A i po podłaczeniu: Laptop+ moja karta+ wzmacniacz, wzmacnaicz zaczął się on silnie grzać, po czasie było czuć zapach spalenizny, ale się nie spalił

...
Wlasnie. Wydaje mi sie ze to cos z masa lub z zasilaniem. Wzmacniacz po prostu glupieje. Na dodatek nie dziala korekcja na wzmacniaczu (choc tak nie uzywam) ani panorama. Cos po prostu jest nie tak. W poprzenim mikserze Spirit Folio SX gniazda sa plastikowe wiec byc moze problem sie nie ujawnil.
Jedno wiem ze podlaczajac sluchawki i wzmacniacz sluchawkowy jest wszystko dobrze (hehe pocieszam sie ze to nie mikser)

Pozostalo mi tylko podlaczyc zwykla, bez zadnych elektronicznych bajerow i pilotow, chlopska koncowke mocy i sprawdzic czy wszystko jest OK.
Pozdrawiam
Michał
Konsola MX 8000 ma przystosowane wyjścia na profesionalne końcówki mocy i dlatego w przypadku zwykłego wzmacniacza dźwięk nie będzie idealny. Ja do tej konsoli podłączałem aktywne monitory Behringer' a pod control room i dźwięk był wprost idealny, 0 szumów.
Jestem muzykiem. Tworzenie własnych kompozycji zacząłem w wieku 6 lat, do dzisiaj zajmuje się muzyką. Mam w domu własne pół profesionalne studio nagrań.