C-04 ON - co to za mikrofon?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tiny
C-04 ON - co to za mikrofon?

Post autor: tiny » piątek 14 lis 2008, 15:05

Witam zaczynam swoją przygodę z realizacja i mam kilka pytań.
Niedawno stałem się posiadaczem mikrofonu pojemnościowego C_04 model ONE nigdzie nie moge nic znaleźć na jego temat dysponuje jedynie danymi które dostarczył mi poprzedni właściciel:
Szczegółowy opis mikrofonu:

- Wyjście beztransformatorowe.
- Technologia FET.
- Charakterystyka nerkowa.
- Niskie szumy własne.
- Mikrofon ogólnego stosowania. Do każdego stylu muzycznego.
- Znakomity dla bliskiego nagrywania wokali, wzmacniaczy gitarowych (instrumentalnych), świetnie sprawdzający sie także dla wszelkich zastosowań rejestracji instrumentów żywych takich jak: flet, gitara akustyczna, tło dla perkusji, itd.

Dane techniczne:

- czułość: -12,5 dB (@1000 Hz, 94 dB S.P.L)
- charakterystyka kierunkowa: nerkowa
- pasmo częstotliwości: 30-20000 Hz
- poziom szumu własnego: 17 dB (A - ważone)
- stosunek sygnału do szumu: 76 dB
- maksymalna wartość poziomu ciśnienia akustycznego: 125 dB
- impedancja: mniej niż 200 Ohm
- wewnętrzny przełączany tłumik -6 dB, 100 Hz
Zasilanie: Phantom 48 +/-4 V, 3 mA.

wyglądem przypomina (a wręcz jest identyczny tylko ma inne napisy) RH SOUND - mikrofon gradientowy HSMC001
ktory jest opisany tu: http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=1233

1) i z racji tego że owe parametry niewiele mi mówią pytanie moje jest takie czy ten mikrofon jest w miare znośny jak na początek a chodzi mi głoównie o zastosowania wokalowe??

2) w środku jest wbudowany przełącznik i podejrzewam iż jest to filtr dolnoprzepustowy i czemu ten filtr ma slużyć??

3) i tu moje pytanie najważniejsze czego jeszcze mi potrzeba ( poza statywem popkillerem i kabina zwana przez niektorych kiblem )
mianowicie bede go podpinal pod SB audigy i wiem ze potrzebuje zasilania phantom i czy kupic zasilacz dedykowany?? zrobić samemu?? kupić jakiś mikser powiedzmy 4 kanałowy z pre-ampem i wbudowanym phantomem (używke)?? budżet oscyluje 250-300 pln.

4) jakie vst vsti i plug-iny będą potrzebne (najlepiej darmowe) do obrobki wokalu?? i jaki program w miare prosty jest w stanie obslugiwac wtyczki (jako silnik dla pluginow itd.) ? i wiem ze nizej wymienione programy obsluguja wtyczki ale chodzi mi o oddzielny.
korzystam FL, SoundForga, reasona i Acida 6 jako ogarniacza calosc

5) jakich rzeczy wystzregać sie na poczatku?? wszelkie mądre rady mile widziane.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
tiny

Re: C-04 ON - co to za mikrofon?

Post autor: tiny » piątek 14 lis 2008, 18:49

i nie ma chcetnych do poradzenia i podpowiedzenia czegos madrego??
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 14 lis 2008, 19:02

...i nie ma chcetnych do poradzenia i podpowiedzenia czegos madrego??...
oj przepraszam bardzo, ze na to forum zagladam tylko 2x dziennie, i nie zmiescilem sie w twoim 3 godzinnym przedziale czasowym:

1. sprawdz podlacz i bedziesz wiedziec czy ci wystracza czy nie
2. wpisz w google " filtr dolnoprzepustowy" i od razu bedziesz wiedziezc co to jest i do czego sluzy
3. polecam mikser Soundcraft Compact 4, lub jakikolwiek inny
4. dedykowanego programu do obrobki wokalu chyba nie ma i nie bedzie,
ewentulalnie wtyczki vst w postaci voicestripa.... ogolnie uzywam sie EQ, kompresorow, efektow modulacyjncych i przestrzennych
5. przestrzegac wszystkiego i niczego, cwicz, nagrywaj , eksperymentuj...

pozdrawiam
ps. jak bedziesz miec finanse, to kup lepsza karta, z ta daleko nie zajdziesz

[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 14 lis 2008, 19:13

......i nie ma chcetnych do poradzenia i podpowiedzenia czegos madrego??...
oj przepraszam bardzo, ze na to forum zagladam tylko 2x dziennie, i nie zmiescilem sie w twoim 3 godzinnym przedziale czasowym:

1. sprawdz podlacz i bedziesz wiedziec czy ci wystracza czy nie
2. wpisz w google " filtr dolnoprzepustowy" i od razu bedziesz wiedziezc co to jest i do czego sluzy
3. polecam mikser Soundcraft Compact 4, lub jakikolwiek inny
4. dedykowanego programu do obrobki wokalu chyba nie ma i nie bedzie,
ewentulalnie wtyczki vst w postaci voicestripa.... ogolnie uzywam sie EQ, kompresorow, efektow modulacyjncych i przestrzennych
5. przestrzegac wszystkiego i niczego, cwicz, nagrywaj , eksperymentuj...

pozdrawiam
ps. jak bedziesz miec finanse, to kup lepsza karta, z ta daleko nie zajdziesz

...

ogolnie do czego sluzy filtr dolnoprzepustowy to wiem tylko chodzi mi o to po co on jest w mikrofonie?? odcina basy i zostawie gore pasma czy na odwrot(bo normalnie odcina gore i zostawia dol jak sama nazwa wskazuje)??

jak bedzie kaska to i karta i monitory niestey narazie marzenia...

dzieki za odp.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 14 lis 2008, 19:22

To raczej jest filtr dolnozaporowy albo gorno przepustowy.
Ten mikrofon na poczatek jest OK.
Potrzeujesz zasilacza phantom - to oczywiste - oraz przedwzmacniacza mikrofonowego. To, co jest w SB na to miano nie zasluguje. Tani mikser jest dobrym rozwiazaniem.
Obrobka wokalu w "oddzielnym programie" to jakis kosmos - wiem oczywiscie, ze sie tak robi, tak samo jak jezdzi sie Dodgem RAMem do centrum do cukierni - ale nie tak sie to powinno robic. Wtyczki potrzebne do obrobki wokalu to korektor i kompresor oraz efekty w zaleznosci od stylu - poglos, chorus, detune, delay i inne. Wszystko darmowe w wersji vst w sieci na peczki.

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 14 lis 2008, 20:02

...To raczej jest filtr dolnozaporowy albo gorno przepustowy.
Ten mikrofon na poczatek jest OK.
Potrzeujesz zasilacza phantom - to oczywiste - oraz przedwzmacniacza mikrofonowego. To, co jest w SB na to miano nie zasluguje. Tani mikser jest dobrym rozwiazaniem.
Obrobka wokalu w "oddzielnym programie" to jakis kosmos - wiem oczywiscie, ze sie tak robi, tak samo jak jezdzi sie Dodgem RAMem do centrum do cukierni - ale nie tak sie to powinno robic. Wtyczki potrzebne do obrobki wokalu to korektor i kompresor oraz efekty w zaleznosci od stylu - poglos, chorus, detune, delay i inne. Wszystko darmowe w wersji vst w sieci na peczki....
dzieki Matiz
czyli lepiej kupic mikser niz oddzielnie pre-amp i zasilacz??
to ze ta karta jest jaka jest na to nie mam narazie wplywu dlatego jednoczesnie jak bede juz cos kupowal to wlasnie z ta mysle ze karta niedlugo zmieni sie na cos konkretniejszego tak samo jak odsluch.

o odzieliny program to chodzilo mi jakby o sam silnik ktory obslugiwalby same pluginy bo jako "obrabiacz" wokalu to sound forge powinien byc ok?? gdyz mam go dos obcykanego

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 14 lis 2008, 20:35

czyli lepiej kupic mikser niz oddzielnie pre-amp i zasilacz??

Sam zasilacz bez sensu - w przewazajacej wiekszosci przypadkow przedwzmacniacz mikrofonowy ma zasilacz, a wiele drozszy od samego zasilacza nie jest. Czy lepiej mikser - zalezy, najczesciej przynajniej na poczatku, lepiej mikser - ma jeszcze pare rzeczy, ktore mozna wykorzystac, a poniewaz placi sie w zasadzie za obudowe, to lepiej wiecej elektroniki miec

o odzieliny program to chodzilo mi jakby o sam silnik ktory obslugiwalby same pluginy bo jako "obrabiacz" wokalu to sound forge powinien byc ok?? gdyz mam go dos obcykanego...

Jaki silnik, jaki soundforge? Soundforge to program wielosladowy? Jezeli nie, to nie sluzy do obrobki wokalu. Jak ktos sie uprze, to moze, tak jak aparatem wbijac gwozdzie - przy odrobinie wprawy wyjdzie tak samo dobrze, jak mlotkiem

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 14 lis 2008, 22:54

...czyli lepiej kupic mikser niz oddzielnie pre-amp i zasilacz??

Sam zasilacz bez sensu - w przewazajacej wiekszosci przypadkow przedwzmacniacz mikrofonowy ma zasilacz, a wiele drozszy od samego zasilacza nie jest. Czy lepiej mikser - zalezy, najczesciej przynajniej na poczatku, lepiej mikser - ma jeszcze pare rzeczy, ktore mozna wykorzystac, a poniewaz placi sie w zasadzie za obudowe, to lepiej wiecej elektroniki miec

o odzieliny program to chodzilo mi jakby o sam silnik ktory obslugiwalby same pluginy bo jako "obrabiacz" wokalu to sound forge powinien byc ok?? gdyz mam go dos obcykanego...

Jaki silnik, jaki soundforge? Soundforge to program wielosladowy? Jezeli nie, to nie sluzy do obrobki wokalu. Jak ktos sie uprze, to moze, tak jak aparatem wbijac gwozdzie - przy odrobinie wprawy wyjdzie tak samo dobrze, jak mlotkiem ...

sound forge to edytor audio http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1381&Sound+Forge+9.0e

jesli wielosladowy to Aicid taki jest tylko nie wiem czemu akurat wielosladowy??

o silnik czyli jakby to powiedziec program ktory umożliwa somodzielne dzialanie pluginow czy to nie ma za bardzo sensu??

czyli mixer ma zdecydowanie wiekszy sens niz oddzielnie preamp i phantom

to juz cos wiem

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 14 lis 2008, 23:04

jesli wielosladowy to Aicid taki jest tylko nie wiem czemu akurat wielosladowy??

o silnik czyli jakby to powiedziec program ktory umożliwa somodzielne dzialanie pluginow czy to nie ma za bardzo sensu??

Jezeli chcesz nagrywac lektora do prezentacji, to moze byc nawet jednosladowy. Ale jezeli chcesz nagrywac i zgrywac wokal do muzyki, to musi byc iwelosladowy. Chyba, ze jestes drugi Bach i muzyke sobie w trakcie obrobki wokalu bedziesz wyobrazal - zazrdoszcze, ja tak nie umiem
Jak chcesz pracowac nad jednym sladem, nie slyszac pozostalych? Bas i stope tez obrabiasz w soundforgu oddzielnie, potem werbel oddzielnie, potem hihat? To z tego kon czy wielblad wychodzi?

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » sobota 15 lis 2008, 11:14

o zgrozo...

ODPOWIEDZ