C-04 ON - co to za mikrofon?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tiny
Re: C-04 ON - co to za mikrofon?

Post autor: tiny » sobota 15 lis 2008, 11:19

...jesli wielosladowy to Aicid taki jest tylko nie wiem czemu akurat wielosladowy??

o silnik czyli jakby to powiedziec program ktory umożliwa somodzielne dzialanie pluginow czy to nie ma za bardzo sensu??

Jezeli chcesz nagrywac lektora do prezentacji, to moze byc nawet jednosladowy. Ale jezeli chcesz nagrywac i zgrywac wokal do muzyki, to musi byc iwelosladowy. Chyba, ze jestes drugi Bach i muzyke sobie w trakcie obrobki wokalu bedziesz wyobrazal - zazrdoszcze, ja tak nie umiem
Jak chcesz pracowac nad jednym sladem, nie slyszac pozostalych? Bas i stope tez obrabiasz w soundforgu oddzielnie, potem werbel oddzielnie, potem hihat? To z tego kon czy wielblad wychodzi?...
ani kon ani wielblad
ja mowie o obrobce samego wokalu na edytorze a nie o poskladaniu w calosc i jako rejstratorze nagranie - z nieba sie w koputerze nie wezmie o to mi chodzilo - ja dopiero chce nagrac wokal a nie odrazu pracowac nad calym kawalkiem bo to na jednym sladzie jest niemorzliwe i to to wiem.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 15 lis 2008, 11:26

ja mowie o obrobce samego wokalu na edytorze

Ja tez. Jezeli produktem finalnym nie ma byc sam wokal, to "obrobka samego wokalu" to idiotyzm.

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » sobota 15 lis 2008, 11:46

...ja mowie o obrobce samego wokalu na edytorze

Ja tez. Jezeli produktem finalnym nie ma byc sam wokal, to "obrobka samego wokalu" to idiotyzm....
a dla czego to idiotyzm??
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » sobota 15 lis 2008, 12:19

......ja mowie o obrobce samego wokalu na edytorze

Ja tez. Jezeli produktem finalnym nie ma byc sam wokal, to "obrobka samego wokalu" to idiotyzm....
a dla czego to idiotyzm??...
bo obrobisz super sam wokal
potem wstawisz go do muzyki i sie okaze ze cala praca na marne,
nic sie nie klei i wogole...

zreszta, chcesz ten wokal nagrywac do czego ?
sam wokal ? bez podkladu ? jak wyliczysz tempo itd ?
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 15 lis 2008, 12:35

a dla czego to idiotyzm??

Bo takie podejscie zaklada, ze istnieje jeden, jedyny, najlepszy, optymalny wzorzec wokalu - korekcja, stopien kompresji, ilosc i rodzaj efektow, glosnosc, jasnosc i wszystko inne. To oznacza, ze w piosenkach Edyty Gorniak, Maryli rodowicz i Rihanny powinno byc tyle samo poglosu, chorusa, detunera, delaya i tyle samo gory, taki sam stopien kompresji... Czyli pomijajac barwe i kompresor wystarczy jedna uniwersalna wtyczka efektowa z presetami rap, male vocal, female ballad vocal i pozamiatane - a w presetach czasy poglosu, wet/dry efektow i wszystko inne.
A potem w programie "do ogarniania wszystkiego" wstawiamy wszystko na slady i mamy zgrane?

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » sobota 15 lis 2008, 12:44

to to ja kumam ze nie ma zlotej zasady i ze najlepiej mixowac to wszystko razem na wielosladzie tylko ja jak narazie mowie o rejstratorze nagranego wokalu a nie o probie osagniecia wyniku finalnego

wokal na 100% bedzie nagrywany do podkladu bo inaczej sie nie da to znaczy pewnie sie da ale nawet lektor ma podklad w postaci oryginalu

i bardzo dziekuje za rady bo sam o nie prosilem i napewno bede pamietal zeby to miksowac wszystko razem

p.s. jest jakis dobry darmowy wieloslad??

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 15 lis 2008, 12:59

ja jak narazie mowie o rejstratorze nagranego wokalu

I dlatego nazywasz to obrobka? I po co w tym procesie wtyczki?

Darmowy (w zasadzie) - Reaper.

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » niedziela 16 lis 2008, 00:48

Darmowy wieloslad to zdajsie CRYSTAL podobno przyzwoity

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » poniedziałek 17 lis 2008, 19:37

a juz tlumacze po co pytalem o wtyczki
gdyz czytajac to forum wielkokrotnie i przegladajac wszelako rozne posty wywnioskowalem ze co poniektorzy uzywaja przy nagrywaniu limitera/kompresora i stad wzielo sie moje zapygtanie gdyz na sprzet wolnostojacy nie ma chwilowo grosiwa to moznaby ewentualnie zastapic owe produkty jakims softem czy to tez nie ma wiekszego sensu i dopiero po nagraniu?? bo niketorzy mowia ze maja "to" na lini przed rejstracja.

p.s. im wiecej opini czytam tym w zasadzie mniej wiem ale takie to uroki niewiedzy

p.s.2 posba do admina jak juz zostal zmieniony temat to prosilbym o dopianie jeszcze E - ONE gdyż może ktoś też bedzie szukal czegos o tym majku

pozdrawiam

ODPOWIEDZ