Roland Fantom G - nowy workstation

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Roland Fantom G - nowy workstation

Post autor: AkselPL » piątek 07 lis 2008, 16:56

...Jest nowe oprogramowanie do Rolanda Fantom G. Wersja 1.20

Informacja na Roland Clan z linkami.

Wygląda na dużo poprawek i usprawnień....
Niech ktoś napisze co wprowadzili nowego? Jestem ciekaw, Xpanded z korga M3 to poważne wyzwane dla Rollanda czy Yamahy.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 07 lis 2008, 17:13

...Niech ktoś napisze co wprowadzili nowego? Jestem ciekaw, Xpanded z korga M3 to poważne wyzwane dla Rollanda czy Yamahy....

Przeciez pod wskazanym linkiem znajdziesz wszystko, nawet z obrazkami
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » piątek 07 lis 2008, 23:28

......Jest nowe oprogramowanie do Rolanda Fantom G. Wersja 1.20

Informacja na Roland Clan z linkami.

Wygląda na dużo poprawek i usprawnień....
Niech ktoś napisze co wprowadzili nowego? Jestem ciekaw, Xpanded z korga M3 to poważne wyzwane dla Rollanda czy Yamahy....
W tym Rolandzie mam jeszcze sys.1.10 jest troche chyba na szybko wypuszczony system ,bardzo ubogie menu do edycji w trybie seq.,a może troche dziwnie zaprojektowane i nie łatwe w obsłudze trzeba sie napstrykac,miałem problem z funkcją COPY w utworze na 3/4,wchodząc do edycji pokazywał cały czas 4/4,co spowodowało poprzesuwanie taktów nie mogłem dojść do ładu...
co do barw...60% bez sensu i nie przydatne,bez czadu...kręce swoje i mam z tego radoche bo sie da...
Fortepiany ...masa ale dziwne,w graniu artykulacyjnym...w porównaniu z XS którego sie pozbyłem ,tam też jest kilka ale każdy znacząco sie różni od drugiego,tu minimalne niuanse
to na co liczyłem Rhodesy...fajne ale tylko te Vintage hard,brak takich miękkich...miałem wczesniej Fantoma s88 i tu są niby te same,a jednak już nie ...
smyki ,viole...twarde bez duszy i co mnie wkurza najbardziej to stopy jakie zapakowali do zestawów perk...
trzeba pakować wavy.ale to obcina polifonie...
i im dłużej przy nim siedze to już czar dużego ekranu przestaje na mnie robić wrażenie...
ale mimo tych niuansów,to i tak zasiadam do niego z przyjemnoscia,bo są perełki,brak takiego arpeg. jak w xs-ie,ale już sie przekonuje że nie sposób jest mieć wszystko w jednym.ładuje nowy os...zobaczymy co tam ciekawego.pzdr
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » sobota 08 lis 2008, 01:14

SORRY!Powinienem najpierw zainstalować łatke 1.20 bo teraz to mam od ucha do ucha,jest SUUUPER!
1gb na audio,i dodali funkcje TRACK EDIT COPY,ale to jest tylko namiastka,i wiele innych wszystko jest na youtube:nowe funkcje
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 12:52

...SORRY!Powinienem najpierw zainstalować łatke 1.20 bo teraz to mam od ucha do ucha,jest SUUUPER!
1gb na audio,i dodali funkcje TRACK EDIT COPY,ale to jest tylko namiastka,i wiele innych wszystko jest na youtube:nowe funkcje ...
A Piano roll też doszło? Ja uważam że to najlepsza funkcja jaka doszła w M3 po wgraniu updata.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 13:47

A Piano roll też doszło? Ja uważam że to najlepsza funkcja jaka doszła w M3 po wgraniu updata....

O ile się nie mylę, Piano Roll jest dostępny w Fantomie G od początku.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 14:59

...A Piano roll też doszło? Ja uważam że to najlepsza funkcja jaka doszła w M3 po wgraniu updata....

O ile się nie mylę, Piano Roll jest dostępny w Fantomie G od początku....
"Well the Fantom G does display data in a piano roll format, but the the only way to actually edit it is to use the Event List displayed alongside the piano roll view."
Czyli wychodzi na to że nie można sobie tak dobrowolnie układać i rozciągać "kwadracików" jak w M3?! W sumie nie wyobrażam sobie układania i rozciągania guzikami w okół ekranu. Na M3 stylus w rękę i lepiej niż myszką można działać:)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 15:04

Czyli wychodzi na to że nie można sobie tak dobrowolnie układać i rozciągać "kwadracików" jak w M3?! W sumie nie wyobrażam sobie układania i rozciągania guzikami w okół ekranu. Na M3 stylus w rękę i lepiej niż myszką można działać:)...

Czyli po raz kolejny wychodzi na to, że dla tych co nie potrafią grać - M3 sprawdza się lepiej.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 17:22

...Czyli wychodzi na to że nie można sobie tak dobrowolnie układać i rozciągać "kwadracików" jak w M3?! W sumie nie wyobrażam sobie układania i rozciągania guzikami w okół ekranu. Na M3 stylus w rękę i lepiej niż myszką można działać:)...

Czyli po raz kolejny wychodzi na to, że dla tych co nie potrafią grać - M3 sprawdza się lepiej. ...
Nie wiem czy możliwość bardziej szczegółowego tworzenia muzyki można nazwać prostszą metodą. Wychodzi na to że bardziej komfortowa i jednocześnie bardziej szczegółowa praca = posiadanie mniejszych umiejętności. Czyli programy komputerowe posiadające piano roll są dla tych "tępych" a te bez dla profesjonalistów?
Korg po prostu wyprzedza inne stacje robocze zawsze o krok do przodu jeśli chodzi o możliwości, bo z barwami to różnie bywa. Nie zgadzasz sie z tym? ok ale podaj jakiś argument bo ogólnie to każdy może się wypowiadać nie mając wiedzy na ten temat.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 18:18

ogólnie to każdy może się wypowiadać nie mając wiedzy na ten temat....

No dokładnie
Co prawda, to prawda

(BTW: widziałeś kiedyś na oczy cokolwiek innego niż M3?)

ODPOWIEDZ