BFD2 - problem z pamięcią 4GB

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zbynia
Re: BFD2 - problem z pamięcią 4GB

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 lis 2008, 23:36

zapomnij - soft to glownie zabawki i nic pro na to nie ma.....
zreszta popularnosc na tyle mala ze nikomu nie chce sie z tym bawic

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » poniedziałek 03 lis 2008, 23:40

...zapomnij - soft to glownie zabawki i nic pro na to nie ma.....
zreszta popularnosc na tyle mala ze nikomu nie chce sie z tym bawic...
To trochę smutne z racji, że linux duuuużo mniej obciąża hardware więc była by tu duża szansa na zwiększenie wydajności. No ale nic. Wychodzi na to, że w grze zostaje tylko osc vs. win.

może ktoś usłyszy mój cichy apel i pójdzie w stronę linuxa:P

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » poniedziałek 03 lis 2008, 23:49

To tak naprawde czuje sie oszukany i powinienem reklamowac produkt : BFD2, poniewaz jest to aplikacja 32bit...w Windows Vista 32bit krztusi sie przy 4GB, bo ma ograniczenia....wiec nie moge produktu wykorzystac w 100%....a ze nie jest to program 64bitowy to zapewne efekt dzialania bedzie podobny. No zenada!! Ze tez musialem naciac sie z tym programem. Zaufalem ocenie EiS, ze jest OK....a tutaj cokolwiek chce zrobic to ma jazdy....jak nie z pamiecia to sie krztusi przy odtwarzaniu (przy roznych konfiguracjach liczbowych w engine). Dzisiaj jak eksportowalem plik to high-hat zamiast wybrzmiewac do konca...z braku pamieci zostal skrocony do polowy. Ja pierdziele......mam dolek, bo perkusja elektroniczna nie moze zostac w pelni wykorzystana. Owszem, jako sterownik tak....ale program BFD po prostu mnie rozczarowuje z kazdym krokiem:(( Pomozcie prosze, bo deprecha mnie ogarnia:((
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 04 lis 2008, 00:22

Na forum FXpansion piszą, żeby:

1) Reduce the detail in BFD2
2) Reduce the Max Velocities in BFD2
3) Reduce the caches in BFD2 to 8k
4) Use BFD2 n 16 bit mode

Na Twoim miejscu, pobawiłbym się z ustawieniami streamingu, czyli wielkość buffora (cache?) tak, żeby w realtime grało w porządku. Potem bym robił render w realtime.

Podejrzewam też, że wtyczka może być czuła na latencję i przy większej lub mniejszej wykorzystuje więcej lub mniej pamięci.

Nie jest możliwe, żeby wtyczka nie była w stanie załadować instrumentu i nim grać bez większych problemów.

Rozumiem, że to duża biblioteka, ale dla porównania - ładuję Steinwaya D (z QL Pianos), który sam na dysku zajmuje prawie 60GB. Instrument na dzień dobry łyka 5000 sampli - użycie pamięci wynosi niecałe 750MB. Strumieniowanie, całkiem płynne. Ubytki przy swobodnej grze - sporadyczne.

- Piotr

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » wtorek 04 lis 2008, 00:25

Te 16bit to po prostu skandal, ze musze uciekac do takich metod, gdy projekt mam 24bitowy. Ale dziekuje Peter za porady. Sprobuje dzisiaj jeszcze poustawiac conieco......fakt.......nie wpadlem na to, ze niska latencja niby dobrze pracuje, ale to wykrzaczanie moze byc efektem jej niewydolnosci. Calkiem prawdopodobne. Bede walczyl, ale juz cierpliwosc jest u schylku....trzymaj kciuki:)

A tak w ogole to zapraszam Cie Peter do studyjka, jesli jeszcze mieszkasz w Lodzi. Daj cynk w prywatnym mailu:)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

ODPOWIEDZ