Stage Piano - Roland RD-600?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
bean
Stage Piano - Roland RD-600?

Post autor: bean » poniedziałek 03 lis 2008, 07:03

Witam mam zamiar do końca tego roku zakupić jakieś stage piano (może nie dosłownie ale przynajmniej coś w tym stylu). Chodzi o to żeby miało klawiaturę ważoną 88 klawiszy, oraz dobre brzmienia typu piano, strings, organ troche słabiej może być z brassami.

Cena jak narazie jest płynna ale chciałbym oczywiscie jak najtaniej. Sprzęt może być używany.

Jak narazie w dobrej cenie znalazłem tylko Rolanda RD-600 ale czy to jest stage piano ? wygląda przyzwoicie i po opisie też niczego sobie.

Z nowych w miarę tanio (aczkolwiek i tak za drogo) wychodzi np. Kurzweil SP2X

Co polecacie?
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
jonasz255

Re: Stage Piano - Roland RD-600?

Post autor: jonasz255 » poniedziałek 03 lis 2008, 10:17

Co polecacie?...
Kurzweila SP2X to ja zaposiadam i jest nawet spoko. Klawiatury fortepianowej to to nie ma takiej dobrej... tzn jak dla mnie jest za trochę za lekka... ;)
Masz do dyspozycji 7 gotowych ustawień reakcji klawiaturki, także po godzinie grania sie w niej zakochasz
Co do brzmień to posłuchaj na stronie, ale e.piana brzmią bardzo dobrze.
Za tę kasę to i tak dobry instrument

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 03 lis 2008, 14:24

...Witam mam zamiar do końca tego roku zakupić jakieś stage piano (może nie dosłownie ale przynajmniej coś w tym stylu). Chodzi o to żeby miało klawiaturę ważoną 88 klawiszy, oraz dobre brzmienia typu piano, strings, organ troche słabiej może być z brassami.

Cena jak narazie jest płynna ale chciałbym oczywiscie jak najtaniej. Sprzęt może być używany.

Jak narazie w dobrej cenie znalazłem tylko Rolanda RD-600 ale czy to jest stage piano ? wygląda przyzwoicie i po opisie też niczego sobie.

Co polecacie?...
Może nie za tanio, ale jednak polec Kurzweila PC3x

stg

Post autor: stg » poniedziałek 03 lis 2008, 14:38

Rolandy RD są naprawdę wporzo. Nie znam tego 600 - to dosyć stary model. Sam używam Rd-170. Nie jest to wypasiony instrument, ale klawiaturę ma bardzo przyjemną. Dobre piana (lepsze elektryczne niż akustyczne, choć akustyczne tez dają radę), całkiem fajne hammondy, stringi dosyć przyzwoite. W kategorii "niedrogie stage piano" instrument bardzo dobry. Teraz używam go głównie jako kontrolera i bardzo sobie chwalę. Instrument ma fajnie pomyślane, proste menu i niezywkle wygodny dostęp do zmiany kanałów midi - co gra rolę zwłaszcza jak gra się na żywca. Można znaleźć całkiem tanio.

ODPOWIEDZ