...tak w warszawie jak i w dowolnie wybranym miejscu na ziemi do ktorego dociera internet, mozna sie tego nauczyc samodzielnie. Mozna zaczac od tego na czym polega falowa natura rozchodzenia sie dzwieku i co z tego wynika, poczytac troche o cyfrowym przetwarzaniu sygnalow, dowiedziec sie czym jest czestotliwosc, faza, czas, transformata fouriera, pozniej funkcja przeniesienia, po drodze zapoznac sie z kilkowa trudnymi pojeciami itd...
mozna tez po prostu zerknac do instrukcji obslugi dolaczonych do programow pomiarowych (www.take-sat.de w dziale download pobrac sobie wersje testowa 30 dniowa i oprocz korzystania z dobrodziejstw programu przeczytac tez zalaczony plik pdf) albo odwiedzic najwieksze dzwiekowe forum
http://www.prosoundweb.com i odnalezc 3 czesciowy opis programu SmaartLive.
mozna zadajac kolejne pytania na googlach dotrzec do kompletnych artykolow w necie opisujacych caly ten proces. Mozna zapoznac sie z materialami szkoleniowymi firmy meyer sound, w ktorych wszystko jest ladnie napisane.
Mozna tez zapytac na forum eis, ale tu siedza albo tacy ktorzy nic nie kumaja wiec nie odpowiedza, albo cwaniaki co sie tylko wymadrzaja i nikomu nie chca pomoc....
Dzięki za wskazówki...
Pojęcia częstotliwości, fazy, analizy fouriera i dużo rzeczy apropos przetwarzania sygnałów cyfrowych są mi znane (w mniejszym lub większym stopniu - przyznaję uczciwie).
Staram się zdobywać wiedzę, szukać i analizować samodzielnie.
Chciałem aby moje pytanie nie zabrzmiało w sposób, który można odebrać - "powiedzcie mi wszystko bo samemu nie chce mi się myśleć i szukać odpowiedzi" - jeśli tak wyszło - sorki.
Jestem muzykiem a nie akustykiem - dopiero zdobywam wiedzę od strony realizacji dźwięku.
W muzyce bywa tak, że jedna wskazówka od dobrego nauczyciela może wyeliminować błędy, które popełniasz dosłownie w jednej chwili - nie mając świadomości męczył byś się z nimi dużo dużo czasu nie mając świadomości co robisz źle - o taką wskazówkę tylko dotyczącą zagadnienia z tematu właśnie mi chodziło...
Zdawałem sobie sprawę, że temat jest dosyć złożony - dlatego też padło pytanie o przeszkolenie (to chyba nic złego jeśli znajdzie się osoba, która w sprawny sposób może przekazać wiedzę).
Nie rozumiem tylko końcowej wypowiedzi kolegi na temat osób z tego forum - czy jest to rzeczywiste negatywne zdanie kolegi czy tylko ironia z podtekstem na osoby (w domyśle takie jak ja), które potrafią tylko narzekać na otrzymane tutaj odpowiedzi lub oczekiwać nie wiadomo czego - jeśli tak to zdecydowanie do takowych się nie zaliczam (wiele cennych rzeczy dowiedziałem się właśnie czytając posty z tego forum).
? (proszę o odp.)
Pozdrawiam i dzięki za cenne wskazówki dotyczące programów, instrukcji itd - postaram się przejść przez nie sam - jeśli czegoś nie zrozumiem - będę pytał dalej a ostatecznie postaram się znaleźć kogoś kto mi to wyjaśni...