Korg Electribe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
omega
Korg Electribe

Post autor: omega » piątek 31 paź 2008, 13:49

Hej;)
Jestem totalnie zielony w temacie tworzenia muzyki elektronicznej, a ostatnio zafascynowalem sie łączeniem muzyki dance/trance z ostrym metalowym brzmieniem (cos w stylu Enter Shikari) :D i wlasnie sam chcialem robic cos takiego...

Jako typowy 24-latek od razu chce miec juz jakas zabawke i chce kupic sobie grooveboxa;p dysponuje kwota okolo 2000zl i z tego co widzialem, to powinno mi wystarczyc.

Pojawia sie problem... W sklepach internetowych widzialem cos na czym gra Enter Shikari czyli na korgu EMX1. Tyle ze jest jeszcze ESX1, ES1 mkII, ER1 mkII i jeszcze pare innych... i nie wiem czego ja potrzebuje:/ i czym tak wlasciwie sie rozni EMX1 od ESX1?? (poza kolorem;p) Jak by ktos mogl mi napisac jakas krotka charakterystyke (dla kompletnego laika) o tych urzadzeniach z serii electrible zebym wiedzial co mam wybrac.

Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz;)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Korg Electribe

Post autor: Caroozo » piątek 31 paź 2008, 14:52

...Hej;)
Jestem totalnie zielony w temacie tworzenia muzyki elektronicznej, a ostatnio zafascynowalem sie łączeniem muzyki dance/trance z ostrym metalowym brzmieniem (cos w stylu Enter Shikari) :D i wlasnie sam chcialem robic cos takiego...

Jako typowy 24-latek od razu chce miec juz jakas zabawke i chce kupic sobie grooveboxa;p dysponuje kwota okolo 2000zl i z tego co widzialem, to powinno mi wystarczyc.

Pojawia sie problem... W sklepach internetowych widzialem cos na czym gra Enter Shikari czyli na korgu EMX1. Tyle ze jest jeszcze ESX1, ES1 mkII, ER1 mkII i jeszcze pare innych... i nie wiem czego ja potrzebuje:/ i czym tak wlasciwie sie rozni EMX1 od ESX1?? (poza kolorem;p) Jak by ktos mogl mi napisac jakas krotka charakterystyke (dla kompletnego laika) o tych urzadzeniach z serii electrible zebym wiedzial co mam wybrac.

Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz;)

Pozdrawiam!...
ESX to sampler, EMX bazuje na swoich próbkach, starsze ES/ER/EM są słabsze, jak masz 2 tysiące to się nie ładuj w nie;). Ja od siebie gorąco polecam KORG Kaoss Pad 3, masz procesor efektów, sampler, generalnie groovebox nastawiony na granie live. Są jeszcze rolandy seria SP/MC Yamaha ma parę fajnych modeli, nieśmiertelne MPC XXXX od Akai.. wybór jest;] Osobiście nie używam, patterny robię na kompie a potem wrzucam w sampler także taki jest ogólny zarys, musisz sam poczytać o tych sprzęcichach albo zadać konkretne pytanie o konkretny model;]

omega

Post autor: omega » piątek 31 paź 2008, 15:48

dzieki za info. Bo e sumie ta elektronika to ma byc minimalistyczna. Nie zalezy mi na bitach perkusyjnych bardzo bo sam robie perkusje;) Jakbys mial mi doradzic co byloby najlepsze, dla kompletnego laika w tworzeniu takiej muzyki dance/trance? w sensie, ze nie bede sie bardzo w to zaglebial i nie chce byc DeeJayem tylko bardziej to co stworze ma byc dodatkiem do muzyki hardcorowej. I co jest na tyle latwe w uzytkowaniu, ze podczas koncertow zebym mogl tylko wcisnac przycisk z odpowiednia 'sciezka' dance pod kazdy kawalek (wczesniej ulozone w domu) ?

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 31 paź 2008, 17:22

tylko bardziej to co stworze ma byc dodatkiem do muzyki hardcorowej. I co jest na tyle latwe w uzytkowaniu, ze podczas koncertow zebym mogl tylko wcisnac przycisk z odpowiednia 'sciezka' dance pod kazdy kawalek (wczesniej ulozone w domu) ?...
w takim razie EMX będzie idealny....mówi to osoba która na grooveboxach zęby zjadła...ale do prac bardziej zaawansowanych nie. Wtedy Yamaha RS7000, Roland Mc-909, Elektrony,MPC-tki,Command Stationy itp... bierz emx1 jak chcesz z samplerem to esx1
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

omega

Post autor: omega » piątek 31 paź 2008, 17:33

w takim razie EMX będzie idealny....mówi to osoba która na grooveboxach zęby zjadła...ale do prac bardziej zaawansowanych nie. Wtedy Yamaha RS7000, Roland Mc-909, Elektrony,MPC-tki,Command Stationy itp... bierz emx1 jak chcesz z samplerem to esx1...

a w zasadzie to co to jest ten sampler i co to jest syntezator -takie proste definicje? Bo na roznych stronach sa te same opisy do esx1 i do emx1 -ze emx1, to 'muzyczna stacja produkcyjna, a esx1, to 'modul produkcyjny,sampler'. Bo caly czas slysze, ze wlasnie tym sie roznia te dwa urzadzenia, na youtube sa filmiki pokazujace roznice miedzy nimi ALE sa tez filmiki z prezentacjami tych urzadzen i ja tam zadnej roznicy nie widze -te same piosenki (dla przykladu caly czas podaje to Enter Shikari) ludzie robia na tych urzadzeniach, tak jakby dokladnie to samo mogly robic z jakimis drobnymi roznicami, o ktorych w dalszym ciagu nie wiem...;p

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 31 paź 2008, 19:40

a w zasadzie to co to jest ten sampler i co to jest syntezator -takie proste definicje? Bo na roznych stronach sa te same opisy do esx1 i do emx1 -ze emx1, to 'muzyczna stacja produkcyjna, a esx1, to 'modul produkcyjny,sampler'. Bo caly czas slysze, ze wlasnie tym sie roznia te dwa urzadzenia, na youtube sa filmiki pokazujace roznice miedzy nimi ALE sa tez filmiki z prezentacjami tych urzadzen i ja tam zadnej roznicy nie widze -te same piosenki (dla przykladu caly czas podaje to Enter Shikari) ludzie robia na tych urzadzeniach, tak jakby dokladnie to samo mogly robic z jakimis drobnymi roznicami, o ktorych w dalszym ciagu nie wiem...;p
...
jesli nie wiesz co to jest sampler i syntezator to........ręce mi opadają...
wikipedia, google, itp....
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » piątek 31 paź 2008, 20:16

i youtube jeszcze..
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 31 paź 2008, 20:27

No comment...
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

omega

Post autor: omega » piątek 31 paź 2008, 21:17

...

jol;p no definicje znam i bylem na wiki itd. nie robcie ze mnie nie wiadomo kogo;p Tylko mnie zastanawia, ze sa na stronkach opisy tych urzadzen, ale w prosty sposob i jasno nikt jeszcze nie napisal czym to sie rozni od siebie. A na youtube ogladam filmiki gdzie na obu maszynach ludzie robia dokladnie te same rzeczy! wiec gdzie ta roznica?? -o to mi chodzi. No!;p ;)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » piątek 31 paź 2008, 22:21

Syntezator - w dużym skrócie urządzenie które obrabia dźwięk (czy będzie to prosty trójkąt, piła, kwadrat... mniejsza o to co to jest;] czy próbkę z własnego wavetable czy... no właśnie, sampel;)), poddaje go rozmaitym "modyfikacjom", czyli torowi syntezy. Nie poruszam tematu oscylatorów, obwiedni etc stuff - generalnie syntezator "kręci" brzmienie, natomiast...
Sampler generalnie jest syntezatorem wyspecjalizowanym w obróbce i syntezie sampli - sample to nic innego jak dźwięki po prostu - czy to będzie loop beata czy głos sąsiada czy cokolwiek... Teraz czujesz różnicę?
EMX ma własne próbki, ESX posiada moduł samplera, czyli teoretycznie tylko od Ciebie zależy co tam włożysz, ograniczą Cię tylko możliwości sprzętu i wyobraźnia;)
Co do modyfikacji w czasie rzeczywistym, Kaoss Pad jest świetny, jeśli chcesz odpalać beaty i mieć wszystko jak w zegarku, MPC od Akai, jak chcesz sobie po prostu popuszczać, cokolwiek co ma opcję samplera w sumie... Za szeroki temat;]

ODPOWIEDZ