Triggerowanie bębnów na jednym śladzie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
valhalla
Triggerowanie bębnów na jednym śladzie

Post autor: valhalla » wtorek 18 lis 2008, 21:51

Witam, w mojej głowie powstał ostatnio pewien pomysł.
Otóż, jestem w posiadaniu pożyczonego miksera Yamaha 01V i chciałbym zarejestrować przez niego perkusję do mojego zespołu.
Wiem że aby móc nagrywać kilka ścieżek na komputerze z tego miksera, to potrzebna jest karta ADAT na którą mnie nie stać jak na razie.

Mój pomysł wygląda następująco:
-zrezygnować z nagrywania bębnów w normalny sposób i zająć się triggerowaniem.
- Każdy z bębnów zaopatrzył bym w mikrofon i wpiął w osobną ścieżkę miksera.
-Jeśli istnieje taka możliwość to każdej ze ścieżek dzięki equalizerowi przyporządkował bym osobnemu zakresowi częstotliwości tak żeby na siebie nie nachodziły i były ładnie od siebie odizolowane.
-mikser byłby podpięty do komputera przez zwykły interfejs stereo
-blachy nagrał bym pojemnościówkami na kanał lewy
-bębny zarejestrowałbym na kanał prawy

potem na komputerze skopiowało by się sygnał z kanału prawego na kilka osobnych scieżek i na każdej wyciągnał bym inną czestotliwość wycinając przy tym wszystkie inne.

w ten sposób mógłbym uruchomić wirtualny moduł brzmieniowy który sterował by wszystkimi ścieżkami.

Blachy pozostały by takie jakie są.

co sądzicie o moim pomyśle. w praktyce wypali?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Triggerowanie bębnów na jednym śladzie

Post autor: matiz » wtorek 18 lis 2008, 22:34

Kupilbym albo pozyczyl alesisa dm czy cos takiego i nagral midi.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 19 lis 2008, 08:02

co sądzicie o moim pomyśle. w praktyce wypali?...
Fajnie ze kombinujesz... pomysl nie glupi... ale sie niestety nie sprawdzi... z korekcja jaka ma ten mikser nie usadzisz sygnalow tak jak to sobie wyobrazasz... do tego dochodza bardzo duze roznice dynamiki... awykonalne...

Lepiej kupic modul tak jak wspomnial kolega wyzej... nagrac tylko OH w stereo a reszte przez MIDI...

Albo... co moze wyjsc chyba najlepiej...

Zrobic mix na konsoli... nagrac w stereo... a potem uzywajac filtrow wyizolowac sobie sygnal dla werbla i stopy... tyle ze wtedy bedziesz mugl juz jedynie podbarwic brzmienie...

valhalla

Post autor: valhalla » środa 19 lis 2008, 09:09

jeśli chodzi o dynamikę to miałem zamiar użyć kompresorów żeby nie było z tym problemu. Ale jeśli chodzi o możliwości tego miksera to może masz rację, jeszcze się nim nie bawiłem wiec nie wiem. zobaczymy jak będzie

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » środa 19 lis 2008, 09:14

jesli masz znajomego, ktory pozyczyl Ci kosolete za 8000, yo moze znajdzie sie tez znajomy, ktory pozyczy CI karte z adatem za 1500. Moze przy okazji bedzie mial tez odrobine pojecia o nagrywaniu, albo po prostu wiecej zdrowego rozsadku i nie nagra blach mono.
A moze po prostu zmiksuj te bebny na 01 do stereo (masz w konsolecie bramki, kompresory, equalizery, grupy, efekty i co tylko chcesz, i nagraj miks bebnow z 01 na slady stereo do komputera?????

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » środa 19 lis 2008, 09:24

. z korekcja jaka ma ten mikser nie usadzisz sygnalow tak jak to sobie wyobrazasz...

Ciekawe, bo korekcja w tym stole akurat spokojnie pozwala na tego typu "powykrecanie" brzmien. teraz offtop, ale chyba istotny przy okazji, korektory w cyfrowych yamahach prauja dokladnie tak pokazuja to ich parametry, mozna to sobie sprawdzic pomiarem. Jesli cyfry pokazuja, ze zabieraja 500 Hz o 6dB z dobrocia 2, to naprawde tak jest (czego nie mozna powiedziec o wielu innych konsoletach w tym rowniez cyfrowych).

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 19 lis 2008, 09:35

z korekcja jaka ma ten mikser nie usadzisz sygnalow tak jak to sobie wyobrazasz...

Ciekawe, bo korekcja w tym stole akurat spokojnie pozwala na tego typu "powykrecanie" brzmien.

Cos tu sie chyba komus pomylilo... Korektor nie sluzy do wytwarzania czestotliwosci - a chyba w umysle pytajacego powstala konstrukcja typu "pierwszy kociol 300Hz, drugi 600Hz, trzeci 900" - jak tych czestotliwosci nie ma, to je trzeba wytworzyc, a czestotliwosci "podstawowe" normalnych kotlow nie roznia sie na tyle, zeby mozna bylo korektorem je odseparowac, a potem w miare stabilnie odfiltrowac od siebie. Przeciez, na dobra sprawe, jezeli taka kombinacja jest mozliwa, to rowniez po nagraniu wszystkiego na stereo, prawda?

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » środa 19 lis 2008, 10:12

Wyważacie koledzy otwarte drzwi. Nie lepiej wydać wam 1000 zł na profesjonalne nagranie bębnów do zrobionych wcześniej podkładów do metronomu albo do prostego bitu? Po takim ruchu będziecie w domu bezstresowo i bez limitu czasu nagrywać sobie partie innych instrumentów, które o wiele łatwiej nagrać w domu. Zamiast trigerować bębny to lepiej już dać je bębniarzowi do ułożenia.

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » środa 19 lis 2008, 11:02

Emu1212 i 01V i nagrywacie. Bo pomysł z trigerowaniem sumy stereo jest lekko siermiężny :) Jeśli nie będziesz miał interfejsu to wykręć dobre brzmienie garów na 01V i nagrajcie sumę.

Ps.: Do autora: Nie zakładaj już trzeciego tematu...

zygaancora

Post autor: zygaancora » środa 19 lis 2008, 14:48

Potwierdzam zdanie, że najlepiej zmiksować wszystkie ścieżki, ten mikser ma już bardzo dobre gotowe presety EQ i procesorów dynamiki dla poszczególnych instrumentów, w twoim przypadku akurat elementów zestawu perkusyjnego. Blachy w mono to wg mnie porażka, bo akurat blachy robią przestrzeń w ścieżce perkusji. Z tomami też pokombinuj z panoramą, żeby wszystko było na swoim miejscu w miksie. Akurat dysponując tym mikserem można w miarę łatwo nagrać bębny i uzyskać satysfakcjonujące brzmienie.

ODPOWIEDZ