Jaki instr. VSTi do poprawy brzmienia plików MIDI w standardzie GM?

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
elmuz1
Re: Jaki instr. VSTi do poprawy brzmienia plików MIDI w standardzie GM?

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 03 lis 2008, 16:32

OJ JO JOJ !!!! ależ zawodowiec się znalazł. A może te midy to nie dla mnie ,może robię to na zamówienie, może mam chęć porozmawiać o interesujących mnie sprawach na tym forum.
Proponowałbym abyś Elmuz nie wtrącał takich wątków ... rusz głową a potem pisz a nie wywalasz to co ci ślina na język przyniesie!
No i jeszcze jedno ... ja nie pytałem o aranżację czy sposób tworzenia utworów w midi ( takowe robiłem już na początku lat 90, jesli ci o to chodzi ! ) tylko spytałem o instr., vsti, za pomocą których w w dość szybki sposób mogę "podmienić barwy" z biblioteki GM.
Zatem piszesz nie na temat Elmuz.
Jakkolwiek, pozdrawiam
I dzekuję za posty.
Temat niech się rozwija.

wiem, że Hypersonic 2 i Colosus ze stajni eastwest ... a inne propozycje ?
Myśl, pisz co chcesz. Dla mnie temat bardzo infantylny, Twoje podejście również, ale bez obrazy.
Pisząc o instr. VSTi nie mówisz o cenie takiego instrumentu. Rozumiem, że cena nie gra roli?

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » poniedziałek 03 lis 2008, 16:37

...Tyle pracy a wszystko i tak nadal brzmi jak puszczone z samograja... tyle ze takiego drozszego...

Przydaloby sie nauczyc grac na gitarze... lub zainwestowac w jakas dobry isntryment vst symulujacy gitarke... ostatnio wyszlo pare pozycji warych uwagi......

Właśnie temat gitar ... co ciekawego proponujesz ?
Próbowałem Real Strat z Amplitube ale nie fajnie współbrzmiało z resztą.
Próbowałem gitar z Reasona ale brzmiało jak SampleTank.
No i jeszcze najważniejsze ... jeśli scieżka midi symulująca gitarę nagrana jest źlę to niepomoże żaden vsti, chyba mam rację ?!

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » poniedziałek 03 lis 2008, 16:41

Myśl, pisz co chcesz. Dla mnie temat bardzo infantylny, Twoje podejście również, ale bez obrazy.
Pisząc o instr. VSTi nie mówisz o cenie takiego instrumentu. Rozumiem, że cena nie gra roli? ...

Elmuz a co infantylnego widzisz w moim pytaniu ? Taka obróbką midów zajmuje się masa osób, które nie mogą, nie mają czasu lub mozliwości na stworzenia własnych podkładów muzycznych i korzystają z "gotowców".

Tak, cena nie gra roli.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 03 lis 2008, 17:10

Jest jeszcze BANDSTAND, ale to również "tylko" przeróbka brzmień midi na lepsze midi. Choć dla mnie brzmi ok.
Nie którzy poprawiali tym brzmienia karaoke.
Muzyk, gitarzysta

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » poniedziałek 03 lis 2008, 22:48

Powiem szczerze,jak miałbym dokonywać tylu zabiegów,kupować tak drogie i wypaśne VSTi żeby midy przerabiać to by mi ręce opadły.Długie lata zajmowalem się produkcją coverów i nigdy nie przerabiałem mida.Przy odrobinie wprawy,talentu i obeznania z instrumentem w niecały dzień można popełnić aranż o niebo lepszy niż każdy przerabiany mid.Jeżeli nie wierzysz to zajrzyj na stronę bity.com.pl Woman in love,The best,Kasztany,Bal wszystkich świętych czy Lets get loud powstały w kilkanaście godzin z sampli formatu EMU i AKAI przeważnie,natomiast utwór Zabiorę Cię Magdaleno tylko z EMU jedynie bębny AKAI.Jak brzmią oceń sam.Są to produkcje robione z pięć lat temu,natomiast kawalek Pokaż na co Cię stać robiony niedawno tylko i wylącznie z brzmień VSTi i brzmi chyba najgorzej chociaż lepiej od przerobionego mida.W utworze Smoke on the water kolega zagrał na gitarze od poczatku do konca za drugim podejsciem(wersja bez basu gdyż ten basik R.Glovera pozostawiłem sobie do popełnienia na żywym instrumencie).Nie uważam się za nazbyt utalentowanego ale granie tych kawalków to była czysta przyjemność.Jakbym mial je przerabiać z midów,podstawiać brzmienia i wyważać proporcje,masterować to bym chyba oszalał.
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » wtorek 04 lis 2008, 00:40

Instrumenty vsti nie zakupione zostały TYLKO do przeróbek midi...jeśli miałbym wydać 1.400 zł za SampleTanka 2.5 tylko po to, to faktycznie puknałbym sobie w łeb. A gdzie inne jak Nexus, Sonar ...
Przerabianie midów to zajęcie powiedziałbym stałe ... od lat koledzy i koledzy kolegów przynoszą mi własne, kupione , ściągnięte ( nie interesuje mnie to ) midy i proszą o zamianę brzmień, ustawienie proporcji itd. Zatem robię to i poświecam na to kupę czasu ... jak i też mam z tego całkiem przyjemnie profity + -

Zajęcie faktycznie jest czasochłonne ale nie zawsze. Dzisiaj np., przerobiłem 3 midy i oddałem jako gotowce. Całkiem fajnie wyszły.
Co jakiś czas będę je dorzucał na www.chomikuj.pl/gajosmix skąd można je ściągnąć po zalogowaniu się.

Zajęcie jest całkiem fajne i jak masz trochę więcej czasu to można sobie podłubać.
Co do robienia samemu midów znanych utworów to nie mam takiej potrzeby ale robiłem to dłuugie lata ( jeszcze w czasach Atari i Cubase ! ). Właściwie to skończyłem to robić w momencie gdy zaczęłem "przeróbkę" midów na zamówienie ... Zawsze można coś wybrać z kolekcji. Uwierz, że niektórzy przynoszą mi tego sterty więc zmuszony często jestem do odrzucania "chłamu" Ale generalnie jakośc aranżacji poprawiła się w ostatnich latach. Biorą się za to fachowcy, są sklepy internetowe itd.

amis

Post autor: amis » wtorek 04 lis 2008, 10:24

gajos jak myślisz, dlaczego Twoje tematy są kasowane? masz jakiś pomysł? to Ci podpowiem - bą sa infantylne i trochę się ośmieszasz... to jest forum profesjonalistów a nie nowicjuszy, którzy sa na etapie podkładania vst pod gotowe midi... nie umiejąc tabliczki mnożenia próbujesz szukać czegoś na politechnice, rozumiesz?
www.psychologium.net

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 04 lis 2008, 10:56

Szczerze mówiąc, Panowie, najbardziej dziwi mnie fakt, że można "podkładać brzmienia" pod midi i sprzedawać jak swoje.

- Piotr

R.B.

Post autor: R.B. » wtorek 04 lis 2008, 11:08

...gajos jak myślisz, dlaczego Twoje tematy są kasowane? masz jakiś pomysł? to Ci podpowiem - bą sa infantylne i trochę się ośmieszasz... to jest forum profesjonalistów a nie nowicjuszy, którzy sa na etapie podkładania vst pod gotowe midi... nie umiejąc tabliczki mnożenia próbujesz szukać czegoś na politechnice, rozumiesz? ...
Kazdy od czegos zaczyna ! wiec mysle ze i tu sie znajdzie miejsce dla takich kolegow jak on i jego pytania ,wiec nie wiem po co sie wku.....
Ma kolega pytanko i kto chce pomoc to odpisze ,a jesli temat Cie nie intereseju albo jest infantywny dla Ciebie - to po co zabierasz glos?
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

amis

Post autor: amis » wtorek 04 lis 2008, 11:46

po to żeby mu dać do zrozumienia, że szuka pomocy w złym miejscu... żeby było jasne, ja nie jestem profesjonalistą w tej branży... ale jestem tu na tyle długo, zeby wiedzieć jakie informacje na tym forum może uzyskać... jacy ludzie tu są i czym się zajmują...
www.psychologium.net

ODPOWIEDZ