Adobe Audition 3 - wyrównanie nierównej zagrywki
- dariusdark
Witam!
Mam problem jak w temacie. Nagrywam gitarzystę który mimo nagrywania z metronomem, nie gra zbyt równo szczególnie przy szybszych partiach, tzn. że gdy ma zagrać riff ósemkowy to wychodzą mu nie tylko prawie równe ósemki ale też parę ósemek z kropką i szesnastki - po prostu jest nie równo. Mam takie pytanie - czy istnieje jakaś funkcja w Adobe Audition 3 która automatycznie wyrówna ścieżkę np. przy zadanym wcześniej tempie tak żeby ósemka była ósemką??
Z góry dzięki za porady.
Pozdr.
Mam problem jak w temacie. Nagrywam gitarzystę który mimo nagrywania z metronomem, nie gra zbyt równo szczególnie przy szybszych partiach, tzn. że gdy ma zagrać riff ósemkowy to wychodzą mu nie tylko prawie równe ósemki ale też parę ósemek z kropką i szesnastki - po prostu jest nie równo. Mam takie pytanie - czy istnieje jakaś funkcja w Adobe Audition 3 która automatycznie wyrówna ścieżkę np. przy zadanym wcześniej tempie tak żeby ósemka była ósemką??
Z góry dzięki za porady.
Pozdr.
- macandroll
Re: Adobe Audition 3 - wyrównanie nierównej zagrywki
...Witam!
Z góry dzięki za porady.
Pozdr....
Jezeli to nie są wartosci punktowe (Staccato) ktore na oko na się rozdzielić to pozostaje ci cięcie i reczne przestawianie regionów. Jeżeli są to pojedyńcze rytmiczne oderzenia można skorzystac z takich dobrodziejstw ktore oferuje Pro Tools (elactic audio) czy Samplitude (Quantization tempo). Ale to sie sprawdzi raczej z takimi sladami jak perkusja czy bass. W Adobe Audition nie wiem czy jest cos takiego. Z przesterowanymi gitarami granych "plamami" nie da rady i zostaje ręczna robota i ukladanie każdego uderzenia samemu.
Generanie pomyslałbym o innym gitarzyscie.
Z góry dzięki za porady.
Pozdr....
Jezeli to nie są wartosci punktowe (Staccato) ktore na oko na się rozdzielić to pozostaje ci cięcie i reczne przestawianie regionów. Jeżeli są to pojedyńcze rytmiczne oderzenia można skorzystac z takich dobrodziejstw ktore oferuje Pro Tools (elactic audio) czy Samplitude (Quantization tempo). Ale to sie sprawdzi raczej z takimi sladami jak perkusja czy bass. W Adobe Audition nie wiem czy jest cos takiego. Z przesterowanymi gitarami granych "plamami" nie da rady i zostaje ręczna robota i ukladanie każdego uderzenia samemu.
Generanie pomyslałbym o innym gitarzyscie.
Dokładnie sa algorytmy do automatycznego wyrównywania, nie wiem czy akurat w AA3... ale nawet jesli to sciezka mocno przesterowanej gitary nie ma zadnych transientów które mogłby algorytm złapac jako punkty odniesienia... dalej... nawet jesli byś ustalił miejsca transientów ręcznie to nawet po zrenderowaniu sciezki najlepszym algorytmem ostro stracisz na brzmieniu...
Swoja droga
ideałow nie ma... jesli ogolnie trzyma sie chlopak w tempie to radze dograc drugą sciezke i rzucic obie w panoramie... takie zdublowanie moze spowodować ze łacznie obie sciezki zabrzmia jakby były zagrane równo... albo jesli jest na prawde źle to bedzie jeszcze wieksza kaszana...
Ogolnie odesłac gitarzyste na poł roku do metronomu... albo uproscić aranż...
Swoja droga

Ogolnie odesłac gitarzyste na poł roku do metronomu... albo uproscić aranż...
Spróbuj programem Celemony Melodyne - jest a przynajmniej do niedawna była wersja trial.
I jeszcze funkcjami quantization w programach typu DAW ( Cubase, Sonar ).
Pozdrawiam
I jeszcze funkcjami quantization w programach typu DAW ( Cubase, Sonar ).
Pozdrawiam
Cubase time warp czy jakoś tak ta funkcja się nazywa. Roboty jest z tym w pytę, więc lepiej nagrać jeszcze raz (lub nagrać wiele podejść i wybrać najlepsze fragmenty).
Można też gitarzyście wszyć metronom w tyłek (tak jak esperal), ale skubańcy często wydłubują go ostrym końcem struny. :)
Można też gitarzyście wszyć metronom w tyłek (tak jak esperal), ale skubańcy często wydłubują go ostrym końcem struny. :)
- dariusdark
...Cubase time warp czy jakoś tak ta funkcja się nazywa. Roboty jest z tym w pytę, więc lepiej nagrać jeszcze raz (lub nagrać wiele podejść i wybrać najlepsze fragmenty).
...
Hehe DOBRE
Nie no gitarzysty raczej nie będę wymieniał ale ta ostatnia sugestia z tym metronomem jest the best
Chyba dam mu jeszcze jedną szansę...
...
Hehe DOBRE

Nie no gitarzysty raczej nie będę wymieniał ale ta ostatnia sugestia z tym metronomem jest the best

- mr-hammond
Ja znam taki patent że jesli to nasz kolega i nie chcemy mu robić przykrości to nagrywa ( powtarza po nim) ktos inny ( jesli sie da ) , czasem virtualny gitarzysta:) a koledze sie mówi " tak to tu ustawilismy wyrownalismy że dobrze gra" .
...Ja znam taki patent że jesli to nasz kolega i nie chcemy mu robić przykrości to nagrywa ( powtarza po nim) ktos inny ( jesli sie da ) , czasem virtualny gitarzysta:) a koledze sie mówi " tak to tu ustawilismy wyrownalismy że dobrze gra" .
...
I wten sposob uwierzy ze w studio mozna ze wszytskim zdzialac cuuuda.
Ja jestem za tym zeby nagral to faktycznie inny gitarzysta, a ten fakt byl dla niego motorem do treningu
...
Ja jestem za tym zeby nagral to faktycznie inny gitarzysta, a ten fakt byl dla niego motorem do treningu

- mr-hammond
...
To co opisałem jest z życia wzięte :). Ludzie i tak myślą że " przepuszczą przez miksery, albo że komputer zaśpiewa" :)

To co opisałem jest z życia wzięte :). Ludzie i tak myślą że " przepuszczą przez miksery, albo że komputer zaśpiewa" :)