Nagranie NA CD (jakie ustawienia, jakie nagrywarki)
I jeszcze w kwestii predkosci nagrywania. Nie wiem, jak teraz, ale jak wchodzily szybkie nagrywarki, to predkosci do x16 mialy w trybie CLV, natomiast powyzej w trybie ZCLV - czyli predkosc byla strefowo zmienna. OIDP w plytach CD sa trzy strefy (w DVD to chyba wiecej nawet), a przelaczanie predkosci pomiedzy nimi bylo skokowe. Dlatego nagrywam plyty audio z predkoscia 16, unikajac 24 i wiekszych - nie wiadomo, co tam sie na tych "krawedziach" dzieje 

Re: Nagranie NA CD (jakie ustawienia, jakie nagrywarki)
...Z mojej praktyki - i pomiarów stopy błędów - wynika ze najlepsze efekty uzyskuje sie przy prędkości nagrania x24. Wynik taki dostałem na kilku nagrywarkach Lite-On
Odtwórz sobie takie nagranie na starym odtwarzaczu CD! Ciekawe czy Ci w ogóle zobaczy płytę!
Maksymalna prędkość nagrywania to...
... im wolniej tym lepiej...
Nagrywam od lat i NIE zdarzyło mi się żeby "stary" odtwarzacz nie widział płyty. I z całą pewnością nagranie wolniejsze daje gorsze efekty od optymalnego dla pary płyta/nagrywarka.
Kto nie wierzy - jego sprawa.
[addsig]
Odtwórz sobie takie nagranie na starym odtwarzaczu CD! Ciekawe czy Ci w ogóle zobaczy płytę!
Maksymalna prędkość nagrywania to...
... im wolniej tym lepiej...
Nagrywam od lat i NIE zdarzyło mi się żeby "stary" odtwarzacz nie widział płyty. I z całą pewnością nagranie wolniejsze daje gorsze efekty od optymalnego dla pary płyta/nagrywarka.
Kto nie wierzy - jego sprawa.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...I jeszcze w kwestii predkosci nagrywania. Nie wiem, jak teraz, ale jak wchodzily szybkie nagrywarki, to predkosci do x16 mialy w trybie CLV, natomiast powyzej w trybie ZCLV
Teraz CLV w większości jest na x24
[addsig]
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Trzeba sie przestawic - zawsze to jakies pol minuty szybciej
Trzeba sie przestawic - zawsze to jakies pol minuty szybciej

Nagrywam od lat i NIE zdarzyło mi się żeby "stary" odtwarzacz nie widział płyty.
Mi sie to niestety zdarza. Wybitnie dziadowskie sa niebieskie TDK robione w Indiach. Verbatimy sa OK. Do tloczni robie na dwoch roznych, na wszelki wypadek. Innych nie uzywam, wiec nie wiem. Emtec czyli BASF to synonim dziadostwa, unikalbym.
Mi sie to niestety zdarza. Wybitnie dziadowskie sa niebieskie TDK robione w Indiach. Verbatimy sa OK. Do tloczni robie na dwoch roznych, na wszelki wypadek. Innych nie uzywam, wiec nie wiem. Emtec czyli BASF to synonim dziadostwa, unikalbym.
...Nagrywam od lat i NIE zdarzyło mi się żeby "stary" odtwarzacz nie widział płyty.
Mi sie to niestety zdarza. Wybitnie dziadowskie sa niebieskie TDK robione w Indiach. Verbatimy sa OK. Do tloczni robie na dwoch roznych, na wszelki wypadek. Innych nie uzywam, wiec nie wiem. Emtec czyli BASF to synonim dziadostwa, unikalbym....
Z tradycyjnych płyt Sony oraz Maxwell najlepsze. Najmniej błędów pośród konkurencji, platinum, esperanza, verbatim, emtec, dysan, hawk, Intenso, Panasonic i jeszcze pare innych mniej znanych. Sam testowałem i moje zdanie podziela wiele pism komputerowych :)
Mi sie to niestety zdarza. Wybitnie dziadowskie sa niebieskie TDK robione w Indiach. Verbatimy sa OK. Do tloczni robie na dwoch roznych, na wszelki wypadek. Innych nie uzywam, wiec nie wiem. Emtec czyli BASF to synonim dziadostwa, unikalbym....
Z tradycyjnych płyt Sony oraz Maxwell najlepsze. Najmniej błędów pośród konkurencji, platinum, esperanza, verbatim, emtec, dysan, hawk, Intenso, Panasonic i jeszcze pare innych mniej znanych. Sam testowałem i moje zdanie podziela wiele pism komputerowych :)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
Z mojego doświadczenia wynika że każdą sytuacje trzeba rozpatrywać z osobna. Należy wykonać testy parami nagrywarka + plyta. Każdy zestaw będzie zawierał inny stosunek błędów. Różne nagrywarki lepiej radzą sobie przy innych predkosciach i przy roznych plytach. Kiedys byly robione obszerne testy dla nagrywarek DVD-RW i wynika z nich że nagrywarka moja nagrywarka NEC (z przed 3 lat) wypala plyty najlepiej z predkoscią w zakresie 16 - 24 z plytami Verbatim. I to jest ta konkretnq sytuacja, potwierdzona testami na błedy C1 i C2. Odtarzalność w playerach CD-audio, mnie srednio interesuje, bo nie spotkalem sie ze sprawnym odtarzaczem ktory nie odtworzylby tak wypalonej plyty. no chyba ze faktycznei byl juz stary i nie dokonca w pelni sprawny.
Kazda konfiguracja sprawdzac sie bedzie z innymi parametrami. Trezba to sprawdzic.
Kazda konfiguracja sprawdzac sie bedzie z innymi parametrami. Trezba to sprawdzic.
Wybitnie dziadowskie sa niebieskie TDK robione w Indiach.
100% popieram
Verbatimy sa OK. Do tloczni robie na dwoch roznych, na wszelki wypadek.
Tez tak twierdze, tez tak robie
Innych nie uzywam, wiec nie wiem. Emtec czyli BASF to synonim dziadostwa, unikalbym....
100% popieram.
Mam od czasu do czasu przypadki potwierdzajace regule (zdarzylo sie kilka razy na przelomie lat, ze wtedy nowy sprzet m.in. Technics nie czytal Verbatim).
100% popieram
Verbatimy sa OK. Do tloczni robie na dwoch roznych, na wszelki wypadek.
Tez tak twierdze, tez tak robie

Innych nie uzywam, wiec nie wiem. Emtec czyli BASF to synonim dziadostwa, unikalbym....
100% popieram.
Mam od czasu do czasu przypadki potwierdzajace regule (zdarzylo sie kilka razy na przelomie lat, ze wtedy nowy sprzet m.in. Technics nie czytal Verbatim).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!