Muzyka elektroniczna - stare czasy, dobre czasy...

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:
Re: Muzyka elektroniczna - stare czasy, dobre czasy...

Post autor: fabian » poniedziałek 03 lis 2008, 21:04

dobra dobra, lepiej sie juz uspokojcie, bo zaraz kapcie pospadaja ze stop!!

uwazam, ze nie ma o czym gadac w tym temacie i pisze to jako np. wielki fan oldfielda - posiadam chyba wszystkie jego plyty i wiem, ze robil czesto duzy klocek niezlej muzyki (nie wszystkiego da sie sluchac ale jednak)

i pewnie kazdy ma jakis sentyment do "starych dziadow" - jedni wlasnie ubostwiaja klasyczna el muze, inni stary poczciwy art rock etc..

na koniec chcialbym jeszcze dodac, ze wspolczesna muzyka elektroniczna ma sie nijak do klasycznej el muzyki, bo korzenie ma zupelnie gdzie indziej - dlatego porownanie ze wspolczesnymi tworami tego typu jest bez sensu!!
[addsig]
the Sun Personality

2ms

Post autor: 2ms » poniedziałek 03 lis 2008, 21:39

...dobra dobra, lepiej sie juz uspokojcie, bo zaraz kapcie pospadaja ze stop!!

uwazam, ze nie ma o czym gadac w tym temacie i pisze to jako np. wielki fan oldfielda - posiadam chyba wszystkie jego plyty i wiem, ze robil czesto duzy klocek niezlej muzyki (nie wszystkiego da sie sluchac ale jednak)

i pewnie kazdy ma jakis sentyment do "starych dziadow" - jedni wlasnie ubostwiaja klasyczna el muze, inni stary poczciwy art rock etc..

na koniec chcialbym jeszcze dodac, ze wspolczesna muzyka elektroniczna ma sie nijak do klasycznej el muzyki, bo korzenie ma zupelnie gdzie indziej - dlatego porownanie ze wspolczesnymi tworami tego typu jest bez sensu!!
...

człowieku przestań pisac już takie głupoty !
[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 03 lis 2008, 22:01

...
?
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » wtorek 04 lis 2008, 10:35

Lubiącym el-muzykę polecam płyty grupy Boards of Canada, zwłaszcza 'Geogaddi'.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 04 lis 2008, 13:45

=============
Alez jakie głupoty? Mr. Fabian ma przecież rację, choć do końca z tymi starymi dziadami to tak nie jest, a i Oldfield ma tyle wspólnego z "muzyką elektroniczną" co ja z orką pługiem. A Oldfield jest dla starych dziadów - czyli dla mnie i bardzo się z tego cieszę. Oczywiście stary Oldfield, z czasów gdy używał elektorniki INSTRUMENTALNIE a nie zabawkowo, jak to to robi obecnie. Wszystkie inne nurty "el-muzyki" to tylko szukanie pretesktu do wykorzystania kolejnych cudownych maszynek.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » środa 25 mar 2009, 18:41

Podajcie proszę wasze ulubione kompozycje z muz el, chciałbym się trochę wsłuchać w ten konceptualizm - choć prawdopodobnie to robię, ale znam to pod inną nazwą gatunku:)

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 25 mar 2009, 21:05

Całe Warp Records, Orbital, a także wczesne Techno za czasów Detroit.
Mimo, iż mam niecałe 20 lat, to uwielbiam Kraftwerka, Orbitala, Bilińskiego, Richarda D. Jamesa i "dinozaury" elektroniki. To samo się dotyczy trochę "nowszych" wykonawców jak Drexciya czy AP za starszych czasów (89-96).

Inspiruję się tymi starymi czasami i szczerze mówiąc, obecne trendy muzyki w 9/10 są wielką kupą Kału przez wielkie K, dlatego jestem przez niektórych nazywany epigonem
Stay Psychedelic People!

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 25 mar 2009, 21:24

...Całe Warp Records, Orbital, a także wczesne Techno za czasów Detroit.
Mimo, iż mam niecałe 20 lat, to uwielbiam Kraftwerka, Orbitala, Bilińskiego, Richarda D. Jamesa i "dinozaury" elektroniki. To samo się dotyczy trochę "nowszych" wykonawców jak Drexciya czy AP za starszych czasów (89-96).

Inspiruję się tymi starymi czasami i szczerze mówiąc, obecne trendy muzyki w 9/10 są wielką kupą Kału przez wielkie K, dlatego jestem przez niektórych nazywany epigonem ...
Nie tędy droga... Proponuje posłuchać pierwszego Oxygena Jarra. Ta płyta zrobiła prawdziwą rewolucje.
PS. Do kolegów z forum... to tylko propozycja:)

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 25 mar 2009, 21:41

Na tym albumie się wychowałem No i na fontannie radości Bilińskiego jeszcze odtwarzanej na babcinym Bambino-3
Ach... To były czasy...
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ