Reasumując, dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Przydadzą się.
Pomimo niestosownych uwag od kilku forumowiczów temat był całkiem ciekawy i dał mi pogląd na interesujące mnie sprawy dotyczące zaproponowanego przeze mnie wątku oraz na to co dzieje się na tymże forum.
Było kilka propozycji instr., vsti typu multitimbral, które pozwolą na szybką i łatwą "podmianę" brzmień w standardzie GM. Kilka uwag dotyczących samych "przeróbek midi" jak i innych równie cennych.
Z waszych propozycji ja wybiorę 2 instrumenty
- Colossusa, którego właśnie zamawiam
- Rolanda GW 8, którego wykorzystam podczas występów "live" a to co mnie przekonało do jego zakupu to przede wszystkim funkcja akompaniatora, całkiem przyzwoite brzmienia oraz mozliwość odtwarzania mp3.
Dziekuję wszystkim za posty i pozdrawiam jednocześnie kończąc ten temat.
GajosMix
Jaki instr. VSTi do poprawy brzmienia plików MIDI w standardzie GM?
-
Re: Jaki instr. VSTi do poprawy brzmienia plików MIDI w standardzie GM?
Gajosmix ja także uważam ze to droga na skróty i to na duże skróty.Jeżeli chodzi o zapoznanie się z protokołem midi to się zgodzę,chociaż podmieniając brzmienia przeważnie kasuje się SysExclusive i zmienia komunikaty Program Change i CC.Ja odnoszę wrażenie ze chodzi tu o to żeby szybko zrobić kawalek na chałturę i mieć go z głowy.Teraz mało kto płaci za przerabianie midów.Przeciętnemu chałturnikowi wystarcza to co sciągnie z netu bo resztę wokal przykryje i aby się funty zgadzały.Takie jest podejście i nikt mi nie powie ze jest inne bo mam dwadziescia lat grania róznych jobów i wesel za sobą.Pisałeś także ze któregoś dnia zrobiłeś trzy midy i fajnie brzmią.Naprawdę to zła droga.Nie ma większej satysfakcji dla MUZYKA od dobrze napisanej i dobrze zagranej aranzacji.Słuchałem Twoich przeróbek.Niezły bit czy Acces Virus czy Nexus nie pomogą szkolnie zagranej aranżacji.Z Twojego repertuaru sluchałem utworu Hits Mix i tam był kawałek Santany-Coorazon Espinado chyba.Słuchaj odlot.Fajnie zagrane,fajna gitara,fajny efekt na wokalu.Nie wiem czy to Twój aranż czy wykombinowany od kogoś ale powinieneś iść tą drogą bo w tym kawałku słyszałem muzykę.W mojej okolicy jest sporo muzyków podmieniaczy brzmień.Cały czas coś kobminują,wymieniają się utworami,crakami programów aby więcej i więcej bo może akurat na chałturze się przyda.Stoją przy wypaśnych parapetach ale tylko stoją gdyż nawet nie wiedzą w jakiej tonacji idzie kawałek a z ręki grają tylko Białego Misia.Posiadają mnóstwo oryginalnych wykonań utworów i podkladają do nich nieudolnie wokal.Na chałturze wszystko pójdzie po pewnej godzinie.Słuchaj np jakbyś energię i czas włozony w przeróbkę mida poświęcił na ułożenie bębnów nawet na dwóch śladach do tego dodał ładne brzmienie basu a na imprezce resztę dograł na żywo czyli klawisz i gitarka np.Zapewniam Cię ze efekt murowany a Twoja muzyka by miała znamiona pracy twórczej.Pomyśl o tym.Nie pisałem tu nic złośliwie więc nie unoś się na mnie.Także nic nie mam do grania wesel i jobów wszelakich.Wiadomo od zawsze ze midy przerabia się po to zeby go jakoś podać na weselu,choince co najwyżej na jakimś podmarketowym koncercie lub ogródku piwnym.Podejrzewam ze nikt ich nie przerabia żeby zapoznać się z protokołem midi.Nie wyobrażam sobie żeby używać midów na poważnym koncercie gdzie ludzie przychodzą słuchać muzyki a nie pić piwko czy tańczyć.Jednak do tańca także trzeba umieć grać i my uczmy się właśnie tego.
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach
- Colossusa, którego właśnie zamawiam
Bez sensu. Już od początku tego tematu źle zrozumiałeś. Chodziło o Goliatha - następcę Colossusa, który jest na pewno bardziej dostępny, a który zawiera to samo co Colossus + dużo nowych instrumentów, w tym niezły fortepian.
Colossus został wycofany ze sprzedaży kilka miesięcy temu.
- Piotr
Bez sensu. Już od początku tego tematu źle zrozumiałeś. Chodziło o Goliatha - następcę Colossusa, który jest na pewno bardziej dostępny, a który zawiera to samo co Colossus + dużo nowych instrumentów, w tym niezły fortepian.
- Piotr
...- Colossusa, którego właśnie zamawiam
- Piotr...
Drogi .. Piotrze ... jak najbardziej jest w sprzedaży. Właśnie przed tygodniem otrzymałem świeżutką paczuszkę z Colossusem z DjShopu.
Sam program nie zachwyca , brzmienia ... neutralne, dośc dobrze rozplanowane w panoramie, pewne i najważniejsze pasujące do siebie jak ... jakby porównać je do brzmienia lepszej klasy keyboardów. JEDNO co nie ZACHWYCA niestety to BĘBNY - PORAŻKA ! No cóż, posiłkuje się więc Batte'rią ( generalnie odstawiłem sample od NI i używam "swoich", róznie "łapanych" z sieci od znajomych itp, oraz swoim niezawodnym SAMPLE TANKIEM 2.5 XL. )
Na dniach będę aranżował kolędy na Colossusie ... postaram się wrzucić linka to posłuchacie. Przypadły mi tam niektóre barwy nadające się klimatem na kolędowanie.
A.. a co do tematu "konwersji midi na mp3" bo tak właściwie krążą "podkłady" to zajmuje się tym NAPRAWDĘ CAŁA rzesza muzyków, chałturników, wokalistów, karaoke ' nistów - he he :) i można tak wymieniać długo. Midów u "nas" dostatek, a przeróbki midi filów są BARDZO popularne w "branży... generalnie ... hmmm...chałturniczej. Kto zatem ma do zaoferowania lepsze brzmienie ten wygrywa "ten swoisty wyścig za klientem". I są też tacy, którzy z tego całkiem nieźle żyją !
- Piotr...
Drogi .. Piotrze ... jak najbardziej jest w sprzedaży. Właśnie przed tygodniem otrzymałem świeżutką paczuszkę z Colossusem z DjShopu.
Sam program nie zachwyca , brzmienia ... neutralne, dośc dobrze rozplanowane w panoramie, pewne i najważniejsze pasujące do siebie jak ... jakby porównać je do brzmienia lepszej klasy keyboardów. JEDNO co nie ZACHWYCA niestety to BĘBNY - PORAŻKA ! No cóż, posiłkuje się więc Batte'rią ( generalnie odstawiłem sample od NI i używam "swoich", róznie "łapanych" z sieci od znajomych itp, oraz swoim niezawodnym SAMPLE TANKIEM 2.5 XL. )
Na dniach będę aranżował kolędy na Colossusie ... postaram się wrzucić linka to posłuchacie. Przypadły mi tam niektóre barwy nadające się klimatem na kolędowanie.
A.. a co do tematu "konwersji midi na mp3" bo tak właściwie krążą "podkłady" to zajmuje się tym NAPRAWDĘ CAŁA rzesza muzyków, chałturników, wokalistów, karaoke ' nistów - he he :) i można tak wymieniać długo. Midów u "nas" dostatek, a przeróbki midi filów są BARDZO popularne w "branży... generalnie ... hmmm...chałturniczej. Kto zatem ma do zaoferowania lepsze brzmienie ten wygrywa "ten swoisty wyścig za klientem". I są też tacy, którzy z tego całkiem nieźle żyją !
Tak jak pisałem w wątku powyżej, zdarza się, że mają jeszcze jakieś sztuki w magazynach, ale Colossus, został oficjalnie zastąpiony Goliathem. EW skończyła się licencja na Kompakt player od Native Instruments, między innymi dlatego EW nie sprzedaje już żadnych produktów opartych na tym silniku, a zastępuje je swoim autorskim - PLAYem.
Mam nadzieję, że DjShop zaproponował Ci sensowną cenę, bo za Goliatha, który jest dużo bogatszą biblioteką (i zawiera w sobie wszystkie brzmienia Colossusa) zapłaciłbyś 550 Euro. I dostałbyś drugi produkt EWQL o tej samej lub niższej cenie gratis. Przestrzegałem przed tym w tym wątku... W dodatku, nie ma czegoś takiego jak odsprzedaż albo zwrot (jest to wyraźnie zaznaczone w licencji, dlatego warto je czytać).
Zgadzam się, że brzmieniowo Colossus to nie mega wypas (no, już ma swoje lata), ale jak się zagłębisz w edycję midi, to będziesz zadowolony.
Na razie oczywiście, bo apetyt rośnie.
W każdym razie, miłego użytkowania :).
- Piotr
Tak jak pisałem w wątku powyżej, zdarza się, że mają jeszcze jakieś sztuki w magazynach, ale Colossus, został oficjalnie zastąpiony Goliathem. EW skończyła się licencja na Kompakt player od Native Instruments, między innymi dlatego EW nie sprzedaje już żadnych produktów opartych na tym silniku, a zastępuje je swoim autorskim - PLAYem.
Mam nadzieję, że DjShop zaproponował Ci sensowną cenę, bo za Goliatha, który jest dużo bogatszą biblioteką (i zawiera w sobie wszystkie brzmienia Colossusa) zapłaciłbyś 550 Euro. I dostałbyś drugi produkt EWQL o tej samej lub niższej cenie gratis. Przestrzegałem przed tym w tym wątku... W dodatku, nie ma czegoś takiego jak odsprzedaż albo zwrot (jest to wyraźnie zaznaczone w licencji, dlatego warto je czytać).
Zgadzam się, że brzmieniowo Colossus to nie mega wypas (no, już ma swoje lata), ale jak się zagłębisz w edycję midi, to będziesz zadowolony.
Na razie oczywiście, bo apetyt rośnie.
W każdym razie, miłego użytkowania :).
- Piotr
A to mnie zaskoczyłeś ... nic nie wiedziałem o promocji ... ale ... mam tutaj płytkę z napisem BONUS - PIANO ... właściciwe 4 brzmienia * razem prawie 8 GB ) dziś zainstaluje to zobaczymy.
Chciałem jeszcze raz przestrzec wszystkich, którzy zamierzają kupić produkty EastWest w wersji NI Kompakt (czyli stare wersje EWQL Symphonic Orchestra, Stormdrum1, RA, Colossus itd), że oficjalnie zostały one wycofane ze sprzedaży 1. września 2008. Pokrewne sklepy zostały wcześniej poinstruowane aby zdjąć z oferty te produkty.
Powodem do tego jest fakt, że licencja EW na Kompakt zakończyła się 1. września. W związku z tym, jeśli kupiliście coś po tym dniu, oficjalnie nie będziecie w stanie tego zarejestrować (w praktyce prawdopodobnie istnieje jakiś grace period, ale brak dokładnych informacji).
http://www.soundsonline-forums.com/showthread.php?t=17590
Oczywiście obecni użytkownicy nie będą mieli problemów z aktywacją produktów zarejestrowanych przed 1. września.
- Piotr
Powodem do tego jest fakt, że licencja EW na Kompakt zakończyła się 1. września. W związku z tym, jeśli kupiliście coś po tym dniu, oficjalnie nie będziecie w stanie tego zarejestrować (w praktyce prawdopodobnie istnieje jakiś grace period, ale brak dokładnych informacji).
http://www.soundsonline-forums.com/showthread.php?t=17590
Oczywiście obecni użytkownicy nie będą mieli problemów z aktywacją produktów zarejestrowanych przed 1. września.
- Piotr